Mielipide

Näkemys: Sportin tuoreessa kärkihankinnassa nykykunto ratkaisee – ei NHL-meriitit ja potentiaali

LIIGA / Kolumni
Sport hankki puolustukseensa lähes NHL:ään asti yltäneen Stuart Percyn, jonka ura on ollut vammojen vuoksi rikkonainen. Sopimukseen kuuluvalla koeajalla Sportin pitää arvioida potentiaalin sijaan aktuaalista suorituskykyä.

27-vuotias kanadalainen NHL:n ykköskierroksen varaus siirtyy Liigaan – liian hyvää ollakseen totta?

Mahdollisesti, sillä Sportin hankkima Stuart Percy on kiistatta laadukas puolustaja, joka pelasi kaudella 2017–18 AHL:ssä tehokkaammin kuin esimerkiksi Jokereissa viime kausina loistanut Alex Grant. NHL-pelejä Percylle on kertynyt 12 kappaletta, mutta pysyvämpikin paikka kokoonpanossa oli lähellä.

Kyseessä on potentiaalinen huippuvahvistus.

Kuitenkin yhtä kiistatonta on, että Percy on kärsinyt vammoista läpi uransa – aikuisuralla enemmistö kausista on jäänyt vajaiksi. Käsivamma pilasi viime kauden, jonka aikana pelejä kertyi vain viisi. Toissakaudella Percy pelasi kahdessa AHL-joukkueessa yhteensä 55 ottelua. Tehokkainta AHL-kautta 2017–18 edelsi 37 ottelun tynkäkausi, joka päättyi leikkaukseen, jolla korjattiin ylävartalovamma.

Yllä mainituista syistä parhaassa iässä oleva meritoitunut puolustaja hakee pelipaikkaa Liigan häntäpään joukkueesta eikä Pohjois-Amerikasta tai Euroopan kovatasoisemmista sarjoista.

Sport on kiitettävästi huomioinut riskit, sillä sopimus on tehty vain vuodeksi ja se sisältää myös kahden kuukauden koeajan. Kolmesta viimeisimmästä AHL-sopimuksestaan Percy on ansainnut kaksi niin ikään vasta koeajan kautta.

Seuraavaksi Sportissa kysytään realistista – mieluummin jopa inhorealistista – arviota Percyn todellisesta iskukyvystä.

Korkean potentiaalin vuoksi riskinotto on perusteltua, mutta sen paremmin menneisyyden kuin tulevaisuudenkaan varaan ei alkavaa kautta voi rakentaa. Jos Percy ei kahden kuukauden koeajallaan osoita liigavalmiutta, hänestä pitää uskaltaa luopua eikä jäädä epätoivoisesti roikkumaan ihanteeseen.

Tulos tai ulos, vaikka kyseessä onkin potentiaalinen huippuvahvistus.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös