Blues vei kestävyystaistelun

LIIGA / Raportti
Oulun Kärppien ja Espoon Bluesin välillä käyty toinen ns. Villi kortti-kierroksen ottelu päättyi todella pitkän ja tasaisen mittelön jälkeen vasta kolmannen jatkoerän alussa vieraiden hyväksi.

- Pitkä ottelu ja sitkeä taistelu tänään. Emme murtuneet ja kestimme. Harmittavasti siinä kolmannen erän, tai ensimmäisen pelin lopussa annoimme tasoituksen ja jouduimme 40 minuuttia ja vähän ylikin vielä taistelemaan sen edestä, että saisimme vielä huomiseksi pelin kotiin. Kun meidän joukkue on selkä seinää vasten, olemme olleet silloin parhaimmillamme, Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen kommentoi pitkäksi venähtänyttä ottelua.

- Harmittava tappio. Nämä on jatkoaikamaalit tällaisia, vaikka paikkoja oli molemmilla. Kova työmäärä molemmilta joukkueilta ja tällä kertaa Blues sai voiton väännettyä. Me kykenimme luomaan hyvin tilanteita, mutta se viimeinen rutistus maalia kohti jäi hieman puuttumaan tänään, omiensa otteita kommentoi Kärppien luotsi Mikko Haapakoski

Tasaisesti lähdettiinkin

Kärpät aloitti ottelun terävästi ja Kristian Kuusela pääsi kokeilemaan hyvältä paikalta Bluesin maalilla urakoineen Iiro Tarkin virettä onnistumatta kuitenkaan maalinteossa.

Vierailijat eivät kuitenkaan Kärppien hyvästä alusta hätääntyneet, vaan saivat hyvän hyökkäyspään pelinsä turvin Kärpät pakotettua peräkkäisiin rangaistuksiin. Bluesin pitkä ylivoima ei kuitenkaan kyennyt isäntien hyvää alivoimaa murtamaan. Kärpät sen sijaan pääsi erän ainoalla ylivoimallaan johtoon, kun Iiro Tarkki torjui Dmitri Jushkevitshin siniviivalta lähteneen laukauksen suoraan maalin edessä päivystäneen Mika Viinasen varusteisiin. Videotarkistuksen jälkeen osuma hyväksyttiin, sillä vaikka kiekko maaliin Viinasen luistimesta menikin ei maalia tehty potkaisemalla.

Blues ei erän kolmannellakaan ylivoimalla kyennyt tasoittamaan ottelua, joten ensimmäiselle erätauolle suunnattiin isäntien johdossa.

Bluesin vahvaa hallintaa

Toinen erä oli Raksilan lehtereillä istuneille kovin tuttua kiekkoa, kun vierasjoukkue vie Kärppiä kuin sitä kuuluisaa litran mittaa. Kärpät oli todellakin helisemässä toisen erän ajan, kun Blues nosti karvaustaan.

Hyvän karvauksen tulosta oli ottelun tasoitusmaali, kun Kärpät eivät kyenneet purkamaan painetta omasta päädystään ja Blues sai rauhassa vaihtaa miehiä pyörityksen jatkuessa jo toista minuuttia. Lopulta kiekko ajautui maalinedustan hässäkästä Bluesin puolustaja Joonas Rönnbergille, jonka lyöntilaukaus ohitti pahasti maskissa olleen Tuomas Tarkin. Maali oli Rönnbergin kauden ensimmäinen.

Blues pääsi johtoon Kärppien keskushyökkääjä Jari Viuhkolan käsittämättömän hyökkäyspään poikittaissyötön katkaisusta. Roope Ranta pääsi Toni Kähkösen kanssa ylivoimahyökkäykseen Kuuselaa vastaan ja Kähkönen sai viimeistellä osuman maalin sivustalta toisella yrittämällä.

Blues pääsi kokeilemaan ylivoimalla johdon kasvattamistakin, mutta tälläkin kertaa Kärppien alivoima veti pidemmän korren.

Kärppien ainoat valonpilkahdukset erässä sattuivat viimeiselle minuutille, kun illan tuomarikaksikon linjattomuus löysi Bluesin puolustusalueella kolmesta selvästä rikkeestä vain Dan Iliakisin estämisen. Kärppien alle puolen minuutin ylivoima erän viimeisellä minuutilla ei hyvistä paikoista huolimatta kyennyt erää pelastamaan ja Bluesin johdossa suunnattiinkin toiselle erätauolle.

Vain yksi virhe

Kärpät pääsi erän alun ylivoimalla useisiinkin maalipaikkoihin, mutta viimeistely ontui jälleen. Blues oli selvästi laskenut karvaustaan ja koetti varjella johtoaan hyökäten vain varmoissa paikoissa.

Blues pääsi kuitenkin ylivoimalle erässä kahdesti, vaikka Pavel Rosalle tuomittu laitataklaus olikin käsittämätön vihellys Reijo Ringbomilta, mutta vieraat eivät kyenneet ylivoimillaan johtoaan lisäämään.

Bluesin erinomaisesti toiminut viisikkopuolustus petti erässä vain yhden kerran, jonka Kärpät käytti heti hyväkseen. Vieraiden puolustus unohti maalin eteen nousseen Kärppien puolustaja Ilkka Mikkolan täysin yksin, eikä tämä erehtynyt hyvältä paikalta. Heti maalin jälkeisessä vaihdossa erotuomarikaksikko löysi vaihteeksi vierasjoukkueenkin tekemän virheen, mutta Kärpät ei ylivoimallaan saanut yleisön raivoisasta tuesta huolimatta maalia aikaiseksi joten ottelu venyi jatkoerään.

Jatkoerää jatkoerän jälkeen

Molemmilla joukkueilla oli paikkansa ensimmäisen jatkoerän alussa viedä ottelu nimiinsä, mutta Tarkit maaliensa suilla pitivät joukkueensa mukana taistelussa. Ensimmäisen jatkoerän alkupuolisko oli kotijoukkueen hallintaa, mutta jälkipuoliskolla alkoi kolmen kentällisen peluuttaminen näkymään työnteossa. Blues hallitsikin erän loppupuoliskoa hienokseltaan, sillä he käyttivät välillä neljääkin kentällistä.

Toisen jatkoerän aikana tuli selväksi, että myös tuomarinelikkoa alkoi väsymys painaa. Käsittämättömiä pitkiä kiekkojen tulkintoja, sekä todella erikoinen rangaistus Bluesille. Vierasjoukkue sai rangaistuksen pelin ollessa poikki ja syynä oli liikaa pelaajia kentällä. Ilmeisesti Erkki Rajamäen suunsoitto kävi Ringbomille liiaksi?

Mitä pidemmälle toinen jatkoerä venyi, sitä selvemmäksi alkoi käydä Kärppien avainmiesten väsymys ja Blues alkoi saada enemmän ja enemmän tilaa kentällä. Kärpät kykeni silti luomaan vaarallisemmat paikat tässä jatkoerässä, mutta Teemu Normio suti tyhjästä maalista sivurautaan, eikä Rosa jaksanut luistella Rönnbergiltä karkuun ylivoimahyökkäyksessä menettäen kiekon.

Bluesin vaarallisimmat paikat tulivat Jaakko Uhlbäckin komean sukelluksen tuomalla ylivoimalla, mutta Tuomas Tarkki kesti välillä kuin ihmeen kaupalla maalinsa suulla ja ottelussa lähdettiin jo viidennelle erätauolle.

Sata minuuttia ja rapiat

Kuudennen erän alkuminuuteilla tapahtui sitten väistämätön, eli väsymys ratkaisi ottelun. Bluesin Jere Sallinen nousi vahvasti laidalta kohti Kärppien puolustusaluetta ja Teemu Aalto pelasi itsensä tilanteesta ulos. Tuomas Tarkki ei kyennyt hallitsemaan nuoremman Sallisen laukausta ja Tomi Sallisella oli kunnia sinetöidä ottelu ajassa 101.55. Näin ollen ratkaisu siirtyy huomenna pelattavaan kolmanteen otteluun Espoossa.

- Täytyy vain jaksaa pelata ja jaksaa tehdä niitä meidän pelillisä asioita. Täytyy jaksaa pelata tarpeeksi nöyrää peliä koko ajan. Näinhän se menee puolin ja toisin, sillä molemmilla oli paikkansa ja peli olisi voinut päättyä toisinkin. Tänään onneksi näin päin ja meidän henki vielä pihisee. Monesti nämä jatkoerien ratkaisut ovat arpapeliä, Matikainen tuumasi maratooniksi venyneen ottelun jatkoeristä.

- Pääsääntöisesti peli oli hyvää, mutta toisessa erässä me olimme kovissa vaikeuksissa, Haapakoski totesi.

- Kunhan vähän palauttelemme ensin hieman ja mietimme sitten huomista. Ei tässä ole mitään taikakeinoja, vaan omilla vahvuuksilla lähdetään huomistakin peliä voittamaan, Matikainen lopetti.

- Tietysti voittoa lähdetään hakemaan. Nyt tässä saa itse kukin hieman sykettään tasoitella ja aloittaa palautuminen ja valmistautuminen huomiseen. Kova peli oli varmasti molemmille joukkueille, mutta kyllä minä olen aika vakuuttunut siitä, että meidän joukkueen fysiikka kestää tämän kuorman, Haapakoski totesi huomisesta ratkaisuottelusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle