Mielipide

Supertähdet jo kertaalleen päihittänyt Kevin Lankinen voi olla Blackhawksin jokerikortti pudotuspeleissä

NHL / Kolumni
Kevin Lankisella ei ole NHL-kokemusta, mutta Chicago Blackhawksin pudotuspelimaalivahdeista ainoana hänellä on näyttöä voittamisesta.

Chicago Blackhawks pääsi Läntisen konferenssin viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, ja seuran monivuotinen luottotorjuja Corey Crawford on toistaiseksi sivussa – altavastaaja-asetelma on siis taattu.

Blackhawksilla on kuitenkin kokoonpanossaan altavastaajana erinomaisesti pelannut maalivahti Kevin Lankinen. Viime kevään MM-kisoissa Lankinen selätti mitalipeleissä sekä Venäjän että Kanadan supertähdet pyöreän 0 pelin NHL-kokemuksellaan.

Muutkaan Blackhawksin maalivahdit eivät ole erityisen kokeneita NHL-tasolla. Malcolm Subban on pelannut kolmen viime kauden aikana Vegas Golden Knightsissa yhteensä hieman yli 60 ottelua, mutta kehityskäyrä on laskeva. Collin Delia puolestaan pelasi viime kaudella 16 NHL-peliä lupauksia herättävästi, mutta tämä kausi sujui AHL:ssä.

Blackhawksin farmissa Lankinen jäikin Delian varjoon – yhdysvaltalainen torjui enemmän ja paremmin kuin Lankinen.

Lankinen osoitti MM-kisoissa, ettei jäädy tiukan paikan tullen vaan päinvastoin nostaa tasoaan.

Kummallakaan NHL-pelejä jo kokeneella torjujalla ei kuitenkaan ole tuoretta kokemusta ratkaisupeleistä – Lankisella sen sijaan on. Oli MM-kisoista mitä mieltä tahansa, torjui Lankinen tehottomiksi maailman kärkipelaajat, kuten Nikita Kutšerovin ja Mark Stonen.

Lankinen on jo osoittanut, ettei jäädy tiukan paikan tullen vaan päinvastoin nostaa tasoaan. Blackhawks ei runkosarjassa saanut maalivahdeiltaan Crawfordilta ja Robin Lehneriltä toivottua torjuntatasoa – hyökkäyspelikin oli turhan paljon supertähti Patrick Kanen varassa.

Lisäksi Blackhawksin organisaatiossa on totuttu näkemään suomalaismaalivahdilta huippuotteita pudotuspeleissä. Antti Niemi oli Blackhawksin ykköstorjuja Stanley Cup -keväänä 2010, vaikka suomalainen oli runkosarjassa Cristobal Huet'n kakkosmies.

Koronakauden pudotuspelit ovat monilla tavoin poikkeukselliset, kun joukkueet olivat pitkään vailla esimerkiksi yhteisiä harjoituksia. Pelituntuman puute on kaikille yhtäläinen ongelma, mutta lyhyemmissä sarjoissa virheet voivat kostautua pahemmin – ja tulikuuma maalivahti voi tavallistakin isommin vaikuttaa ottelun ja koko ottelusarjan lopputulokseen.

Lankisella on kultainen todiste tulikuumasta torjuntavireestään – Subban ja Delia jäävät tässä vertailussa takamatkalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös