Meidän on tämä päivä, ehkä huominenkin

NHL / Artikkeli
Yleensä mitä paremmin joukkue menestyy runkosarjassa ja pudotuspeleissä, niin sitä vähemmän sillä on pelaavassa kokoonpanossa ja lähivuosina tulossa nuoria lupaavia pelaajia. Tänä vuonna pitkälle pääsi kuitenkin nuorehkoja joukkueita, joiden kokoonpanoon on tunkemassa vielä lisääkin uusia naamoja.

Joukkueet on listattu tämän hetkisessä varausjärjestyksessä. Perinteisesti päivän aikana tehdään useita kauppoja, joten todennäköisesti varausjärjestys muuttuu tapahtuman kuluessa. Mutta koska tulevaisuutta ei voi ennustaa, niin pitäydymme tämän hetken tilanteessa.

15. Tampa Bay Lightning

Muiden joukkueiden kykyjenetsijöiden mielestä Lightningilla ei ole NHL-kokoonpanon ulkopuolella kovinkaan lupaavia pelaajia, sillä Tampa oli Hockey Newsin Future Watchissa pahnan pohjimmainen eli kolmaskymmenes. Yksikään Lightningin tulevaisuuden miehistä ei mahtunut edes liigan 75 lupaavimman pelaajan joukkoon. Parhain tilanne on ehkä puolustavissa puolustajissa, sillä seuran kolme viimeisintä ykkösvarausta voidaan luokitella tähän kategoriaan. Suurimmat toivet Tampa kohdistaa kesällä 2005 varattuun isokokoiseen slovakkiin Vladimir Mihalikiin, mutta myös yliopistopakin Matt Smabyn uskotaan kehittyvän ammattilaistason pelaajaksi.

Hyökkääjistönsä syvyyttä ja tasoa Tampa paransi tekemällä sopimuksia nuorten hyökkääjävaraustensa kanssa. Nuorten MM-kisoissa ja QMHJL:ssä hyvin pelannut slovakki Stanislav Lascek, samoin Kanadan junnusarjoissa pelaava tsekki Radek Smolanek ja Justin Peller edustavat uusista sopimuksen saaneista pelaajista taitopelaajia. Nuorten hyökkääjien lisäksi farmijoukkue Springfieldissä on ensi kaudella todennäköisesti nähtävillä Tampan tulevaisuuden veräjänvartijat; kanadalainen Gerald Coleman ja suomalainen Karri Rämö. Hieman vanhempia yrittäjiä NHL-joukkueen maalin suulle ovat Ruotsin Johan Holmqvist ja Suomen Fredrik Norrena, joista toisen on tyytyminen bussimatkoihin lentämisen sijasta.

Tampalla on käytössä vain neljä varausvuoroa, sillä toisen, neljännen ja viidennen kierroksen varausvuorot on kaupattu pois. Jos GM Jay Feaster varaa tulevaisuuden tarpeen mukaan, niin valinta kohdistuu hyökkävään, taitavaan puolustajaan, mutta jos hän noudattaa viime vuosien perinteitä, niin Tampan varaus on joku draftin puolustavista puolustajista kuten Mark Mitera tai Ty Wishart.

16. Montreal Canadiens

Canadiensin tilanne on melkeinpä Tampan peilikuva. Tulossa on nuoria, taitavia laitahyökkääjiä ja maalivahteja, mutta puolustajien - erityisesti fyysisten puolustavien puolustajien - kohdalla tilanne on heikompi. Veskarilistan kärjessä ovat ykköskierroksen varaus Carey Price, NHL-tunnelmaa haistelemaan päässyt Yann Danis ja loukkaantumisista tällä kaudella kärsinyt Jaroslav Halak.
Kolmikosta Pricella on eniten potentiaalia, kun taas 24-vuotiaalla Danisille alkaa aika tulla vastaan. Jos Bob Gainey ja kumppanit uskovat Halakin pystyvän jatkamaan loppukaudella AHL:ssä nähdyllä tasolla, niin Danisin pelioikeudet voivat siirtyä jonkin toisen organisaation omistukseen jo kesäkuun aikana.

Hyökkääjistössä Montrealilla on melkeinpä ylitarjontaa. Kauden aikana kokoonpanoon murtautui useampikin kaveri (Higgins, Plekanec, Perezhogin, Murray) ja tulossa ovat mm. voimalaituri Guillaume Latendresse, taiturimaiset veljekset Andrei ja Sergei Kostitsyn, nopea farmilaituri Maxim Lapierre sekä Kanadan kaksikymppisten maajoukkueen kapteeni, raatajatyyppinen Kyle Chipchura. Niin, eihän tuosta porukasta puutu kuin Derek Boogaard -tyyppinen pelaaja.

Canadiens harvemmin myy korkeita varausvuorojaan. Tämänkin kesän vuoroista on jäljellä muut, paitsi kuudennen kierroksen varaus. Vaikka venäläinen Aleksei Yemelin pelasi aivan erinomaiset nuorten MM-kisat, niin Montrealilla on yhä
vajausta puolustajalupauksista. Jos esim. Ty Wishart tai Bob Sangueitti ovat vielä tyrkyllä, niin eiköhän Canadiens ota kaverin pois kuleksimasta. Tietenkin Quebecin miesten tehdessä valintaa ranskankielisyys on etu, mutta vieläkin enemmän plussaa lupaus taitaa saada fyysisyydestä kuin oikeakielisyydestä.

17. Minnesota Wild

Minnesotan saama vuoro Edmontonilta Dwayne Roloson-kaupassa. Minnesotan tilannekatsaus alkuosassa.

18. Colorado Avalanche

Vuosikausia GM Pierre Lacroix hyödynsi organisaationsa pelaajavarantoja vaihtamalla nuoria pelaajia ja varausvuoroja kokeneisiin tähtiin. Nyt se tie on kuljettu loppuun, sillä eipä Avalanchella oikein enää ole kaupattavia nuorukaisia jäljellä. Potentiaalisimmat nuoret - Marek Svatos, Peter Budaj, Brad Richardson,
Wojtek Wolski - saivat NHL-kasteensa kuluneella kaudella eikä heidän treidaamistaan pidetä todennäköisenä. NHL:n ulkopuolella olevista toiveita herättävimpiä ovat yliopistohyökkääjät Paul Stastny, Ryan Stoa ja T.J. Hensick.

Sen sijaan puolustajien kohdalla tilanne on todella synkkä. Neljä vuotta sitten toisella kierroksella varattu Johnny Boychukin kehitys on ollut hidasta ja samaa voi sanoa Mikko Kaltevasta ja Tomas Slovakista. Parsiakseen puolustuksen tulevaisuuden näkymiä uusi toimitusjohtaja Francois Giguere teki San Josen kanssa pikkukaupan ja hankki organisaatioon OHL:ssä hyvin pisteitä tehneen puolustajan Michael Vernacen. Maalivahtiosasto on puolustusta paremmassa kunnossa, sillä Peter Budaj on lupaava nuori vahti eikä Jose Theodorekaan mikä ikämies ole. Mutta silti syvyyttä ei molariosastollakaan ole, sen todisti viimevuotinen kazastanilaisen vapaan agentin Vitali Koleshnikin sainaaminen.

Avalanchella on tilaisuudessa kuusi tai seitsemän vuoroa. Neljännen kierroksen vuoro meni Chicagolle Jim Dowd -kaupassa ja San Jose voi ottaa Vernacen kaupasta itselleen kuudennen kierroksen valinnan joko tänä tai ensi vuonna. Koska organisaatiolla on uusi toimitusjohtaja, niin
toimintatapaa on hankala arvioida. Todennäköisesti organisaatio jatkaa Lacroix-linjalla ja keskittyy taas yliopistopelaajiin, sillä heidän kehitystään voi tarkkailla vuoden-pari pitempään kuin junioriliigoista tai Euroopasta tulevien pelaajien. Jos tarve vaikuttaa valintoihin, niin Avalanche varaa tänä vuonna paljon puolustajia, sekä hyökkääviä että puolustavia puolustajia. Ja käyttöä olisi myös ainakin yhdelle (mielellään) suomalaissyntyiselle maalivahdille.

19. Mighty Ducks of Anaheim

Anaheimin nuoriso-osasto on mallillaan, varsinkin hyökkäyskalustosta löytyy lupaavia nuoria moneen lähtöön. Joukkueen viime kesän korkein varaus, hyökkääjä Bobby Ryan debytoinee NHL:ssä tulevalla kaudella. Suurella todennäköisyydellä myös kesän 2004 korkein ankkavaraus, puolustaja Ladislav Smid pääsee näyttämään osaamistaan ylhäällä. Puolustaja Brendan Mikkelson omaa myös vahvaa potentiaalia nousta kiekkomaailman puhutuksi nimeksi. Vancouverista siirtojen takarajapäivänä tullut Brett Skinner on kääntämätön kortti, mahdollisuuksia NHL-tasollekin on.

Viime vuosien korkeista varauksista Ryan Getzlaf ja Corey Perry näyttivät terävät kyntensä päättyneellä kaudella. Molemmat aloittivat vahvasti AHL:ssä, eikä siirtyminen NHL-tasollekaan huonosti sujunut. Molemmilla on edessään kirkas tulevaisuus. Dustin Penner oli kauden yllättäjä. Nuorta voimaa ankkalaumassa on kuin pienessä kylässä. Maalivahtiosastolla lupauksia ei liiemmin ole, David McKeen ja Jean-Phillipe Levasseurin takana on hyvin hiljaista.

Brian Burken tähtäin ensimmäisen kierroksen osalta on todennäköisesti kohdistettu puolustajaan, ja onkin aivan mahdollista, että Burke yrittää pienentää Anaheimin varausnumeroa pelaajakauppojen kautta. Ben Shutron voisi olla ihanteellinen nimi ykkösvaraukseksi. Suurella todennäköisyydellä myös maalivahtien tarvetta on kartoitettu tarkkaan Anaheimin toimistolla, joten ensimmäisten kierrosten aikana Brian Burke värvännee myös jonkun maalivahdin joukkueeseen.

20. San Jose Sharks

San Jose on ollut vuosien ajan yksi NHL:n parhaista nuorista joukkueista. Varaukset ovat olleet jo pitkään laadukkaita, ja San Jose onkin saanut nauttia omien löytöjen panoksesta. Tämän vuoksi onkin hankala veikata San Josen draftikäyttäytymistä tänäkin vuonna.

Eritoten hyökkäyspäässä San Josen pelaajisto näyttää paremmalta kuin oikeastaan koskaan seuran historiassa. Ennen kauden alkua oli epävarmuutta monilla paikoilla, mutta Joe Thorntonin kaupan jälkeen koko paletti loksahti paikoilleen. Omista nuorista nosti päätään esiin kakkosketjun Steve Bernier ja Milan Michalek, jotka eivät kavahtaneet laisinkaan taalajäiden vauhtia. Myös nelosketjussa nähtiin kauden aikana monta positiivista yllätystä, Grant Stevenson etunenässä. Hyökkäykseen jos tarvitaan pelaajia, kenties kolmos-nelosketjuihin tarvitaan yksi kovan luokan puolustava pelaaja ja aloitusspesialisti.

Puolustuksen puolelle olisi vielä alkukaudesta toivonut varaustilaisuudesta lisää voimaa. Ehkä sinne tullaan keskittämään osa korkeista varauksista, sillä Scott Hannanin ja Kyle McLarenin jälkeen puolustavat pakit ovat aika heikoissa kantimissa. Tim Conboy ja Doug Murray toki osaavat fyysisen pelin, mutta uusien sääntöjen kanssa voi kummallakin olla ongelmia. Kiekollisia puolustajia Sharksilla on monia jo nyt kokoonpanossa.

Sharks saattaakin yllättää ja napata ykkösvarauksenaan maalivahdin, vaikkakin joukkueella on Nabokov ja Toskala, ja heidän takanaan pari kovaa lupausta. Palkkakaton puitteissa joukkueen budjetti alkaa pakostakin kasvamaan hyökkäyspäässä, joten kalliit maalivahdit saattavat tulla kaupatuiksi. Sharksin kohdalla varaukset voivat osua keneen tahansa. Mikään ei suoranaisesti yllättäisi, mutta eipä suoranaisia akuutteja tarpeita olekaan.

21. New York Rangers

Toimitusjohtaja Glen Sather on hiljalleen syventänyt ja nuorentanut organisaation pelaajistoa. Vuoden 2003 ykkösvaraus Hugh Jessiman ei ole kehittynyt odotetusti, mutta kolme viimeisintä kärkivarausta; puolustaja Marc Staal, maalivahti Al Montoya ja hyökkääjä Lauri Korpikoski näyttävät kolahtaneen kohdalleen. Myös toinen suomalainen, Jarkko Immonen, kuuluu Rangersien tulevaisuuden nimiin.

Staal oli yksi nuorten MM-kisojen tähtiä ja pelasi erinomaisesti myös OHL:ssä. Samoin kauden onnistujia olivat pienikokoinen AHL-laituri Nigel Dawes ja vielä OHL:ssä pelaava puolustava sentteri Tom Pyatt. Muutenkin Rangers vaikuttaa onnistuneen viime kesän varauksissaan varsin hyvin ja muutaman vuoden sisään joukkueen runko muodostunee organisaation omista kasvateista. Mutta mitään tähtipelaajia joukosta ei ole nousemassa ja se on julkisuushakuiselle organisaatiolle jonkinlainen ongelma.

Rangersillä on kuusi varausta, vain viidennen kierroksen vuoro puuttuu. Viime vuonna Sather teki turvallisen valinnan ja poimi puolustaja Marc Staalin. Tänä kesänä hidas rakentamisprosessi jatkuu ja valinta kohdistuu pohjois-amerikkalaisen kahdensuunnan hyökkääjän Ryan Waltherin tapaiseen pelaajaan. Mutta on mahdollista , että Sather päättääkin treidata ylöspäin. Silloin tavoitteena on Michal Frolikin kaltainen näyttävä hyökkääjä.

22. Philadelphia Flyers

Philadelphian tulevaisuus näyttää hyvältä. Ylhäällä pelaa jo nuori ydinryhmä - maalissa Niittymäki, puolustuksessa Pitkänen, hyökkäyksessä Carter, Richards, Umberger - ja lisää on tulossa. Veteraanit haastavan nuorisojoukon kärjessä on ärsyttävä asennepelaaja Steve Downie ja
yliopistosarjassa maaleja sylkenyt Ryan Potulny.

Puolustuksessa Clarken tilanne on sama kuin monella muullakin organisaatiolla; mistä löytää halpoja, hyvin liikkuvia puolustajia kun rahat on kiinni hitaissa veteraaneissa? Tulokkaiksi iäkkäät Freddie Meyer (25 v.) ja Randy Jones (24 v.) täyttivät paikkansa vakimiehistön tuuraajina, mutta pitkällä tähtäimellä enemmän potentiaalia taitaa löytyä kaksikosta Alexandre Picard - Oskars Bartulis. Picard pelasi hyvän tulokaskauden AHL:ssä ja QMHJL:ssä hyökkääjästä puolustajaksi siirretty Bartulis yllätti varmoilla otteillaan.

Flyersien Bobby Clarke haluaa joukkueeseen kaltaisiaan ”asennepelaajia”, mutta oikeastaan seura
tarvitsee lisää lupaavia maalivahteja ja nopeita pelaajia. Organisaatiolla on käytössä ensimmäisen kierroksen lisäksi peräti kolme toisen kierroksen varausta. Clarken tyylin mukaista olisi niputtaa varausvuoroja yhteen ja treidata muutama sija ylöspäin saadakseen haluamansa pelaaja, oli se sitten jompikumpi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa loistaneista maalivahdeista (Suomen Riku Helenius ja Kanadan Jonathan Bernier) tai sitten Tsekin Michal Frolik.

23. Washington Capitals

Washingtonin Nashvilleltä Brendan Witt-kaupassa saama vuoro. Katsaus Washingtonin tilanteeseen alkuosassa.

24. Buffalo Sabres

Nopea joukkue oli yksi kauden suuryllättäjistä, eikä tulevaisuus näytä yhtään hassummalta. ”Sapelinheiluttajien tulevaisuuden miehet”-listan kärjessä on MM-kisoissa Latviassa USA:n miesten joukkueessa esiintynyt Drew Stafford. Parikymppinen voimalaituri päätti keväällä jättää
yliopistokiekkoilun ja teki sopimuksen Buffalon kanssa. Staffordin pelipaikka ylhäällä NHL:ssä ei ole kirkossa kuulutettu, sillä Sabresien farmijoukkueessa Rochesterissa oli useita Staffordin tyyppisiä isoja ja vahvoja laitureita (Daniel Paille, Clarke MacArthur, Mark Mancari, Chris Thorburn) ja varauksistakin löytyy vielä samantyyppiset Philippe Gogulla ja Patrick Kaleta.

Mutta listalta löytyy ”grinderien” lisäksi taitopelaaja Marek Zagrapan. Slovakki oli yksi QMHJL:n tehokkaimmista senttereistä ja nuorten MM-kisatkin menivät siedettävästi, mutta voipi olla että Zagrapan pelaa vielä ensi kaudenkin Chicoutimissä. Myös puolustajista lupaavin on CHL:ssä
pelaava slovakki, Owen Soundin Andrej Sekera. OHL:n valmentajat valitsivat Sekeran oman konferenssinsa parhaaksi hyökkääväksi puolustajaksi ja parhaaksi luistelijaksi, joten hän on tyyliltään hyvin uuteen NHL:n sopiva.

Mika Norosen kauppaamisen ansiosta Buffalolla on ensimmäisen kierroksen lisäksi kaksi toisen kierroksen varausta. Tosin heillä ei ole kolmannella ja kuudennella kierroksella vuoroa, mutta ei olisi ihmeellistä vaikka GM Regier vaihtasi toisen kakkoskierroksen varauksistaan pariin alempaan vuoroon. Buffalo on varannut kolmena vuonna peräkkäin ensimmäisellä vuorollaan hyökkääjän, joten tänä vuonna olisi puolustajan vuoro. Hollilla voi olla hyökkäävä eurooppalaissyntyinen puolustaja Ivan Vishnevskyn tai Dennis Perssonin tyyliin.

25. New Jersey Devils

Devils-skouttien päämies, David Conte, on kykyjenetsintämaailman tähtiä. Alhaisillakin varausvuoroilla hänen johtamansa organisaatio on onnistunut löytämään päteviä pelimiehiä. Eikä nuorukaisia hoputeta, vaan heidät usein koulutetaan kärsivällisesti farmin kautta. Farmipolkua asteli kuluneella kaudella AHL:n nuorin pelaaja, vuoden 2005 ykkösvaraus, Nicklas Bergfors ja ensi kaudella samaa reittiä kulkenee vuotta aiemmin ensimmäisellä kierroksella varattu hyökkääjälupaus Travis Zajac.

Bergforsin ja Zajacin lisäksi joukkueeseen on farmista tunkemassa Devils-kiekon näköisiä perusduunari-hyökkääjiä; Barry ”Condor” Tallackson, Petr Vrana, Jason Ryznar ja jo kolmannen kautensa Albanyssä pelannut Tuomas Pihlman. Puolustuksen ja maalivahtien kohdalla tilanne on toinen. Kun Ari Ahonen suunnistanee takaisin Suomeen, niin Minnesotan yliopistossa viime kaudet pelannut Jeff Frazee jää organisaation yksinäiseksi maalivahtilupaukseksi. Pakistosta ei löydy edes sitä yhtä huippulupausta.

Devils on viime vuosina kärkivuoroillaan varannut usein yliopistoista (Zach Parise, Zajac, Tallackson, Ryznar, Frazee) ja kun tänä vuonna koulumaailmasta on tyrkyllä paljon puolustajia, niin Conte kumppaneineen suunnannee katseensa sinne.

26. Calgary Flames

Flamesin hyökkääjäprospektit ovat Sutter-tyyppisiä pelaajia - tahtoa löytyy, mutta taitoa uupuu. Ykköskierroksen varaukset Eric Nyström ja Kris Chucko kehittynevät kolmos-nelosketjun raatajiksi, mutta kummastakaan ei ole pisteidentekijäiksi. Kaksi pienehkökokoista sentteriä, Dustin Boyd ja Daniel ”Michaelin veli” Ryder, hyötyvät uudesta NHL:stä mutta loikkaus hyvästä junioripelaajasta edes keskinkertaiseksi NHL-keskushyökkääjäksi on todella pitkä. Venäjän suunnalta voisi löytyä ratkaisu Flamesin krooniseen sentteripulaan, mutta toistaiseksi Andrei Taratuhin ja Juri Trubatshev eivät ole olleet innostuneita siirtymään toiselle mantereelle. Taitojensa puolesta kolmisen vuotta sitten nuoren MM-kisoissa loistanut Troubachev varmasti pärjäisi Pohjois-Amerikassa, mutta Venäjällä taitaa olla tarjolla paksumpi palkkapussi kuin AHL:n Omahassa... .

Laadukkaiden puolustajien löytämisessä Darryl Sutterin porukka on onnistunut hyvin. Dion Phaneuf ankkuroi Flames-puolustusta ainakin seuraavat viisi vuotta ja hyvällä tuurilla kavereina on Regehrin veljekset, Mark Giordano ja Matt Pelech. Maalivahti Brent Krahnin kehitys on ollut tuskallisen hidasta ja huonolla tuurilla - siis Krahnin kannalta huonolla tuurilla - nuoremmat kilpailijat Curtis McElhinney ja Matt Keetley kirivät hänen ohitseen kamppailtaessa ”Kuka on Miikka Kiprusoffin seuraaja Flamesin maalinsuulla” -kisassa.

Calgaryllä on käytössä yhdeksän vuoroa, yksi kullakin kierroksella ja kolmannella sekä seitsemännellä kierroksella kaksi. Ei olisi mitenkään yllättävää, jos Sutter yrittäisi treidata ylöspäin saadakseen jonkun Kanadan junioriliigoissa tehoilleen sentterin, esimerkiksi James Sheppardin, Bryan Littlen tai jopa Derrick Brassardin.

27. Dallas Stars

Pettymykseen päättyneeseen kauden jälkeen Dallasissa lienee muutosten aika. Mitään tähtipelaajia omista lupauksista ei ole tulossa, mutta useampikin NHL-tason tavoittelija joukosta löytyy. Parikymppinen ruotsalainen Loui Eriksson pelasi farmissa Iowassa hyvän kauden ja syksyn harjoitusleirillä taistelee NHL-paikasta. Samoista minuuteista Erikssonin kanssa kamppailee myös kaksi muuta eurooppalaista, Suomen Perttu Lindgren ja Tsekin Vojtech Polak. Polakilla ja Erikssonilla on taistelussa Lindgreniin nähden etulyöntiasema, koska molemmat pelasivat jo viime vuonna farmissa Iowassa. Fyysisempää kalustoa nuorista hyökkääjistä edustaa James Neal, mutta hän pelannee vielä ensi kaudenkin OHL:n Plymouthissa.

Dallasilla löytyy omasta nuorisosta vakiomiehistön haastajia myös puolustajissa ja maalivahdeissa. Kari Lehtosen entinen kilpakumppani, sveitsiläinen Tobias Stephan päätti siirtyä rapakon taakse kokeilemaan riittääkö kyvyt uudella manereella vaikka Sveitsin liigassa oli varma, hyväpalkkainen pelipaikka ansaittuna. Hänen kanssaan paikasta Turcon kakkosena kamppailee erinomaisena mailapelaajana tunnettu Mike Smith. Toinen saanee pelata ykkösenä AHL:ssä, toinen kakkosena NHL:ssä. Puolustajista lupaavin on Matt Niskanen, mutta hän jatkanee vielä ainakin vuoden yliopistokiekkoilun parissa. Samoin vuoden 2004 ykkösvaraus, fyysinen pakki Mark Fistric, on parin vuoden päässä NHL-paikasta.

Dallasilla ei ole toisen kierroksen varausta. Organisaatiolla on paljon eurooppalaisia pelaajia, joten
tasatilanteessa vaaka painunee pohjoisamerikkalaiseen pelaajaan. Ja mielellään isokokoiseen sentteriin.

28. Ottawa Senators

Senators on rakennettu varaamalla ja varauksista moni on kohdistunut Eurooppaan. NHL:n ja Venäjän jääkiekkoliiton välisen siirtokorvausriidan ratkaisu vaikutti Ottawan tulevaisuuden näkymiin huomattavasti. Seura saattaa tehdä sopimuksen jopa kolmen venäläishyökkääjän kanssa, mutta ainakin keskushyökkääjä Aleksei Kaigorodovin siirtyminen Pohjois-Amerikkaan pitäisi olla itsestäänselvyys. Arttu Luttisellakin on pienet mahdollisuudet tunkeutua miehistöön, mutta todennäköisemmin hän joutuu aloittamaan kautensa AHL:ssä. Pääkaupunkilaisten onneksi Ottawan kokoonpano on nuorekas ja tälläkin kaudella onnistuttiin ajamaan sisään uusia hyviä nuoria pelaajia (Meszaros, Emery, Eaves), joten prospektien kanssa ei tarvitse hätäillä, vaan heidät voidaan ajaa sisään kaikessa rauhassa.

Wade Reddenin tai Zdeno Charan todennäköinen siirtyminen uuteen seuraan vauhdittanee viime kesän ykköskierroksen varauksen Brian Leen siirtymistä ammattilaiseksi. On jopa mahdollista että Lee pelaisi Senatorseissa jo ensi syksynä.

Meszaros-Lee-Voltshenkov-Schubert (-Redden?) antaa pohjan tulevaisuuden puolustukselle ja Spezza-Heatley-Eaves-Havlat-Vermette pyörinee kuvioissa jonkin aikaa, mutta Ray Emeryn takana on hiljaisempaa. Vaikka Ottawalla ei ole toisen kierroksen varausta, niin seura voi silti riskeerata jo
ensimmäisellä kierroksella ja ottaa maalivahdin - tai venäläisen hyökkääjän.

29. Detroit Red Wings

Red Wings voitti runkosarjan, mutta putosi heti avauskierroksella. Hienosta menestyksestä johtuen
seura on joutunut viime vuodet varaamaan aivan ensimmäisen kierroksen jälkipäässä, mutta hyvän pelaajatarkkailun ansiosta on löytänyt myöhäisemmilläkin vuoroilla NHL-tason pelimiehiä. Ensi syksynäkin punasiivissä nähtäneen uusia omia kasvatteja sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä ja
mahdollisesti jopa maalilla.

Farmiseurassa Grand Rapidseissa pääosin hyökänneet Valtteri Filppula, Jiri Hudler ja Tomas Kopecky haastavat harjoitusleirillä iäkkäämmät pelikaverinsa ja Kyle Quincey hakee vakiopaikkaa NHL-puolustuksessa. Varsinkin Hudlerilla ja Kopeckylla alkaa olla viimeinen näyttöpaikka, sillä NHL-ura autokaupungissa pitäisi alkaa viimeistään nyt. Ja jos näytöt ei riitä, niin harjoitusleirin jälkeen edessä on organisaation vaihto. Eikä ole mitenkään mahdotonta, että vaihto tapahtuisi jo aiemmin - vaikkapa varaustilaisuudn yhteydessä.

Detroitilla on ollut maalivahtiongelma ainakin vuosikymmenen ajan. Tietenkin Red Wings pomot toivovat että lupaava Jimmy Howard nostaisi pelitasoon pari pykälää ja ratkaisi ongelman, mutta tuskin he siihen luottavat. Siksipä seura tuleekin varaamaan ensimmäisellä kierroksella maalivahdin tai sitten toisen kaipaamansa pelaajan eli fyysisen puolustavan puolustajan turvaamaan tulevaisuuden hyökkäävän puolustajan Jakub Kindlin selustaa.

30. St. Louis Blues

St. Louisin Carolinalta Dough Weight-kaupassa saama vuoro. Vaikka valinta voi yhtä hyvin kohdistua hyökkääjään, puolustajaan kuin maalivahtiinkin, niin ihanteellista olisi että St. Louisin "vielä valittavissa olevat pelaajat paremmuusjärjestyksessä" -listan kärjessä olisi tässä vaiheessa isokokoinen laituri kuten Jesse Joensuu. Tai edes potentiaalinen nopea maalintekijä kuten Michael Grabner tai Ondrej Fiala.

Ei ensimmäisen kierroksen varausta

Nashville Predators

Nashville on niitä harvoja seuroja, joilla on nuorista puolustajista jopa ylijäämää. Dan Humhuis on vielä alle 25-vuotias ja tällä kaudella Predators ajoi sisään kaksi parikymppistä nuorukaista, Ryan Suterin ja Shea Weberin. Ja lisää on tulossa; viime kesän ykkösvaraus Ryan Parent,
farmijoukkueessa hyvin pärjännyt Kevin Klein, suomalaiset ”veteraanit” Mikko Lehtonen ja Ville
Koistinen ja WHL:ssä maaleja tykittänyt, hevosen kokoinen Cody Franson. Pakistossa Predatorsien tulevaisuus näyttää pelottavan hyvältä.

Hieman samantyyppinen tilanne Nashvillessä on laitureissa. Liukasliikkeisiä kiitäjiä riittää ennestäänkin ja pari kappaletta lisää on tulossa. Aleksander Radulov dominoi QMHJL:ssä miten tahtoi ja siirtynee syksyllä suoraan NHL-miehistöön. Toisen venäläinen, Konstantin Glazachevin, kanssa on hankalampaa, sillä hän pelasi viime kauden Venäjällä, Jaroslavissa. Hänen siirtonsa Pohjois-Amerikkaan riippunee siitä miten valmis Nashville on maksamaan uudessa siirtosopimuksessa vaadittuja korvauksia.

