HIFK:n sonnit ja vasikat, 2023–24: Salmelaisen aikakauden paras joukkue romahti kriittisimmässä paikassa

LIIGA / Artikkeli
Luke Martin oli yksi HIFK:n kauden valopilkkuja.
HIFK lähti jälleen kerran kauteen kovin odotuksin. Paperilla helsinkiläiset olivat Liigan suurimpia mestarisuosikkeja, mutta vaikea kausi päättyi raskaaseen pettymykseen puolivälierissä.

Olympiavoittajia, maailmanmestareita ja roppakaupalla Euroopan eri pääsarjojen mestareita. Kallis joukkue täynnä nimimiehiä ja odotukset katossa. Niistä lähtökohdista HIFK hyökkäysi kauteen 2023-24, mutta lopulta nimet jäivät paperille tosipelien alkaessa.  Jatkoajan toimittaja Konsta Kiviniemi arvioi punapaitojen sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Luke Martin
56 runkosarjaottelua, 10+37=47 +7
7 pudotuspeliottelua, 1+2=3, -3
ECHL:stä Helsinkiin napattu puolustaja omaksui uuden kotinsa välittömästi opettelemalla muun muassa suomea jo visiittinsä alussa. Toi puolustukseen kaivattua kiekollisuutta ja nousi tasolle, jossa hänen poissaolonsa jätti jäljen koko joukkueeseen. Puolustajalla on kova laukaus ja Liigan eliittiä oleva pelisilmä. Solmi jatkosopimuksen kauden aikana.

Julius Nättinen
60 runkosarjaottelua, 23+20=43, +14
7 pudotuspeliottelua, 2+3=5, -1
Paria kuivaa putkea lukuunottamatta yksi kuumimmista lavoista punapaitojen joukkueessa, ja taso nousi entisestään kevättä kohden. Tulinen laukaus, joka lauloi kemian löydyttyä Jori Lehterän ja Vincent Marleaun kanssa. Joukkueen paras maalintekijä. Sopimus katkolla ja huhut vievät miestä Sveitsiin.

Juha Jääskä
57 runkosarjaottelua, 10+20=30, +4
7 pudotuspeliottelua, 5+2=7, +1
Vuoristoratamainen kausi lähti nousuun vuodenvaihteen jälkeen, ja Jääskä lunasti paikkansa EHT:llä helmikuussa. Pisteiden valossa pieni tasonlasku viime kaudesta, mutta merkitystä joukkueelle ei voi vähätellä. Taistelija, joka pelaa lujaa illasta toiseen antaen kilpilogolle kaikkensa, nousi pudotuspeleissä arvoon arvaamattomaan. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

Kunniamaininta: Niko Seppälä
37 runkosarjaottelua, 3+8=11, +11
7 pudotuspeliottelua, 0+1=1, +-0
Yksi kauden yllättävimmistä tarinoista. Kahden vaikean JYP-kauden jälkeen aloitti uuden vuoden Mestiksessä, mutta päätyi Nordikselle lainalla. Esiintyi edukseen koeajalla, ja varsinaisen sopimuksen lunastettuaan pääsi pelaamaan pelityylillä, joka ei aiemmin ollut mahdollista. Väläytteli jopa kiekollisia taitojaan itsevarmuuden kohentuessa kevään mittaan. Ei kuitenkaan sopimusta ensi kaudeksi, vielä.

Seppälä vakiinnutti paikkansa HIFK:n kokoonpanossa kauden aikana.
Kuva © Ville Tohka

Kauden vasikat

Joni Ikonen
45 runkosarjaottelua, 2+15=17, +8
1 pudotuspeliottelu, 0+0=0, +-0
Maalintekoon vahvistukseksi hankittu hyökkääjä kantoi selässään kenties koko Liigan suurinta eläintarhaa. Ruuti oli kauden aikana uskomattoman märkää, sillä etenkin alkukaudesta loi hurjasti maaliodottamaa ilman minkäänlaisia aktuaalisia tuloksia. Pudotus todellisuuteen oli karu, ja valahti loukkaantumisesta parannuttuaan popcorn-osaston puolelle kevääksi. Sopimus ei jatku.

Petteri Lindbohm
43 runkosarjaottelua, 8+6=14, +9
7 pudotuspeliottelua, 0+1=1, +1
Hankittiin korvaamaan Sami Lepistön lopettamisen jättänyttä vajetta. Erinomainen alkukaudesta, jolloin myös lapa oli kuumana. Ammattilaisuransa parasta maalilukemaa sivunneen puolustajan taso laski kauden aikana, eikä ollut keväällä oma itsensä loukkaantumisen jälkeen. Pudotuspeleissä etenkin suuria vaikeuksia korjata kurssia. Sopimus kattaa vielä ensi kauden.

Roope Taponen
41 runkosarjaottelua, 90,61 %, 2,20 pmk, 5 nollapeliä
2 pudotuspeliottelua, 85,00 %, 3,05 pmk, 0 nollapeliä
Tilastojen puolesta ehkä turhan härski nimitys, mutta on huomioitava muun muassa ennakko-odotukset, tasaisuus ja kakkosamaalivahti Niko Hovisen erinomainen vire. Etenkin tasaisuuden kanssa oli vaikeaa, eikä saanut itseluottamusta edeltävän kauden huipputasolle. Pudotuspeleissä kallis virhe ja kokonaisvaltaisesti keskinkertainen suoritustaso antoivat Hoviselle aloittavan vahdin paikan, eikä tämä katsonut enää taakseen. Iso kesä edessä, sillä paluupotentiaali on korkealla. Sopimus jatkuu.

Epäkunniamaininta: Leo Komarov
16 runkosarjaottelua, 3+1=4, +1
4 pudotuspeliottelua, 0+0=0, -1
Odotetun hankinnan ensikaste Helsingissä venyi lopulta tammikuulle loukkaantumisen myötä. Alkuun halutussa roolissaan erinomainen saaden vastustajien päät sekaisin moneen otteeseen. Kevättä kohden oma pinna alkoi kuitenkin lyhentyä äkkiä, ja oli enemmän haitaksi kuin hyödyksi joukkueelle ylilyöntiensä ja ulosajojensa kanssa. Hyvänä päivänä tärkeä osa erinomaista nelosketjua, mutta oman pään on kestettävä nähtyä paremmin muun muassa nimeltämainitsematonta TPS-laituria vastaan. Sopimus jatkuu.

Ikosen ruuti oli kauden aikana märkää.

Muista tämä nimi

Eemil Vinni
Mestis 2023–24: 37 ottelua, 89,20 %, 2,72 pmk, 2 nollapeliä
Ikäkausimaajoukkueissa pelannut Vinni on vasta 18-vuotias ja eittämättä lupaava maalivahdin alku, mutta hänen nostamisensa kertoo yhtä lailla helsinkiläisten kapeasta lupauspankista. Potentiaalia on olla maalivahtivalmentaja Jan Lundellin seuraava projekti, joka nousee uudelle tasolle. 

Sopimustilanne

HIFK:n kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25.

Roope Taponen maalivahti 2025
Aron Kiviharju puolustaja 2025
Petteri Lindbohm puolustaja 2026
Luke Martin puolustaja 2025
Ilari Melart puolustaja 2025
Aleksanteri Kaskimäki hyökkääjä 2025
Leo Komarov hyökkääjä 2025
Jori Lehterä hyökkääjä 2025
Iiro Pakarinen hyökkääjä 2027
Joonas Rask hyökkääjä 2025
Jesse Seppälä hyökkääjä 2025
Micke-Max Åsten hyökkääjä 2025

» Lähetä palautetta toimitukselle