Kärpät hankki ottelupalloja

Kärpät otti tärkeän askeleen kohti SM-liigan finaaleita, kun se otti arvokkaan vierasvoiton Bluesista loppuunmyydyssä Espoon Areenassa. Kärppien maalinteosta huolehtivat Daniel Corson ketju ja Vesa Viitakoski. Bluesilta parhaimpaansa venyi vain Ben Eaves, joka teki ottelussa SM-liigan pudotuspelien yhden kauden piste-ennätykseen oikeuttavat pisteet.

Ensimmäisen erän jälkeen Kärpät vaikutti lyödyltä, mutta toiseen erään tuli sisuuntunut kärppälauma, joka taisteli johtoon. Kärpät voitti lopulta huikean maali-ilottelun, kun se onnistui kolmannessa erässä tekemään lähes jokaisesta maalipaikastaan maalin.

- Ei ole ensimmäinen kerta, kun noustaan Bluesia vastaan takaa ja ohi, Kärppien valmentaja Matti Alatalo säteili tyytyväisenä.

- Meillä oli tänään horjumaton usko omaan tekemiseen, kärppäkäskijä kehui.

Blues karkaa johtoon

Blues meni ottelussa kahden maalin johtoon ensimmäisessä erässä. Toni Kähkönen pelasi erän lopulla Ben Eavesin nokikkain Tuomas Tarkin kanssa ja amerikkalaissentteri siirsi kiekon varmasti Tarkin längistä verkon perukoille. Vain hetkeä myöhemmin Blues pääsi pelaamaan ylivoimaa ja Toni Kähkönen suti Petri Kokon siniviivalaukauksen jälkeisen irtokiekon Kärppien maaliin.

Bluesin maalien jälkeen Kärppien peli hajosi pahemman kerran ja Blues oli lähellä siirtyä jo kolmen maalin karkumatkalle. Erätauko pelasti kuitenkin oululaisjoukkueen useammilta takaiskuilta.

- Ensimmäinen erä oli meiltä ihan loistava, Bluesin valmentaja Petri Matikainen kehui.

Kärppien käskijä Alatalo näki joukkueensa hienoisen paniikin ensimmäisen erän lopulla toisesta näkökulmasta.

- Vähän meiltä fokus hukkui sen Bluesin ensimmäisen maalin jälkeen, Alatalo analysoi.

Kärpät tulee rinnalle ja ohi

Bluesilla oli vielä toisen erän alussa ylivoimalla useita paikkoja repiä johtoa suuremmaksi, mutta viimeistely-yritykset olivat tuloksettomia. Kärpät tuli hyvällä liikkeellä ja sai tehtyä tärkeän kavennusmaalin, kun kokenut Vesa Viitakoski ohjasi jalallaan kiekon Bluesin maaliin Martti Järventien siniviivalaukauksen.

Kärpät sai uutta virtaa kavennusmaalista ja iski vielä kahdesti kiekon ohi Mikko Koskisen toisen erän aikana. Ensin Stefan Öhmanin emämunaus omassa päässä järjesti Tommi Paakkolanvaaralle avopaikan ja ottelu oli tasan. Erän loppupuolella Kärppien ylivoima jauhoi 2-3-johtomaalin, kun Bluesin neliön keskelle vapaaksi jäänyt Juhamatti Aaltonen täräytti kiekon Blues-maaliin.

Matti Alatalo oli erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen ottelun toisessa erässä.

- Toinen erä pelattiin erinomaisesti. Korostin erätauolla, että mikään ei muutu ja uskotaan siihen omaan suunnitelmaan ja systeemiin. Pelaajat pistivät lisää pökköä pesään ja näinhän se homma toimii, Alatalo veisteli.

Bluesin Matikainen oli ihmeissään toisen erän tapahtumista.

- Yksi pomppu, kiekollinen virhe ja ylivoimamaali kaverille toiseen erään ja yhtäkkiä kaveri oli sitten johdossa, Matikainen harmitteli.

Seitsemän maalia kolmanteen erään

Kolmanteen erään Kärpät sai unelma-alun. Jonas Andersson pyörähti Bluesin maalin takaa ja survoi kiekon ohi Koskisen. Bluesin puolustuksessa Santeri Heiskasella eivät voimat tilanteessa riittäneet Anderssonin pitämiseen. Osuman myötä Kärpät karkasi kahden maalin karkumatkalle.

Blues ei kuitenkaan lannistunut. Espoolaiset pääsivät pelaamaan ylivoimaa ja Ben Eaves lämäsi Petri Kokon poikittaissyötöstä 4-3-kavennuksen. Maalin myötä Eaves kirjoitutti nimensä historian kirjoihin, kun hän rikkoi SM-liigan yhden kauden piste-ennätyksen pudotuspeleissä.

- Pisteitä on aina mukava tehdä ja toki ennätys on kiva juttu, mutta voittamisesta eletään, Eaves totesi piste-ennätyksestään.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Blues nousi tasoihin, kun Petri Lammassaari ohitti pienestä kulmasta Tuomas Tarkin, joka hyvänä päivänä olisi kiekon saattanut saada kopattuakin. Kärpät ryhdistäytyi Lammassaaren osuman jälkeen ja Daniel Corso sorkki maalin edustalta Kärppät uudestaan johtoon. Heti tämän jälkeen Toni Koivisto vei Kärpät kahden maalin johtoon Kristian Kuuselan laukauksen jälkeisestä irtokiekosta.

Blues yritti vielä kiriä rinnalle ottelun lopussa. Espoolaiset pääsivät maalin päähän, kun Ryan Keller huudatti kotiyleisöä. Teemu Nurmi laukoi ja Keller siirsi kiekon verkkoon Tarkin torjumasta irtokiekosta.

Viimeisen minuutin Blues haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Kärpät kesti Bluesin lähentelyt. Vesa Viitakoski viimeisteli tyhjään espoolaismaaliin runsasmaalisen ottelun loppulukemat 5-7.

Alatalo kehui uskoa ja haukkui tuomarit

Kärppien Matti Alatalo ihmetteli ottelun maalimäärää, mutta piti sitä kuitenkin toisarvoisena seikkana.

- Ihan turha analysoida, mistä maalimäärä johtui. Tämä oli hyvin poikkeuksellinen ottelu. Isot maalimäärät voivat olla hyökkäysten hyvyyttä tai puolustusten huonoutta, Alatalo arvioi.

Alatalo oli erittäin tyytyväinen joukkueensa suoristukseen kokonaisuudessaan.

- Mehän pelattiin oikeastaan koko peli tosi hyvin. Hieno usko meillä taas tänään omaan tekemiseen ja se kantoi loppuun asti.

Ottelun tuomaristo sai oululaisluotsin kuitenkin mietteliääksi.

- Viimeisessä erässä aivan käsittämätön pitkä kiekko ja jäähy. En tiedä minkä värisillä silmillä sitä taas kateltiin. Pikkaisen kyseenalaisia tuomioita ja me saatiin paljon jäähyjä vastustajaan verrattuna, vaikka emme olleet mielestäni se enemmän rikkova joukkue, Alatalo puhisi.

Bluesin valmentaja Petri Matikainen näki joukkueensa esityksessä paljon hyvää, mutta piti Kärppien kokemusta ratkaisevana seikkana illan ottelussa.

- Kaveri oli pikkusen kokeneempi siinä tilanteessa, kun pääsivät johtoon. Ei me kuitenkaan lannistuta, Matikainen lupasi.

Espoolaisten suurimpana ongelmana oli Toni Häppölän ketju, joka otti kontolleen kolme takaiskua ja oli muutoinkin läpi ottelun pahoissa vaikeuksissa.

Välieräsarja jatkuu jo lauantaina Oulussa. Silloin Kärpillä on mahdollisuus katkaista ottelusarja ja varmistaa finaalipaikka.