Kärpät koulutti KalPaa

LIIGA / Artikkeli
Harjoitusottelut pyörähtivät käyntiin Suomen mestari Oulun Kärppien osalta torstaina, kun Raksilaan saapui liiganousija Kuopion KalPa. Joukkueiden tasoero oli yllättävänkin räikeä, sillä vierailija oli läpi ottelun pahasti alakynnessä. Ottelu kääntyi kotijoukkueelle jo ensimmäisessä erässä, ja lopulta Kärpät nakutteli voiton lukemin 6-0 (4-0, 2-0, 0-0).

Kuopion KalPan ja Oulun Kärppien historiasta löytyy mielenkiintoisia kamppailuja, mutta torstai-illan ottelu ei tarjonnut jälkipolville paljoakaan muistelemista. Edellisen kerran KalPa nähtiin Raksilassa kuopiolaisittain voitokkaissa liigakarsinnoissa.

Illan ottelu oli kuitenkin vierailijoille varsin synkkä, sillä oululaiset olivat selvästi KalPaa edellä kaikessa tekemisessä. Kärppien tilannekovuus ja vauhti oli kuopiolaisille myrkkyä, eikä KalPa kyennyt hallitsemaan peliä ottelun missään vaiheessa.

- Ranking-sijalla 14. oleva kohtasi numeron yksi, mutta en uskonut että ero oli näin valtava. Kärpät liikkui selkeästi paremmin ja sai meidän pelin näyttämään huonolta. Välillä pelattiin täysin yhtä päätyä, KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi harmitteli.

KalPa lähti otteluun ilman puolustaja Juha Alastaloa ja Mikko Purontakasta. Hyökkääjistä poissa olivat Marko Ahosilta ja Sami Kaartinen.

- Kaartinen sairastui mahatautiin ja Purontakasta vaivaa viime kaudella tullut niskavamma. Se paheni juuri ennen peliä. Pelasimme tällä samalla ryhmällä Pitsiturnauksessakin ja tällä mennään myös nämä harjoituspelit, Pieniniemi kertoi.

Kärpiltä poissa olivat kuumeeseen ottelun alla sairastunut Kalle Sahlstedt sekä muiden loukkaantumisten vuoksi Janne Pesonen, Ari Vallin ja Jouni Loponen. Muuten kokoonpanossa ensiesiintymisensä oululaisille tekivät tsekki Michal Bros ja paluumuuttaja Tomi Mustonen. Kokoonpanosta löytyi myös hienon ottelun pelannut puolustajakaksikko Tommi Leinonen - Teemu Metso sekä ottelussa kolme syöttöpistettä antanut Jyri Junnila.

Tyrmäys

Ottelun alku oli KalPan kannalta vaikea, sillä Kärpät löi välittömästi painetta Kimmo Kapasen maalille ja onnistui maalinteossa, kun peliä oli pelattu vasta rapiat 30 sekuntia. Mika Pyörälä taisteli kiekon itselleen Samuli Suhoselta, nousi maalille ja syötti Petr Tenkratille, joka pääsi laukomaan kiekon maaliin.

Kärpät iski toisen osumansa Jani Tuppuraisen jäähyn aikana, kun vasta Pittsburgh Penguinsiin varattu nuori puolustaja Tommi Leinonen pääsi iskemään Junnilan laukauksesta syntyneen paluukiekon ohi Kapasen. Maali ilahdutti myös päävalmentaja Kari Jalosta.

- Täytyy olla todella tyytyväinen nuorten pelaajien esityksiin. Leinonen, Metso ja Junnila pelasivat hyvän ottelun, Kärppä-luotsi kiitteli.

Seuraava osuma syntyi ajassa 11.32, kun Jermu Pisto unohti kohtalokkaasti Pekka Saarenheimon vartioimatta ja Jussi Jokinen ruokki miestä takatolpalle. Saarenheimo pääsi helposti tuikkaamaan kiekon tyhjiin lukemiksi 3-0. Erän loppupuolella Kärppien uusi tsekkivahvistus Bros väläytteli osaamistaan. Keskushyökkääjä sai kiekon maanmieheltään Viktor Ujcikilta, nousi maalin eteen ja pelasi tyylikkäällä harhautuksella Kapasen jäihin. Hallittu nosto maalin kattoon napsautti viimeistään KalPan selkärangan.

- Ensimmäinen erä näytti, että pelaaminen on mukavaa. Näki että olimme harjoitelleet hyvin ja kaivanneet pelejä. Tämä ottelu tuli oikeaan paikkaan. Meillä oli mukavan hyvä ilme, Jalonen totesi tyytyväisenä.

Bros tyylitteli illan hienoimman

Kärpät aloitti toisenkin erän valtavalla painostuksella, ja Kapanen sai pyyhkiä KalPa-maalilla hikeä useampaan otteeseen. Vahva jauhaminen aiheutti KalPalle rangaistuksen, kun Max Kenig otti jäähyn koukkaamisesta. Ylivoimalla Jussi Jokinen sai syötön takatolpalle Junnilalta ja Dallas Starsin hamuava hyökkääjä siirsi kiekon varmasti ohi Kapasen.

Seuraava maali syntyikin jo hetken päästä, kun Bros laukoi tulisesti Ujcikin syötöstä yläpesään loppulukemiksi 6-0. Kärppien vahvuutena oli läpi ottelun vahva liike ja tilannekovuus.

- Olemme harjoituksissa painottaneet suoraviivaisuutta, mikä näkyi hyvin kahdessa ensimmäisessä erässä. Fyysisellä puolella olemme myös menneet eteenpäin ja kamppailuvoimaa on tullut lisää. Pojat ovat tehneet hyvin töitä ja tekevät vielä jatkossakin, Kärppä-valmentaja Jalonen sanoi.

Pieniniemi ruoski omiaan

Ottelun loppu muodostui jälleen legendaariseksi pelailuksi, kun ratkaisu oli jo syntynyt. KalPa pääsi hienokseltaan peliin mukaan kolmannessa erässä, mutta ratkaisut olivat osoitteettomia. Kärppien kurinalainen puolustuspelaaminen, karvaus ja oman pään liike tekivät maalivahdin illan helpoksi, mikä toikin Niklas Bäckströmille ottelusta nollapelin.

- 6-0 alkoi jo näköjään riittää, mutta siitä huolimatta Bäckströmille tuli vain muutama torjunta. Ero oli tänään todella iso – liian iso, Pieniniemi kritisoi omiaan.

KalPa oli liikkeellä lähes samalla kokoonpanolla kuin Pitsiturnauksessa, mutta Raumalla menestys oli Oulun iltaa huomattavasti parempaa myös pelillisesti.

- Vajaa viikko sitten pystyimme pelaamaan omilla vahvuuksillamme ja pysyimme täysin liigajoukkueiden mukana. Tänään tuntui, että kentällä oli kaksi eri sarjan joukkuetta. Vaikka haluaisin löytää pelistä jotain positiivista, niin en pysty siihen. Rehellisesti sanottuna emme tänään saaneet montaakaan maalintekopaikkaa. Tämä oli meille hyvä opetus, Pieniniemi lopetti.

Kärppien kokoonpano

Mika Pyörälä – Jari Viuhkola – Petr Tenkrat

Viktor Ujcik – Michal Bros – Juha-Pekka Haataja

Jussi Jokinen – Pekka Saarenheimo – Jyri Junnila

Juhamatti Aaltonen – Tommi Paakkolanvaara – Tomi Mustonen

Lasse Kukkonen – Mikko Lehtonen

Topi Jaakola – Teemu Metso

Ilkka Mikkola – Tommi Leinonen

Antti Ylönen – Oskari Korpikari

KalPan kokoonpano

Timo Kuuluvainen – Sami Salonen – Jani Tuppurainen

Kasper Kenig – Ville Hämäläinen – Tuomas Kiiskinen

Timo Kuuluvainen – Max Kenig – Saku Kekäläinen

Henri Huohvanainen – Mikko Hakkarainen – Matti Tiihonen

Samuli Suhonen – Mikko Saavinen

Jermu Pisto – Matti Kuusisto

Juho Kuronen – Jussi Savolainen

Tomi Tuomainen

» Lähetä palautetta toimitukselle