Ässät piti TPS:n sarjan hännillä

Stephen Dixon oli Ässien hahmo.
Turussa pelattin jälleen pitkän kaavan mukaan, sillä ratkaisu venyi jo neljännen kerran yli varsinaisen peliajan. Ässät vei ottelun lopulta nimiinsä voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 3-2. Tappion myötä TPS pysyy edelleen sarjajumbona.

TPS:n ja Ässien kauden toinen kohtaaminen oli kaiken kaikkiaan tasainen vääntö, jonka Ässät vei nimiinsä tiukalla marginaalilla. Molemmilla oli omat hallintajaksonsa, jotka olisivat voineet poikia ratkaisevan määrän maaleja, mutta vierasjoukkue oli pelillisesti edellä ensimmäisessä ja kolmannessa erässä, etenkin puolustuspelissä. Ässät myi oman maalinsa eteen vain makuupaikkoja, kun taas TPS:n maalilla oli vastustajilla jälleen turhankin mukavat oltavat.

- Fakta on se, että vaikka me omassa päässä pelattaisiinkin oikein, niin kyllä me mies miestä vastaan -tilanteita hävitään hirveästi, joista vastustaja pääsee pitämään pitkiä hyökkäyksiä ja nousemaan maalille. Maalinedustapelaamiseen, omaan pään puolustamiseen ja kaksinkamppailuihin täytyy tavalla tai toisella saada parannusta, perkasi TPS:n päävalmentaja Pekka Virta joukkueensa puolustustyöskentelyä.

Ässillä vahva alku

Vierasjoukkue pääsi paremmin otteluun sisään ja otti ottelun hallintaansa heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien. Vain isäntien ykkösketju Corey Locke-Tero Koskiranta-Brian Willsie onnistui saamaan säännöllisesti pelin painopistettä Ässien alueelle.

Ässien alun paine alkoi kantaa todella hedelmää noin seitsemän minuutin kohdalla. Ensin Joel Armia pääsi kuin tyhjästä nokikkain Atte Engrenin kanssa ja hetkeä myöhemmin Michael Ryan kilautti tolppaan. Porilaisten vyöry oli sen verran kova, että TPS joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti. Rasmus Ristolaisen istuessa jäähyllä pääsi Ässät rikkomaan kuparisen, kun Jyri Marttinen jatkoi Stephen Dixonin nappiyötön takatolpalta tyhjään TPS-maaliin.

Ässät hallitsi hienokseltaan koko erää. TPS-puolustus oli usein helisemässä, kun Ässät ajoi maalille suoraviivaisesti. Muutenkin ensimmäisessä erässä porilaisten pelistä paistoi halu mennä maalille ja voittaa kaksinkamppailut. TPS toki pääsi erän vanhetessa peliin hieman paremmin mukaan ja turkulaisilla oli myös omat paikkansa, mutta lisämaaleja ei erässä nähty.

TPS iski nopeasti

Jos Ässät otti aloitteet ensimmäisessä erässä, niin toisessa kuskin paikalla oli selvästi kotijoukkue. TPS painosti erän alun, mutta paine ei kääntynyt maalipaikoiksi tai jäähyiksi, sillä Ässät onnistui pitämään TPS-pelaajat pois alueensa keskustasta.

Vähän ennen erän puoliväliä TPS:n hallinta tuotti tulosta hieman onnekkaastikin. Tero Koskiranta toi kiekon hyökkäysalueelle, mutta menetti sen saman tien. TPS:n onneksi kiekko lipui Brian Willsielle, jonka laukaus upposi Ässä-maalin vasempaan alakulmaan. Näin ollen Willsie jatkoi maaliputkeaan, joka käsittää nyt seitsemän perättäistä ottelua.

Vain 41 sekuntia edellisestä ja TPS iski jälleen. Ville Vahalahti riisti keskialueella kiekon Shaun Heshkalta ja ampui heti siniviivan jälkeen. Ässien maalissa pelannut Antti Raanta onnistui torjumaan Vahalahden vedon, mutta epäonnekseen torjui sen eteensä. Paikalle ehätti ensin Marko Anttila, joka siirsi irtokiekon maaliin.

TPS esitti toisessa erässä kenties kauden parasta hyökkäyspeliään, joka oli paljon entistä suoraviivaisempaa. Kiekko pantiin liikkeelle nopeasti ja turkulaiset pääsivät useasti jopa ylivoimahyökkäyksiin.

Kotijoukkueen toista maalia seurasi omituinen parin minuutin suvantovaihe, jolloin kummankin pakka oli hetken aikaa todella sekaisin. Tämän jälkeen TPS otti jälleen kuskin paikan pitäen paineen Ässien päädyssä kykenemättä kuitenkaan iskemään kolmatta maalia.

Turussa jälleen jatkoaika

Kolmannen erän alkuun jäälle luisteli sisuuntunut vierasjoukkue. Patapaidat pääsivät takaisin ensimmäisen erän tasolleen ja TPS oli hätää kärsimässä. Vain minuutti oli pelattu, kun jäähyaition luukku kävi ensimmäisen kerran TPS-jäähyn merkiksi. Tapio Laakso sai tällä kertaa kunnian katsoa jäähyltä Ässien ylivoimamaalia.

Ässien tasoitusmaali oli jälleen hyvä esimerkki TPS:n surkeasta maalineduspelaamisesta, kun Atte Engren ehti torjua kolmesti maalinedusruuhkassa ennen kuin Stephen Dixon onnistui toisella yrittämällä pistämään kiekon reppuun.

Kolmannen erän lopussa kummankaan hyökkäyspeli ei suurempia tarjoillut. Ässillä oli paremmat paikat ratkaista peli, mutta Atte Engren piti kotijoukkuetta pystyssä pelaten muutenkin hienon ottelun. Kauden ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan tavoitellut TPS pyrki pelin vielä nimiinsä kääntämään, mutta puski päätään Ässien tiiviiseen puolustukseen. Ässien viisikko puolusti omaa maalinedustaansa esimerkillisesti eikä TPS päässyt kunnon maalintekopaikoille. Kun varsinainen peliaika ei ratkaisua tuonut, niin Turussa nähtiin kauden neljäs jatkoaika.

Aktiivisemmin ratkaisua jatkoajalla haki TPS, joka pelasi suurimman osan ajasta kolmella hyökkääjällä. Lähimmäksi pääsi jatkoajan loppuhetkillä Hannu Pikkarainen, jonka laukauksen Antti Raanta pystyi kuitenkin torjumaan.

Molemmat maalivahdit selvisivät voittolaukauskilpailussa melko helpolla, sillä yritykset jäivät aika mielikuvituksettomiksi puolin ja toisin. Ainoa onnistuja oli Ässien Michael Ryan, jonka rannelaukaus yllätti Atte Engrenin ratkaisten ottelun vieraille.

"Ei auta selittelyt"

Voiton myötä Ässät jatkoi alkukauden trendiään, jossa tappiopeliä seuraa voitto. Ässät hävisi perjantai-iltana Bluesille niukasti ja tämä osaltaan näkyi myös Ässien tämäniltaisessa suorituksessa.

- Tykkäsin meidän ekasta erästä. Toisessa, ihan puhtaasti eilisillasta johtuen, oli sen verran paljon maitohappoa päässä, että suoritukset ja ajatukset alkoivat karkailla. Sitä kautta Palloseura menikin nopeasti johtoon, mutta olen tietenkin tyytyväinen, että päästiin lopussa vielä tasoihin. Rankkarit nyt on aina herran hallussa, mutta hyvä voitto, tiivisti Ässien päävalmentaja Karri Kivi.

- Ässät tuli alkuun vahvasti. Pelasimme hyvän toisen erän ja meidän olisi pitänyt pystyä tekemään enemmänkin maaleja. Sitten kolmannen erän alkuun kylmä suihku. Tasoitusmaali oli neljäs tai viides paluukiekko. Kun puhutaan oman maalin puolustamisesta, niin en tiedä onko kyse osaamisesta, tahdosta tai ihan vaan miesmäisyyden puutteesta, mutta Engren otti siinä sen verran monta koppia, että maali oli anteeksiantamaton. Sitten laitoimme likoon sen minkä löytyi, eikä tuon enempää löytynyt. Huono tulos, ei auta selittelyt, näki puolestaan TPS-luotsi Pekka Virta.