Mielipide

Näkemys: MM-kultaleijonien hyökkääjätähti Harri Pesonen kritisoi voimakkaasti Jääkiekkoliiton pääsponsoria Veikkausta – Rohkea esikuva

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Kolumni
Harri Pesonen osoitti rohkeutensa esikuvana. Sillä rohkea hänen julkinen kannanottonsa todella on.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n vuonna 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan 3,3 prosentilla 15–74-vuotiaista suomalaisista on rahapeliongelma. Yli 700 000 suomalaisen lähipiirissä on ongelmapelaaja. Miehet käyttävät rahapelaamiseen enemmän rahaa ja aikaa. Yleisintä rahapelaaminen 25–34-vuotiailla.

On siis tilastollisesti todennäköistä, että rahapeliongelma koskettaa myös ammattijääkiekkoilijoita.

Tuore maailmanmestari Harri Pesonen otti Twitterissä kantaa aiheeseen ja kehotti seuraajiaankin allekirjoittamaan kansalaisaloitteen peliautomaattien poistamiseksi kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta.

Tällainen kannanotto on harvinainen aktiivihuippupelaajalta. Vielä poikkeuksellisempaa on kritiikki Jääkiekkoliiton pääsponsoria, Veikkausta, kohtaan. Sitähän Pesosen ulostulo on mitä suurimmassa määrin, Veikkaus hallinnoi monopolia rahapelipalvelujen tarjoamisessa Suomessa. Veikkaus on paitsi Jääkiekkoliiton pääsponsori, myös valtionyhtiö ja veikkausvoittovarojen jakamisen kautta koko suomalaisen huippu-urheilun talousyhtälön kulmapalanen.

Vaikka kyseessä oli vain yksittäisen Pesosen viesti vajaalle 4 000 seuraajalleen, ei valtionyhtiössä todennäköisesti riemuita heidän tuotteensa kritisoimisesta.

Edes näin salaliittoteorioiden luvattuna aikana en jaksa uskoa yksittäisen kannanoton vaikuttavan sen enempää maajoukkueen pelaajavalintoihin kuin Jääkiekkoliiton sponsorineuvotteluihin. Siksi oli hienoa nähdä tuoreelta maailmanmestarilta rohkaisevaa mielipidevaikuttamista.

Huippujääkiekkoilijat ovat monille esikuvia. He istuvat kansakunnan kaapin päällä. Patrik Laineen absolutismi tai Kevin Lankisen lukuharrastus eivät välttämättä liikuta massoja, mutta yksilöiden valintoihin roolimallien arvoilla on merkitystä.

Rahapeliriippuvuus on verrannollinen alkoholiriippuvuuteen, mutta jää useimmiten vähemmälle huomiolle. Harri Pesonen käytti sananvapauttaan ilmoittautumalla esikuvaksi taistelussa rahapeliriippuvuutta vastaan.

Kirjoittaja toimii Rahapeliriippuvuus hallintaan -ryhmän ohjaajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle