Liigavalmentajien kommentit playoff-lehdistötilaisuudesta

LIIGA / Artikkeli
SM-liigan perinteisessä playoff-lehdistötilaisuudessa kuultiin valmentajien mietteitä.

Tappara-Blues

Jukka Rautakorpi, Tappara Tampere

JA: Tappara on iso ja vahva joukkue, miten aiotte pysäyttää nopean ja luistelevan Bluesin?

Rautakorpi: Luistellaan vielä vähän nopeammin. Senhän takia tässä harjoitellaan, isot miehet kyllä luistelee nopeasti, kun ne haluaa.

Aikooko Tappara lähteä voittamaan pelejä kovalla hyökkäypelillä vaiko puolustamalla?

Ei tässä pelissä ole erikseen hyökkäystä ja puolustusta, kyllä se on totaalipeliä. Ei olla välttämättä sitä vielä pelattu, niin hyvin kuin sitä parhaimmillaan pystytty.

Hannu Kapanen, Espoo Blues

JA: Mitkä ovat Bluesin odotukset Tapparaa vastaan? Onko joukkue valmiina kohtaamaan haasteen?

Kapanen: Vanha laulu sanoo, että Tappara on terästä, muut tulee perästä. Siihen lauluun ei pidä nyt uskoa. Kyllä minä uskon, että joukkue on valmis, meillä on kuitenkin aika paljon kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet play-offia aikoinaan.

Bluesilla ollut ongelmia vieraspeleissä, kun taas Espoossa peli on luistanut. Missä on ollut vikaa ja miten korjataan ongelma?

Ehkä siinä on ollut, että joku pelaaja ei lähde voittamaan sinne. Nyt pitää sitten löytää ne pelaajat ja karsia heidät tai valaa heihin uskoa, että me voidaan pelata vieraissakin hyvää jääkiekkoa – niin kuin me olemmekin pelanneet joissakin tapauksissa.

Bluesin hyökkäys ja maalivahtipeli ovat olleet liigan kärkeä, mutta puolustuksessa on ollut ongelmia. Puolustus on kuitenkin parantanut olympiatauon jälkeen. Mistä tämä on parannus?

Me ollaan vähän muutettu sitä systeemiä, aktivoitettu karvausta. Jotenkin se paketti on vaan hitsautunut kasaan. Pakitkin ovat nyt olleet paljon aktiivisempia kuin ennen olympiataukoa. Uskon että se eniten siitä liikkeestä kiinni, ja että uskalletaan pelata omalla tasolla – sitä kautta tulee myös niitä onnistumisia.

Onko peluutuksella saatu apua siihen, että luistin ei oikein ole vieraissa kulkenut?

Kyllä se on lähinnä päästä kiinni. Tietysti siinä on myös mahdollisuus suorittaa taktisia variaatioita niillä ketjukoostumuksilla. Kyllä valmentajan pitää olla hereillä siinä tilanteessa ja uskaltaa tehdä muutoksia jos tarvis vaatii.

HPK-Ilves

Jukka Jalonen, Hämeenlinnan Pallokerho

Jalonen: Ollaan erittäin tyytyväisiä runkosarjaan, se oli erittäin hyvä meiltä. Ollaan tehty monia asioita oikein ja paremmin kuin suurin osa muista joukkueista. Ja siihen pitää olla tyytyväinen. Tietysti siitä runkosarjasta pitää ammentaa, ei se ole niin vain, että nyt alkaa uudet pelit. Runkosarjan on joko itseluottamusta tai sitten sitä ei ole, ja meillä sitä itseluottamusta on onnistumisen ansiosta. Siitä on varmasti apua, kun ruvetaan play-offseja pelaamaan.

JA: Miten hyvä tietous Ilvekseksen heikkouksista on apuna pleijareissa?

Kaikki joukkueet keskittyvät omaan itseensä ja omaan pelaamiseensa. Tietysti on tiedettävä vastustajan vahvuudet ja heikkoudet ja pyrkiä iskemään niihin. Mutta ei meidän valmistautumisemme lähde Ilveksestä vaan se lähtee meistä itsestämme. Mutta tietysti joku Miettisen ketju on ollut koko liigan tehokkain ketju viime aikoina, että tyhmäähän se olisi, jos sitä ei jollain lailla huomioisi. Sitä kenttää vastaan pitää puolustaa hyvin ja hyökätä järkevästi – sitä ketjua vastaan pitää joskus mieli malttaa. Ja tietysti kovuus on aina paikallaan tietyissä kohdissa.

Vladimir Vujtekin rooli HPK:lle?

Kokenut pelaaja, voittanut Tsekin mestaruuden ja tietää mitä voittaminen vaatii. Vujtek on monipuolinen pelaaja, häntä voi peluuttaa missä roolissa tahansa.

Viimeiset ottelunne runkosarjassa ovat sujuneet erittäin hyvin, miten se vaikuttaa tulevaan?

Jo olympiatauon jälkeen olemme pyrkineet pelaamaan samalla tavalla kuin nyt sitten keskiviikkona. Kaikki on tietysti tähdännyt siihen. Samanlaisia pelejä nämä ovat nytkin. Ei tässä kukaan mitään hokkuspokkus-temppuja pysty tekemään parissa päivässä, se peli joko kulkee tai sitten ei.

Ari-Pekka Selin, Tampereen Ilves

JA: Niemisen ketjukin on esittänyt viime peleissä heräämisen merkkejä?

Selin: Kyllä, Salmelainen-Nieminen-Hirvonen on myös päässyt ihan hyvään vauhtiin ja tehnyt maaleja viime peleissä, näyttäisi ihan hyvältä.

Ilvekseltä on poissa pitkäaikaissairas Ivan Majesky. Onko muita loukkaantuineiden kirjoissa?

Ei muita poissaolijoita.

Miten Nemirovskyn tulo on muuttanut Raimo Helmisen roolia kentällä?

Raipe tekee kaikki työt samoin kuin ennenkin, mutta tietysti rooli on hieman muuttunut. Raipe katsoo näiden nuorten miesten perään, että mitä ne touhuavat siellä. Raipe pelaa korkealla tasolla illasta toiseen.

Mitkä ovat tärkeimmät aseet HPK:ta vastaan?

Täytyy päästä liikkeelle, pitää paketti kasassa, etäisyydet pieniä. Meillä on hyvä henki tässä ja joukkueella riittää virtaa siitä huolimatta, että tällä kaudella ollaan Kerholle hävitty.

Miten Pietilän pelaaminen HPK:n maalilla vaikuttaa taktiikkaanne? Auttaako tuttua miestä vastaan pelaaminen?

Hyvinkin tuttu kaveri tietysti. Pyritään tietysti laittamaan Bodyn illat tiukaksi. Meillä on tuttu maalivahti vastassa ja hänellä tuttu joukkue vastassa, aika näyttää miten siinä käy.

Jokerit-Kärpät

Raimo Summanen, Helsingin Jokerit

JA: Mikä on Jokereiden tilanne tällä hetkellä, ilmeisesti vain Mikko Ruutu on poissa kokoonpanosta? Ovatko muut loukkaantuneet jo täydessä pelikunnossa?

Summanen: Jokereilla on ollut iso loukkaantumisongelma koko kauden. En usko, että SM-liigan historiassa on yhtään joukkuetta, joka näin paljon työpäiviä olisi menettänyt loukkaantumisten takia. Olen huolestunut siitä, että saako sitten Jokereita vastaan pelata kovempaa kuin muita vastaan. Meidän tähtipelaajat ovat saaneet osakseen aika paljon – vaikka tietysti siellä epäonneakin on ollut. Vähän vaan ihmettelen missä mennään.

Jokerit tunnetaan kovaa taklaavana ja luistelevana joukkueena. Kärpät taas enemmänkin vain luistelevana. Aikooko Jokerit taklata Kärpät kumoon?

Pidän tätä vääränä yleistyksenä. Tämä on vain mielikuva, joka on syntynyt jossain. Kärpät taklaavat varmasti enemmän kuin me. Loukkaantumisten takia olemme joutuneet karsimaan taklauksia. SM-liigassa ei yhtään jääkiekkopeliä voiteta taklaamalla, sä häviät jos lähdet taklaamaan. Me ei olla niin tyhmiä, että lähdetään ehdoin tahdoin häviämään peliä.

Kari Heikkilä, Oulun Kärpät

JA: Vastassa väkivahva Jokerit. Kärppien peli ei ole parhaimmillaan. Voidaanko odottaan viime kevään kaltaisia otteita?

Heikkilä: Se mitä historiassa on tapahtunut ei vaikuta nykyhetkeen. Nyt on uudet pelit, uusi sarja. Katsotaan miten meidän nuoret pojat innostuu huomenna.

Kärpillä on tietty uhrautuminen puuttunut varsinkin ylivoimalla. Maskimiehiä ei oikein ole löytynyt, onko tähän ongelmaan haettu ratkaisua?

Tietysti sitä on haettu, mutta meillä on ollut vaikeuksia saada viisikot kasaan. Oikeastaa tammikuun 14. päivän jälkeen ollut loukkaantumisia ja sairastumisia koko ajan, ja se on vaikuttanut meidän pelaamiseen ja harjoitteluun. Sen mukaan on menty ketä on ollut mukana.

Jeff Hamilton ja muukin ulkomaalaiskalusto on hiipunut hieman loppumetreillä. Mistä tämä on johtunut?

Jeff on college-sarjasta tullut ja tottunut 36 peliä pelaamaan ja siinä näkyi pieni väsyminen. Samoin kuin meidän muilla kokemattomimmilla pelaajilla. Meillä on kuitenkin puolet joukkueesta 80-luvulla syntyneitä ja se näkyy siinä, että otteet ailahtelevat jonkin verran.

TPS-Pelicans

Kari Jalonen, Turun Palloseura

JA: Mikä on Fredrik Norrenan tilanne, pystyykö pelaamaan vielä playoffeissa?

Jalonen: Hänellä on sormessa pieni vamma, jossa on viisi tikkiä. Heti kun vaan pystyy pitämään mailaa kädessä, niin varmasti palaa. Puhutaan muutamasta päivästä viikkoon.

Mikä on TPS:n pelikuntoisuus ja pystyykö TPS pelaamaan neljällä kentällisellä?

Kaikki muut ovat terveinä ja silloin pitäisi pystyä.

Mikä on TPS:n taktiikka Pelicansia vastaan?

Kiekko päätyyn ja halukkaat perään, siinä on hyvä taktiikka.

Kari Eloranta, Lahden Pelicans

JA: Pelicans on yksi yllättäjistä pleijareissa? Joukkue hitsautunut hyvin yhteen, lamakautta, alkukauden hurmos

Eloranta: No tällä hetkellä meillä menee ihan hyvin, me ollaan pelattu jo pitkään hyvin. Me ollaan jaettu kausi osiin ja tämä meidän viimeinen kuuden pelin jakso, niin viisi peliä ollaan niistä voitettu. Alkukausi ei välttämättä ollut ihan sitä meidän tasoa, pelattiin välillä liiankin hyvin. Tällä hetkellä ollaan kuitenkin pelattu hyviä pelejä ja mikä tärkeintä, niin tehty myös maaleja.

JA: Onko luvassa tiukkaa puolustusta ja nopeita vastahyökkäyksiä?

Kyllähän se joka joukkueella lähtee puolustuspelin kautta. Meidän omasta mielestä vahvuutemme on kuitenkin se kiekollinen pelaaminen ja sitä kautta lähdetään viemään hommaa eteenpäin pudotuspeleissäkin. Tietysti siinä pitää olla huolellinenkin ettei tule hölmöjä virheitä. Panostetaan varmasti kumpaankin päähän. Maalintekeminen on kuitenkin tämän homman suola.

Playoffeissa vastassa sama vastus kuin viime vuonnakin, silloin tuli putoaminen nopeasti. Mitä olette oppineet niistä peleistä?

Joukkue pelaa tällä hetkellä paremmin kuin viime vuonna. Me ollaan TPS:n kanssa neljä peliä pelattu, maalisuhde on meille 9-8, kaksi voitettu, yksi tasan, yksi hävitty. Se tässä on selkeästi muuttunut, että me olemme pystyneet haastamaan heidät selvästi paremmin kuin mitä se oli viime vuonna. Viime vuonna teimme itse maalin per peli ja omiin tuli 3-5, ja sama jatkui sitten siellä pleijareissa. Olimme viime vuonna selkeästi erilaisissa lähtökohdissa kuin nyt, meillä on mielestämme huomattavasti paremmat saumat kuin silloin.

» Lähetä palautetta toimitukselle