Mielipide

Näkemys: Peli päättyi, lasketaan loukkaantuneet – Donskoin telomisen kirvoittama kosto vain lisää väkivaltaa

NHL / Kolumni
NHL-kulttuurissa päähän taklaaminen on tuomittavaa, mutta päähän lyöminen on kunniakasta ja suotavaa. Tähän on tultava muutos.

Taas yksi törkytaklaus NHL:ssä. Ainoa asia, joka nosti viimeisimmän päähän kohdistuneen taklauksen esiin uutisvirrasta oli se, että kohteena oli Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi. Vahvaa kautta pelaava Donskoi joutui New York Rangersin yhdysvaltalaispuolustaja Ryan Lindgrenin kyynärpäätaklauksen uhriksi ensimmäisessä erässä eikä enää palannut peliin.

Avalanche-päävalmentaja Jared Bednarilla ei ollut ottelun jälkeen uutta tietoa Donskoin tilanteesta, mutta ei pitänyt ennustetta hyvänä, koska tämä ei pystynyt jatkamaan peliä. Tuomaristo ei viheltänyt tilanteesta jäähyä, eikä Lindgren saanut jälkiseuraamuksia liigan kurinpidolta, mutta hän sai rangaistuksensa joka tapauksessa. Avalanchen kovaotteinen hyökkääjä Nazem Kadri hyökkäsi saman tien Lindgrenin kimppuun ja rusikoi tämän kasvot verille – myös Lindgren joutui jättämään pelin kesken.

Tätä kutsutaan koodiksi, ja sen väitetään pitävän kiekkokaukalot turvallisempina. Jos laskelmani täsmäävät, sääntöjen vastaisen taklauksen jälkeen kentällä oli yksi loukkaantunut ja Kadrin päällekarkauksen jälkeen loukkaantuneiden määrä tuplaantui. Rangersin päävalmentajan David Quinnin mukaan Lindgrenin pelaamattomuus oli tosin varotoimenpide, mutta esimerkiksi aivovammatutkija Matti Vartiaisen yksiselitteinen kanta on, että tappelut ovat turhia ja vaarallisia.

Törkeän taklauksen jälkeen "muistuteltiin" puolin ja toisin, mutta väkivalta ei suinkaan vähentynyt

En mitenkään puolustele Lindgrenin taklausta – osuma kohdistuu suoraan Donskoin päähän, ja seurauksena oli todennäköisesti aivotärähdys. En kuitenkaan suostu ymmärtämään Kadrin saamaa hehkutusta siitä, kuinka tämä toimi tilanteessa oikein. Lindgren olisi ansainnut rangaistuksensa, mutta NHL:n kurinpidolta eikä omankädenoikeudelta tai oman terveytensä uhalla. Emmehän elä muinaisessa Babyloniassa ja Hammurabin lain alaisuudessa.

NHL:n kurinpito tosin elää aivan omassa todellisuudessaan eikä hoida tehtäväänsä kunnolla, mikä omalta osaltaan altistaa Kadrin kaltaiset oikeudenjakajat täyttämään valtatyhjiötä. Vastuu on kuitenkin NHL:llä ja sen kurinpitotyöryhmällä.

Jos pelaajien turvallisuudesta todella halutaan huolehtia, pitää Lindgrenin kaltaisten taklausten lisäksi tuomita ja rangaista myös Kadrin toteuttama "koodi", "muistutus" tai mitä tekopyhää kiertoilmausta itse kukin haluaakaan käyttää.

Väkivalta lisää väkivaltaa. Lindgren aloitti törkeällä pääosumalla, ja Kadri jatkoi yksipuolisilla nyrkkitalkoillaan. Vanhemmat Avalanche-fanit muistavat 90-luvulta vihanpidon Detroit Red Wingsin kanssa. Törkeän taklauksen jälkeen "muistuteltiin" puolin ja toisin, mutta väkivalta ei suinkaan vähentynyt.

Vaarallisten taklausten vähentäminen lisäämällä väkivaltaa on yhtä looginen toimintamalli kuin tulipalon sammuttaminen bensalla. Tappelut ovat onneksi vähentyneet, mutta asenneilmastoa pitäisi vielä rajusti kääntää siihen suuntaan, että päähän lyöminen on yhtä lailla tuomittavaa kuin päähän taklaaminen.

NHL on jääkiekkomaailman suurin viihdetuote. Taklaukset ja tappelut olivat pitkään tärkeä osa viihdettä, mutta pikku hiljaa on alettu ymmärtää kaikkien pääiskujen vahingollisuus. NHL-komissaari Gary Bettman ei usko CTE:n (krooninen traumaattinen enkefalopatia) ja päähän kohdistuneiden osumien yhteyteen, mutta ehkä hän uskoo omia silmiään, kun päävammoja saaneet pelaajat ovat pois kokoonpanosta – mistä taas viihdetuote kärsii. Pelien päätyttyä on mielekkäämpää laskea lopputulos kuin loukkaantuneiden määrä.

Loukkaantumisia on lähtökohtaisesti mahdollista ehkäistä, ja varsinkin Donskoin kärsimän iskun jälkeen olisi ollut helppo säilyttää loukkaantuneiden määrä yhdessä kuin lähteä typerän "kunniakoodin" perässä vammauttamaan lisää pelaajia. NHL ja kiekkofanit hyötyvät enemmän, kun pelaajat pysyvät kaukalossa.

Tuomitaan siis edelleen – ja nykyistä kovemmin, terveisiä NHL:n kurinpidolle – päähän kohdistuneet taklaukset, mutta muistetaan myös, että nyrkkejään heilutteleva kostaja ei ansaitse ylistystä vaan rangaistuksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös