Mielipide

Somekohussa ryvettynyt Rodewald tahraa TPS:n Pride-kannanotoilla kiillotettua kilpeä

LIIGA, NHL / Kolumni
Ammattijääkiekkoilijat ovat esikuvia ja roolimalleja, joten naisia halventavaan keskusteluun osallistuneen Jack Rodewaldin hankinta Turun Palloseuraan antaa väärän viestin.

”NHL vahvasti tuomitsee Brendan Leipsicin ja Jack Rodewaldin naisvihamieliset kommentit yksityisessä ryhmäkeskustelussa. Sarjassamme ei ole sijaa tällaisille asenteille tai käyttäytymiselle”. Näin linjasi NHL reilu vuosi sitten TPS:n tuoreesta pelaajahankinnasta, Jack Rodewaldista.

NHL:n päätös ei tietenkään sido muita sarjoja, mutta joskus voisi ottaa opiksi. Olen viime viikkoina katsellut CMoren uutuussarjaa Jere Karalahdesta, ja Rodewaldin kohdalla asetelma on samankaltainen: NHL asettaa ongelmapelaajalle rajat, mutta Liiga ottaa avosylin vastaan. Karalahden kohdalla oman kasvatin paluu ymmärrettävästi houkutteli HIFK:n seurajohtoa, vaikka ongelmallisesta käytöksestä oli jo aiempaa kokemusta.

Rodewald sen sijaan on TPS-organisaatiolle täysin uusi kasvo, mikä tekee hankinnasta entistä hämmentävämmän.

Kyseessä ei ole mitenkään poikkeuksellisen potentiaalinen pelaaja, mutta mainehaitta on jo olemassa. TPS on ollut näkyvästi mukana Pride-kampanjoissa ja ottanut kantaa myös esimerkiksi toimittaja Rebekka Härkösen kokemaan uhkailuun ja häirintään kutsumalla tämän pudottamaan avauskiekon.

Tähän yhtälöön Rodewald toksisine puheineen sopii huonosti. Sinänsä TPS-organisaation suvaitsevaisuuteen istuu myös uuden mahdollisuuden antaminen Rodewaldin lailla hairahtuneelle.

Kunnioitettava pyrkimys, mutta Rodewaldille annettu sopimus antaa ristiriitaista viestiä sekä TPS-kannattajille aiemmista sanan- ja mielipiteenvapauden kampanjoista että tuleville pelaajasukupolville, kun tuomittavaa ja epäasiallista käytöstä katsotaan läpi sormien.

Jääkiekkoammattilaisuus on etuoikeus ja jääkiekkoilijat ovat esikuvia ja roolimalleja.  Jokainen ihminen on oikeutettu mielipiteisiinsä, mutta tietyssä asemassa tietyistä mielipiteistä voi ja pitää joutua vastaamaan.

Rodewaldin kohdalla vastuunkantoa voi helposti pitää kyseenalaisena. NHL-sopimuksen menettäminen oli toki omanlaisensa ”sanktio”, mutta vain harvoille mahdollinen jääkiekon pelaaminen ammatikseen toteutuu edelleen.

TPS tuskin olisi ollut ainoa Rodewaldin ammattiuran jatkumisen mahdollistaja, mutta tällä hankinnallaan päättyneen kauden hopeamitalisti asetti aiemmat − ja yhtä lailla tulevat − monimuotoisuutta edistävät toimensa aivan uuteen valoon.

Yhtäaikaa on mahdoton puolustaa seuran pelaajan naisvihamielisiä kommentteja ja tukea sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös