Senators - Bruins: Maalitykit Marchand ja Hoffman kaipaavat taustatukea

NHL / Artikkeli
Senators-puolustajien on oltava Marchandin kanssa tarkkana.
Kuva © Getty Images
Atlantin divisioonan Ottawa Senators ja Boston Bruins kohtaavat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Tasaisen ottelusarjan ratkaisee hyökkäysmateriaalin leveys.
Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Senators Bruins
Voittosaldo 44-28-10 44-31-7
10 viimeistä 4-4-2 6-3-1
Maalisuhde 212-214 234-212
Ylivoima-% 17,0 % 21,7 %
Alivoima-% 79,7 % 85,7 %
Corsi 5 vs 5 close 48,4 % 53,7 %
Fenwick 5 vs 5 close 48,7 % 54,6 %
PDO close 100,4 98,1
Keskinäiset voitot 4 0

Ottawa Senators oli Atlantin divisioonan toiseksi paras joukkue ja kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella samassa divisioonassa kolmanneksi selviytyneen Boston Bruinsin. Ottelusarjaa ennakoivat Senatorsin osalta Marco Bombino ja Bruinsin osalta Juha Oinonen.

Senators - Vankan puolustuspelin kautta pudotuspeleihin

Heikosti menneen viime kauden jälkeen Senators on tehnyt tällä kaudella ryhtiliikkeen palaamalla takaisin pudotuspeleihin. Päävalmentaja Guy Boucher on tehnyt laadukasta työtä. Senators pelasi runkosarjassa tiivistä, vahvaa puolustuspeliä, joka on avainasemassa myös pudotuspeleissä.

Kapteeni Erik Karlsson pelasi jälleen vakuuttavasti runkosarjassa merkkauttaen 71 pistettä. Lisäksi hän blokkasi 201 laukausta, toiseksi eniten koko liigassa. Myös ykkösmaalivahti Craig Anderson ja 27 maalia tehnyt ykkössentteri Kyle Turris onnistuivat erinomaisesti.

Runkosarja ei kuitenkaan sujunut ilman vaikeuksia. Anderson joutui jäämään sivuun isosta osasta pelejä tukeakseen vaimoaan, joka taistelee syöpää vastaan.

Lisäksi muun muassa puolustajat Karlsson, Cody Ceci ja Marc Methot sekä hyökkääjä Bobby Ryan ovat kärsineet loukkaantumisista. Methotin pelaaminen ensimmäisessä pudotuspeliottelussa on epävarmaa.

Bruins − Valmentajanvaihdos toi uutta virtaa

Bostonilaisten kausi alkoi yskähdellen, ja 7. helmikuuta päävalmentaja Claude Julien saikin lähteä. Vetovastuun otti Julienin apuvalmentajana toiminut Bruce Cassidy. Valmentajanvaihdos sai joukkueessa aikaan positiivisen muutoksen.

Julienin komennossa Bruins keräsi 55 pelissä 58 pistettä, Cassidyn alaisuudessa 27 ottelua tuotti 37 pistettä. Hyvän loppukirin ansiosta Bruins nousi villi kortti -paikalta Atlantin divisioonan kolmanneksi ja vältti kohtaamasta runkosarjan voittajaa Washington Capitalsia.

Muutos on nähtävissä myös yksilötasolla. Valmentajan vaihduttua kärkihyökkääjät Patrice Bergeron ja David Krejci kiihdyttivät selvästi pistetehtailuaan. Alkukauden ajan tehot olivatkin turhan vahvasti Brad Marchandin ja David Pastrnakin harteilla.

Kesällä vapaana agenttina hankitun David Backesin kausi oli pettymys. Sen sijaan siirtorajalla Winnipeg Jetsistä napattu Drew Stafford piristyi seuranvaihdosta ja kokenut hyökkääjä tuo kaivattua monipuolisuutta ja leveyttä Bruinsin kokoonpanoon.

Puolustukseensa Bruins sai uutta verta, kun tulokaspuolustaja Brandon Carlo otti ison roolin. Peliaikaa kertyi Zdeno Charan ja Torey Krugin jälkeen kolmanneksi eniten. Carlo ja Krug kärsivät vammoista runkosarjan viimeisillä kierroksilla, joten pelikunto on kysymysmerkki pudotuspelien alkaessa.

Hoffman oli tehokkain Senators-hyökkääjä.
Hoffman oli tehokkain Senators-hyökkääjä.
Kuva © Getty Images

Senators voittaa, jos...

Bombino: Hyökkäyksestä saadaan tehoja riittävän laajalla rintamalla ja muiltakin kuin Turrisilta ja Mike Hoffmanilta. Ykkösketjun laituri Mark Stone on ollut viime aikoina tehoton.

Ryanilla on potentiaalia olla yksi ratkaisupelaajista, mutta hänen on löydettävä huomattavasti lisää suoritusvarmuutta. Toisaalta Jean-Gabriel Pageau päätti runkosarjan vahvasti, mikä lupaa hyvää pudotuspelejä varten.

Lisäksi puolustukselta vaaditaan ehdottomasti parasta mahdollista suoritusta. Karlsson on puolustuksen selvä ykkösnimi, mutta esimerkiksi kiekollisesti taitava Chris Wideman pystyy vielä parempaan kuin mitä osoitti runkosarjan loppupuolella. 

Senators on kuitenkin todistanut pystyvänsä hidastamaan vastustajien vauhtia ja puolustamaan kurinalaisesti joukkueena. Tässä sen pitää onnistua myös Bruinsia vastaan.

Bruins voittaa, jos...

Oinonen: Marchand käyttää koko arsenaalinsa ja saa sytytettyä muun joukkueen ilmiliekkeihin. Likaisista otteistaankin tunnettu kanadalaishyökkääjä oli koko kauden kuudenneksi paras pistemies ja tämän vuoden puolella kolmanneksi tehokkain pelaaja. 

Tehojen lisäksi Marchand pystyy sekoittamaan vastustajan pelin omilla härskeillä tempuillaan, mutta hyökkääjän on pidettävä myös omat hermonsa kurissa. Jäähypenkiltä tai pelikiellosta Marchand ei joukkuettaan auta.

Maalivahtipelin nostaminen esiin on sinänsä itsestäänselvyys, mutta Bruinsin kohdalla Tuukka Raskin merkitys korostuu tähtitieteelliseksi − varsinkin kun Bruins-puolustus on lähtökohtaisestikin kapea ja kahdella kärkipuolustajalla on jonkinasteisia vammoja. 

Raskin lisäksi Bruins-maalilla kävi kauden aikana torjumassa kolme muuta maalivahtia, joista vain Anton Hudobin onnistui voittamaan seitsemän ottelua. Bruinsin eteneminen jatkoon edellyttää Raskilta samantasoista peliä kuin kaudella 2013-14, jolloin suomalaistorjuja voitti parhaalle maalivahdille annettavan Vezina Trophyn.

Senatorsin ratkaisija ja yllättäjä

Bombino: Vauhdikas ja hyvin liikkuva Hoffman oli 61 pisteellään Senatorsin tehokkain hyökkääjä. Hänellä on erinomaiset hyökkäysvaistot ja hän tekee myös hartiavoimin töitä joukkueensa eteen. Hänellä on myös erittäin hyvä laukaus, joka lähtee nopeasti pienestä tilasta. Hoffmanilla on kaikki eväät nousta ratkaisijaksi tässä pudotuspelisarjassa, erityisesti hyökkäyssuuntaan.

Viime aikoina hyvin pelannut Pageau on laadukas alempien ketjujen sentteri, joka saattaa yllättää. Hän on pelannut joukkueen hyökkääjistä keskimäärin eniten alivoimaa ottelua kohden ja pystyy pelaamaan tasaisesti luotettavaa puolustuspeliä. Pageaulla on myös edellytyksiä pisteiden tekoon, joskaan se ei ole hänen tärkein tehtävänsä.

Bruinsin ratkaisija ja yllättäjä

Oinonen: Marchand on jo toisen kerran peräkkäin Bruinsin paras maalintekijä. Tällä kaudella pienikokoinen kanadalaishyökkääjä oli myös joukkueensa paras pistemies. Pudotuspeleissä Marchandin kaltainen ärsyttäjä − joka on myös kiekollisena vaarallinen − on joukkueelleen kultaakin kalliimpi. Ylivoima, alivoima, voittomaalit, vastustajan kuumentaminen − Marchandilta onnistuu kaikki.

Staffordilla on potentiaalia yllättää. Kokenut amerikkalaishyökkääjä on Bruinsiin siirryttyään ollut merkittävästi tehokkaampi kuin Jetsissä pelatessaan. Stafford on peliaikaan suhteutettuna Bruinsin neljänneksi tehokkain maalintekijä ja kuudenneksi paras pistemies.

Arvio lopputuloksesta

Bombino: Senatorsia voi pitää suosikkina ottelusarjaan lähdettäessä. Bruinsin paremmin toiminut erikoistilannepelaaminen ja vahva viimeaikainen vire ovat kuitenkin Senatorsille liikaa. Bruins etenee jatkoon voitoin 4-3.

Oinonen: Ottelusarjasta voi ennustaa tasaista. Runkosarjassa joukkueiden ero oli vain kolme pistettä. Kotiedun ja lievästi paremman kotiottelusaldon perusteella Senators voittaa sarjan 4-3. 

» Lähetä palautetta toimitukselle