TPS kiri Lukon ohi

LIIGA / Raportti
Miikka Tuomainen rankaisi entistä seuraansa voittomaalilla.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TPS:n ja Lukon tuplakohtaamisen ensimmäinen osa kartutti vain turkulaisten pistepussia. Nousu 0-2-tappioasemasta 4-2-voittoon tarkoitti samalla myös TPS:n kauden ensimmäistä kolmen pisteen saalista.

Sarjataulukon jumbosijalle syksyn pimeydessä valahtanut TPS jatkoi nihkeää maalitahtiaan kahden ensimmäisen erän ajan, mutta tykitti kolmanteen erään kolme maalia. Toisen erätauon 1-2-tilanne kääntyi näin kahden maalin kotivoitoksi.

TPS:n aiemmille otteluille tyypilliseen tapaan Palloseura oli alkuminuutit ottavana osapuolena ja Lukon energinen lähtö piti pelin ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana lähes poikkeuksetta TPS-päädyssä. Kotijoukkueen maalipaikat rajoittuivat muutamiin kaukolaukauksiin sekä Brian Willsien kahteen loistopaikkaan: TPS:n kultakypärä pääsi ensin hätyyttelemään tyhjää maalia Corey Locken poikkisyötöstä ja myöhemmin avauserässä vielä läpiajoon, mutta Simon Nielsen piti maalinsa puhtaana.

Isäntien kaksi ensimmäisen erän jäähyä eivät varsinaisesti rauhoittaneet raumalaisrynnistystä ja vaikka TPS selättikin molemmat alivoimat menestyksekkäästi, tehtiin avausmaali silti Atte Engrenin selän taakse. Maalintekijän rooliin nousi Filip Riska, joka pääsi ohjaamaan Philip Larsenin viivalaukauksen maalinedustalta.

- Ensimmäisen erän tappio kertoo, miten tiukkaa tämä on. Meillä oli yksin läpi -tilanne ja tapoimme kaksi jäähyä suvereenisti ja kuitenkin se maali tuli omiin, TPS:n päävalmentaja Pekka Virta murheili.

Kahden maalin johtoon Lukko siirtyi vielä ennen ottelun puoliväliä. Tuulettamaan pääsi Janne Keränen, jonka rannelaukaus pomppi Engrenin kilpitorjunnan jälkeen aina maaliviivan toiselle puolelle asti.

- Toisessa erässä pystyimme painamaan peliä toiseen päätyyn hyvin ja saimme pitkiäkin hyökkäyksiä. Esimerkiksi 0-2-maalia edelsi toisessa päässä meidän kolme maalipaikkaamme, Virta jatkoi.

2-0-osuman jälkeen raumalaiset tarjoilivat TPS:lle mahdollisuutta kavennukseen. Ensin Tapio Laakso onki jäähyn Otto Honkaheimolle, pari minuuttia myöhemmin keltapaidoille vihellettiin vaihtovirhe. TPS:n ylivoima ei huippupaikoille päässyt ja ratkaisuyritykset painottuivat akselille Locke - Willsie - Alec Martinez.

Vahalahti aloitti kotikirin

Neljän erän maaliton putki ei kuitenkaan ehtinyt venyä viiteen, vaan Ville Vahalahti pääsi avaamaan mustavalkoisten maalitilin erän viimeisellä minuutilla. Ylivoimamaaliksi merkitty 1-2-häkki syntyi raumalaisavustuksella, sillä kiekko kimposi verkon perukoille Lukko-puolustaja Harri Tikkasesta.

- Se oli meille pelin kulun kannalta tärkeä maali. Sen jälkeen alkoi kopissa ääni nousta ja tahto ja usko tulla takaa oli kova, saneli Virta.

TPS:n kolmannen erän taistelutahto joutuikin koetukselle heti alkuun, sillä Marko Anttila päätyi jäähyaitioon estämisestä vain puolen minuutin jälkeen. Kun Lukko ei tilaisuuttaan hyödyntänyt, heilui verkko Nielsenin takana toistamiseen pian rangaistuksen päättymisen jälkeen. 18-vuotias Rasmus Kulmala kiemurteli vetopaikkaan ja tasoitti pelin täräyttämällä rannelaukauksen etuyläkulmaan.

2-2-tilanne siirsi momentumin TPS:lle ja sytytti samalla 6000-päisen yleisön. Isäntien hyvä vaihe auttoi TPS:n lopulta johtoon asti, sillä viime päivinä uudelleensyntyneen Miikka Tuomaisen aiempaa kovemmat otteet palkittiin täysosumalla. Laakson ja Michal Birnerin lyhyet syötöt Lukko-maalin ympärillä pelasivat kiekon Nielsenin eteen, mistä Tuomainen pääsi viimeistelemään voittomaalin.

Lukko ei ollut valmis luovuttamaan nopeista takaiskuista huolimatta ja ujuttautuikin vielä maalipaikoille. 3-2-maalia seurannut TPS-jäähy tarjoili Lukolle ottelun neljännen ylivoimansa, mutta erikoistilanteen ainoaksi maalipaikaksi jäi Mikkel Bødkerin rystylaukaus, joka oli 44 kertaa kiekon pysäyttäneelle Engrenille helppo torjuttava.

Azevedo ryntäsi suihkuun

Raumalaiskiri tyssäsi lopullisesti neljä minuuttia ennen päätössummeria Justin Azevedon ulosajoon. Azevedo yritti pysäyttää kaksimetrisen Marko Anttilan laitanousun, mutta taklausyrityksen kovimmat kolhut jäivätkin 30 senttiä lyhyemmän kultakypärän kärsittäviksi. Kanadalaispakki Ryan Caldwell oli jo valmis kostotoimenpiteisiin, jotka eivät kuitenkaan koskaan konkretisoituneet päätuomarikaksikon tuomitessa Azevedolle 5+20-minuuttisen ryntäyksestä.

Hannu Pikkaraisen kampitusjäähy palautti voimasuhteet vielä tasavajaiksi, mutta Lukon yritys kaventaa ilman maalivahtia johti vain Brian Willsien tekemään 4-2-osumaan.

- Meistä on kirjoitettu kaikenlaista, miten pelaajat eivät halua enää pelata ja valmentaja pitäisi saada pois. Meillä on edelleen pelaajia, jotka pelaavat suuren tuskan alla, ja nyt pitäisi saada jokunen onnistuminen niille, jotka ovat tottuneet saamaan pisteitä, Virta kommentoi.

- Hieno nousu ja mielestäni ansaitsimme voiton.

Lukko-luotsi Risto Dufva oli tappion jälkeen vähäsanainen raumalaisten hävittyä johtonsa.

- Harmittava tappio. Pelasimme kaksi erää ihan ok. Oma maali siinä laskettiin ja annettiin vastustajalle toivoa paremmasta, ja vastustaja käytti sen kiitettävästi hyväkseen, Dufva totesi.

- Viimeinen tahto ja puristus jäi pois, emmekä pystyneet hyödyntämään hankkimaamme hyvää tilannetta.

Lukolle avautuu revanssimahdollisuus alle vuorokausi perjantain kohtaamisen jälkeen. Lauantai-iltana Dufvan miehistö isännöi TPS:ää kotiyleisönsä edessä sarjataulukon häntäpään uusintakohtaamisessa. Perjantain jälkeen joukkueet ovat tasapisteissä.

- Rasite on nyt taas suuri kysymys. Kolme peliä neljään päivään ja lauantaina pitää taas jaksaa. Olemme muutaman kerran epäonnistuneet surkeasti, kun olemme pelanneet hyvän kotipelin ja sitten lähteneet vieraisiin kuvitellen, että homma lähtee toimimaan. Toivottavasti niistä on nyt opittu, ainakin valmistautumista muutetaan, kertoi Virta.

- Tämä on ammattilaisurheilua parhaimmillaan. Ensin tulee tulos, sitten se jätetään taakse ja lähdetään tekemään seuraavaa. Se on mielestäni ammattilaisuuden merkki, Dufva päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle