Ei uutta joukkueiden välillä

LIIGA / Raportti
Kärpät oli jo viidettä kertaa parempi Bluesia vastaan pelatussa ottelusarjassa. Ratkaisevasta kolmannesta ottelusta oululaiset hakivat avauserän maaleilla 2-1-vierasvoiton ja veivät ottelusarjan samoin numeroin.

Kärpät osui kahdesti avauserässä erikoistilanteista. Ensimmäinen maali syntyi ylivoimalla ja toinen kaksi sekuntia sen jälkeen, kun Camilo Miettinen oli astunut takaisin jäälle, joten Blues-hyökkääjä ei ehtinyt vaikuttaa tilanteeseen. Maaleissa olivat esillä nuoruus ja kokemus, kun osumista vastasivat Joonas Komulainen sekä Vesa Viitakoski.

Komulainen tuli yhdessä Julius Junttilan kanssa mukaan tähän otteluun, kun Antti Aarnio sekä Jari Viuhkola joutuivat jäämään pois.

– Kyllä siinä puhelimet pirisi, kun piti saada porukkaa kasaan. Illalla hälytettiin koko A-nuorten ketju apuun, Kärppien valmentaja Mikko Haapakoski kertoi.

Komulaisen ja Junttilan lisäksi Joonas Donskoi oli jäällä alkuverryttelyssä, mutta ei pelannut.

– Emme saaneet koko porukkaa samaan koneeseen. Laitoimme pelotteeksi Koiviston, Ylösen ja Komulaisen Bluesin kanssa samaan koneeseen, Haapakoski vitsaili.

Bluesin Ville Lajunen ei päässyt tähänkään otteluun.

– Kuume on vaivannut, mutta todellinen syy oli selkäkramppi. Hän kävi alkuverryttelyssä, mutta siitä ei tullut mitään, Blues-luotsi Petri Matikainen kertoi.

– Sen sijaan Petri Lammassaari oli ihan terve. Hän on vielä keskenkuntoinen, ja eilinen sataminuuttinen oli liikaa, jalka ei vain kulkenut.

Kaksi tärkeää osumaa

Kärpät oli avauserässä hallitsevampi osapuoli. Miika Huczkowski joutui rangaistusaitioon vajaan kuuden minuutin jälkeen. Sitä ennen vastapuolen aitioon oli joutunut Lukas Kaspar, joka tuskastui aikaisemmin viheltämättä jääneeseen tilanteeseen ja purnasi itselleen kympin.

Se koitui tavallaan Kärppien onneksi, sillä nelosketjun Joonas Komulainen nostettiin ylivoimamiehitykseen mukaan. Pekka Saarenheimo antoi maalin takaa syötön ja Komulainen iski liigauransa ensimmäisen maalin. Kärppä-miehistölle sattui kuitenkin tilanteessa pieni kauneusvirhe, sillä Komulainen ei saanut kiekkoa muistoksi osumasta.

Saarenheimolle tarjoutui kaksikin hyvää paikkaa lisätä vieraiden johtoa, mutta keskushyökkääjä ei onnistunut osumaan maaliin, vaikka Iiro Tarkki oli jo tilanteesta ulkona. Bluesin paras tilaisuus tuli, kun Dmitri Jushkevitsh koukki läpiajossa ollutta Tomi Sallista. Seurasi rangaistuslaukasi, jota yrittämään tuli Juuso Puustinen. Puustinen teki perinteiset harhautukset, mutta Tuomas Tarkki oli hyvin mukana ja torjui patjallaan kämmenpuolen yrityksen.

Kärpät sai toisen ylivoimansa Roope Rannan otettua 2+10-minuuttisen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Se ehti juuri päättyä, kun Vesa Viitakoski osui oman ohjauksensa paluukiekosta.

– Se oli sovittu kuvio, että ohjaan Pekin (Saarenheimo) laukauksen. Pääsin sitten vielä siihen reboundiin, maalintekijä kertoi.

Kärpät sai vielä kolmannen ylivoiman erän loppuun Jani Lajusen typerän rangaistuksen ansiosta. Kolmatta kertaa oululaisryhmä ei onnistunut.

– Tunnetaso oli epätasapainossa ottelun avauksessa, Matikainen arvioi.

Tehokas ylivoima jatkuu

Erän alkupuolella molemmilla oli omat paikkansa. Komulainen pääsi yrittämään illan ja uran toista osumaansa, mutta yritys paluukiekosta jäi nuoremman Tarkin jalkoihin. Toisessa päässä Branislav Mezei laukoi tulisesti heti Miettisen aloitusvoiton jälkeen, mutta tuloksetta.

Kristian Kuuselan rangaistuksen aikana Blues kavensi. Puustinen löysi hienosti Stefan Öhmanin, jonka laukaus kimposi Mikko Lehtosen kautta maaliin.

Erän lopulla Bluesin Erkki Rajamäki sai osuman kasvoihinsa Mika Viinasen mailasta, mutta tilanne jäi näkemättä tuomaristolta.

Draamaa, viivytystä, mutta ei maaleja

Kolmannen erän alku oli dramaattinen, kun Bluesin Jani Lajunen ja Dan Iliakis törmäsivät toisiinsa. Iliakis kaatui jäähän ja vaikutti pahasti loukkaantuneelta. Ottelu jäikin hänen osaltaan kesken, mutta sen päätyttyä hän kävi jäällä kiittämässä faneja.

Ajassa 43.43 peli keskeytyi useaksi minuutiksi, kun Jere Sallisen raju taklaus sai pleksin pois sijoiltaan, eikä uutta pidikettä saatu heti paikalleen.

Blues sai erän aikana useita tilaisuuksia, mutta ne epäonnistuivat mikä mistäkin syystä: kärppäpelaaja nosti Toni Kähkösen mailaa oikeaan aikaan, Puustisen laukaus epäonnistui täysin, Mikael Kurjen vanhanaikainen ei onnistunut suunnitellusti, Jaakko Uhlbäck veti hudin.

Kunnon pyöritystä Blues ei aivan viime minuuteilla saanut aikaiseksi. Pelikatkoja ei viime hetkillä tullut, joten Iiro Tarkki otettiin vaihtoon lennosta, eikä Blues käyttänyt aikalisäänsä.

Kärpät piti Bluesin kurissa loppuun saakka ja näin oululaisjoukkue oli viidentenä vuonna peräkkäin Bluesia parempi. Kärpät kohtaa puolivälierissä runkosarjan voittaneen JYPin.

– Nyt tulee runkosarjan paras joukkue vastaan. Meidän pitää vielä parantaa tästäkin, Viitakoski arvioi.

Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen myönsi vastustajan paremmuuden, mutta antoi tunnustusta omilleen.

– Kärpät oli erittäin hyvä. Meillä oli sama ongelma kuin koko kauden, eli maalinteko.

– Rakennemuutos oli joukkueessa valtava. Joukkueemme on astetta valmiimpi sitten ensi kaudella. Täytyy kehua kokeneesta osastosta Erkki Rajamäkeä, joka on todellinen ammattilainen ja opettanut nuorisoa hienosti.

» Lähetä palautetta toimitukselle