Rotta vai sankari? Brad Marchandin tie NHL:n huipulle

NHL / Haastattelu
Brad Marchand taistelee NHL:n pistepörssin voitosta.
Kuva © Getty Images
Brad Marchand jakaa mielipiteitä ympäri jääkiekkoa seuravaa maailmaa. "Little ball of hate" tunnetaan kaukaloiden rottana, mutta samalla Marchand on kirjoittanut itselleen varsin komean ansioluettelon. Nyt mies taistelee NHL:n pistepörssin voitosta ja haluaa viedä Bostonin pitkälle pudotuspeleissä.

Brad Marchandin ansioluettelo on kaunista luettavaa. Nuorten maailmanmestaruus kahdesti, aikuisten maailmanmestaruus, World Cupin voitto ja sokerina pohjalla Stanley Cup Boston Bruinsin kanssa.

Tällä hetkellä mies taistelee tiukasti koko liigan pistepörssin voitosta. Pistepörssiä johtava Edmonton Oilersin Connor McDavid on kahdeksan tehopisteen päässä Marchandista.

Tästä kaikesta huolimatta Marchand on yksi liigan nykyhistorian vihatuimpia pelaajia. Marchandille on vuosien aikana satanut pelikieltoja ja sakkoja, mutta nämä eivät ole hidastaneet 28-vuotiasta kanadalaista. 

Lauantai-iltana Marchandin johtama Boston Bruins kohtasi New York Islandersin kiihkeässä kamppailussa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Tiukan kamppailun jälkeen Bruins onnistui kaatamaan Islandersin lukemin 2-1. Bruins-valmentaja Bruce Cassidy oli ylpeä joukkueen taisteluilmeestä ja korosti alivoimapelaajien tärkeyttä. 

− Emme ole voittaneet paljon vähämaalisia otteluita tällä kaudella, mutta onnistuimme siinä tänään. Islandersille tarjottiin kuusi ylivoimamahdollisuutta, mutta alivoimamme oli tänään rautaa. 

Halifaxista Monctonin kautta Bostoniin 

Otetaan askel taaksepäin aikaan, jolloin Marchand ei osannut edes unelmoida NHL:n runkosarjan pistepörssin voitosta.

Marchandin tarina alkaa, niin kuin monen muunkin kanadalaiskiekkoilijan, Halifaxin lähiöistä. Jo nuoresta iästä lähtien Marchand oli ryhmän rämäpää, pojankoltiainen, joka halusi kokeilla rajojansa kaikilla mittareilla.

Kahden vuoden iässä alkanut jääkiekkoharrastus toi Marchandille mahdollisuuden kokeilla fyysisiä rajojaan. Takapihalla pelatut pihapelit päättyivätkin usein Marchandin ja muiden poikien välienselvittelyyn nyrkein. Marchand ei missään nimessä ollut junioritähti, eikä mitään takeita NHL-urasta vielä ollut. 

"Honey Badger" ei kuitenkaan luopunut taistelevasta pelityylistään ja palkintona Bruins varasi miehen numerolla 71 kesän 2006 varaustilaisuudessa. Kolme vuotta myöhemmin Marchand heilutti ensimmäisen kerran verkkoja Bostonissa. 

Kanadan kultainen sankari 

"Brad Marchand" on tuttu nimi NHL:ää seuraavalle maailmalle, mutta koko jääkiekkomaailman tietoisuuteen Marchand pelasi itsensä syksyn 2016 World Cupissa.

Yhdessä seurakaveri Patrick Bergeronin ja kansallissankari Sidney Crosbyn kanssa Marchand muodosti Kanadan ykkösvitjan. Marchand oli hiukan yllättäen koko turnauksen paras pistemies, ja hän viimeisteli myös ratkaisuosuman toisessa finaalissa. 

Turnaus nousi Marchandin uran toiseksi kohokohdaksi.

− En usko, että mikään haastaa Stanley Cupin voittoa Bruinsin kanssa, mutta World Cupin voittaminen oli ehdottomasti urani toiseksi kovin juttu. Bergyn ja Sidin kanssa pelaaminen ykkösketjussa oli mahtava kokemus. 

Marchand oli Kanadan joukkueen sankari.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Pelit vähenevät, pidot paranevat

Viime kaudella Bruinsin pelit jäivät runkosarjaan. Joukkue romahti runkosarjan viimeisillä kierroksilla ja kesäloma starttasi jo huhtikuun alussa. Nyt ilmassa on samankaltaisia uhkakuvia. Bruinsin käyrä on hiukan alaspäin ja samalla pahimmat kilpakumppanit ovat onnistuneet voittamaan tärkeitä otteluita. 

Lauantain voiton jälkeen Marchand ja Bruins ovat askeleen lähempänä kevään pudotuspelejä. Marchand haluaa johdattaa joukkueensa jälleen pitkälle pudotuspeleissä. 

− Se, millä tavalla kaupunki (Boston) on mukana pitkässä pudotuspelikeväässä on jotain uskomatonta. Se on jotain, minkä haluaa kokea uudelleen ja uudelleen. 

Bruinsin kamppailu pudotuspelipaikoista jatkuu tiistaina, kun joukkue isännöi Nashville Predatorsia. 

» Lähetä palautetta toimitukselle