Nashville organisaatiossa on yksi selkeä heikkous; siltä puuttuu ykkössentteri sekä tällä hetkellä että pitkällä tähtäimellä. Sellaisen löytäminen ei toisen kierroksen varauksella onnistu, mutta seuran kaipaama fyysinen hyökkääjä saattaa löytyä. Ensimmäisen kierroksen varausvuoron lisäksi Predatorseilta puuttuu kolmannen kierroksen vuoro. Heidän onnekseen neljännellä kierroksella on kuitenkin käytössä kaksi varausta.

Edmonton Oilers

Edmonton tulee olemaan tässä showassa lähinnä sivustakatsojana, sillä se on kaupannut pois sekä
ensimmäisen että toisen kierroksen vuoronsa. Ja kolmannen kierroksen vuorokin voi mennä, jos Rolosonin kanssa tehdään jatkosopimus. Organisaatiota kuitenkin hyvitetään toisen kierroksen varausvuorolla, koska se ei tehnyt sopimusta ensimmäisen kierroksen varauksensa Jesse Niinimäen kanssa. Näin Lowella on käytössä toisen kierroksen vuoro sekä neljästä viiteen jälkipään vuoroa, sillä tuskinpa hän innostuu tekemään kauppoja päästäkseen varaamaan ylempänä.

Mutta Oilersin ei ole syytä vaipua synkkyteen, koska seuralla on useita lupauksia. Näiden kärkinimi on OHL:ssä hirmuisia lukemia takonut sentteri Rob Schremp ja heti tuntumassa farmijoukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi valittu M-A Pouliot. Näiden ensimmäisen kierroksen taitopelaajien lisäksi pinnalle on puskemassa voimahyökkääjätyyppinen J-F Jacques. Ja nopeutta ja taitoa tarjoaa viime kesän ykkösvaraus Andrew Cogliano, joka kuitenkin pelannee vielä kauden tai kaksi Michiganin yliopistossa. Yllättäen kuvioihon on noussut jo menetetyksi lupaukseksi luultu
Aleksei Mihnov, joka pelasi hyvän kauden Venäjän liigassa ja oli vakuuttava miesten MM-kisoissa Latviassa. Erittäin isokokoinen Mihnov ei ole nopeimpia luistelijoita, mutta käsistään todella taitava.

Carolina Hurricanes

Stanley Cup-voittaja Carolina antoi mm. ensimmäisen kierroksen varauksensa saadakseen Dough Weightin ja tuskinpa on katunut kauppaansa. Neljän viimeisen vuoden ykkösvaraukset - Cam Ward, Eric Staal, Andrew Ladd, Jack Johnson - näyttävät osuneen kohdalleen. Johnson on
nelikosta ainoa, joka ei ole vielä pelannut otteluakaan NHL:ssä, mutta hänet rankattiin Hockey Newsin Future Watchsissa toiseksi lupaavimmaksi prospektiksi heti Jevgeni Malkinin jälkeen.

Johnsonin lisäksi Hurricanesilla on listallaan muitakin lupaavia puolustajia. Yliopistosarjoissa pelaa Johnsonin lisäksi pienehkö Nathan Hagemo ja puolustava puolustaja Casey Borer ja Kanadan junnusarjoissa pelaavat kahdensuunnan puolustajat Brett Carson ja Jakub Vojta. Kovuutta takalinjoille on tuomassa Ryan Pottruff. Kuitenkin lähimpänä vakituista NHL-paikkaa taitaa olla Chicagosta hankittu Anton Babtshuk, jonka ura on vedenjakajalla syksyn harjoitusleirillä.

Pakiston lisäksi molarien tilanne näyttää siedettävältä, vaikkeivat Justin Peters ja Kevin Nastiuk mitään huippukautta pelanneetkaan. Mutta hyökkääjistöön Carolina kaipaisi omista riveistä täydennystä. Vaikkei toisella ja kolmannella kierroksella mitään huippulupausta löydykkään, niin voisihan sitä kokeilla paria eurooppalaista taitopelaajaa, jos vaikka heistä löytyisi Staalia ja
Laddia tulevaisuudessa täydentävä kaveri.

» Lähetä palautetta toimitukselle