Tunteita ja torjuntoja Espoossa

Kanadalainen Justin DiBenedetto nähtiin ensimmäistä kertaa Espoon areenalla.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Lauantain kuuden ottelun Liiga-kierroksella Espooseen saapui JYP Jyväskylästä. JYPiltä oli nähty vaihteeksi vahvoja otteita perjantaina pelatussa ottelussa Ilvestä vastaan. Joukkueiden edelliset kaksi kohtaamista olivat päättyneet tappiollisina Espoo Bluesille, joka kuitenkin on pitkin kautta saanut peliään selvästi paremmalle mallille. Paljon jäähyjä sisällään pitänyt kuuma peli päättyi vieraiden 2-0 -voittoon.

Nousuvauhdissa oleva Blues hävisi perjantaina tiukan pelin Jokereille 3-4, vaihtelevasti esiintynyt JYP puolestaan päihitti Ilveksen 4-2. Lähtökohdat olivat kiinnostavat. Lisämaustetta toi espoolaisten vanha tuttu: JYPin paidassa areenalle luisteli ensimmäistä kertaa suurella kohulla Espoosta lähtenyt Juuso Ikonen.

Katseet kohdistuivat myös ensimmäistä Blues-peliään numerolla 81 pelaavaan Justin DiBenedettoon Keskelläkin pelannut kanadalainen pääsi antamaan ensimmäiset näyttönsä ykkösketjun vasemmalla laidalla Kim Hirschovitsin ja Miro Aaltosen kanssa. Koko kauden loistanut Eetu Pöysti oli poissa kokoonpanosta.

Peli lähti liikkeelle JYP-painotteisesti: vierailijat saivat rakennetuksi ensimmäisen viiden minuutin aikana kolme hyvää maalitilannetta. Ajassa 09:43 Kotijoukkueen Siim Liivik otti huitomisjäähyn ja ensimmäistä peliään joulutauon jälkeen pelannut Lars Volden joutui taipumaan joukkueensa pelatessa alivoimalla. Vain oma puolustaja oli peittämässä Voldenin näkymää kun JYPin Brian Salcido ampui kiekon sisään.

Kun Blues puolestaan sai kiekon vastustajan verkon perälle hetkeä myöhemmin, peli oli jo vihelletty poikki. JYPin Kristian Näkyvä sai tilanteessa kahden minuutin jäähyn huitomisesta. Blues pääsi ylivoimalla hyvin ampumasektoreille, mutta ei osunut. Näkyvän vielä istuessa jäähyllä Bluesin Daniel Widing sai vuorostaan huitomisjäähyn.

JYPin hyökkäyspeli ei missään vaiheessa ollut erityisen taidokkaan näköistä. Jyväskyläläisten puolustus sensijaan blokkasi hyvin vastustajan laukauksia. Tulos ratkaisee, totesi kotikaukaloonsa vieraassa paidassa palannut Ikonenkin.

— Pelattiin voittavaa lätkää jenginä, ja se oli kuitenkin tärkeintä. Tärkeät pisteet meille.

Ikonen myönsi vähän jännittäneensä paluuta Espooseen.

— Kyllä se vähän outoa oli, ei siitä pääse mihinkään.

Illan suoritukseensa Ikonen ei ollut tyytyväinen, vaikka ei laittanut sitä ainakaan kokonaan tuntemustensa piikkiin.

— Kyllä [tämä] peli on pyörinyt jonkin verran mielessä, mutta tänään vasta kun hallille tultiin, se rupesi enemmän sekoittamaan päätä.

Heti toisen erän alussa vieraiden Salcido otti jäähyn, mutta tällä kertaa Bluesilla oli vaikeuksia saada ylivoimaa käyntiin. Blues-ylivoiman pyöriessä väärässä päädyssä Tommi Huhtala nilkutti vaikean näköisesti koppiin saatuaan osuman jalkaansa. Hän kuitenkin palasi kentälle jo muutamaa minuuttia myöhemmin. Huhtala oli käynyt jo tätä ennen pikaisesti paikattavana.

Pientä lämpenemistä näkyvissä pitkin matkaa. JYPin Max Wärn näytti rumia elkeitä erän puolivälissä tönäisemällä vaihtoon menossa olevaa Tommi Huhtalaa poikittaisella mailalla jäähyn arvoisesti. Huhtala koki kovia uudemman kerran heti JYPin päästyä täysilukuiseksi. Hänet kiskaistiin nurin maalitilanteessa ja tilanteesta puhallettiin rangaistuslaukaus. Kuljetus ei kuitenkaan päätynyt tolppien väliin.

Peli oli puolivälissä, kun Mikko Luoman kaukaa ampuma kuti pääsi melko helposti Voldenilta avoimeksi jääneen kulmaan. Maalin jälkeen alkoi jäähyily molemmin puolin. Miro Aaltonen näytti huitaisevan puolivahingossa mailallaan JYP-pelaajan nurin ja siirretyn jäähyn aikana Kim Hirschovits lämäsi itselleen 10 minuutin käytösrangaistuksen.

Puntit tasoittuivat kuitenkin välittömästi kun Juuso Ikonen kampitti itsensä boksiin. Tästäkin tilanteesta saatiin aikaan pientä rähinää. Sen johdosta jäähylle lähti vieraista taas Kristian Näkyvä. Blues ei osunut viidellä eikä neljällä kolmea vastaan, vaikka yritystä oli. Kohti tulleista laukauksista kaudella alle 10 peliä pelannut JYP-vahti Sami Rajaniemi hoiti jokaisen.

2-0 riitti JYPille. Kolmatta erää oli nyhjätty tuloksetta liki puoliväliin kun Kristian Näkyvä otti neljännen rangaistuksensa ottelussa. Taas Rajaniemi torjui kaikki ne kudit joita puolustus ei blokannut. Ensikertalainen Justin DiBenedetto sai ainoan tilastomerkintänsä ottamalla kolmannessa erässä kakkosen kampituksesta keskialueella.

Lars Volden vedettiin maaliltaan kun peliä oli jäljellä vajaat kaksi minuuttia. Blues ei kuitenkaan saanut peliään kasaan kuudella pelaajalla ja pisteet vietiin Jyväskylään.

Tuomaritoiminta alkaa ainakin Bluesin otteluissa olla jo pääteema. Keskiviikkona hiiltyi Pelicansin Hannu Aravirta, perjantaina Jokereiden Tomek Valtonen ja nyt isäntien Jyrki Aho.

Aho kävi silminnähden kuumana tuomareiden toiminnan suhteen. Hän oli erityisen käärmeissään hylätystä Blues-maalista. Joukkueensa esityksiin hän tuntui olevan pääosin tyytyväinen.

— Pitää olla tyytyväinen siihen miten pystyttiin tuottamaan paikkoja.

Ahon kritiikin kärki tuntui kohdistuvan yhteen illan tuomareista, mutta hänen mielestään Liigan tuomareiden taso ei ylipäänsä riitä ammattikiekkoiluun.

— Pelaajat antavat kaikkensa ja tuomarit eivät pysty antamaan. Toivotaan että tulisi tuomarit jotka ehtivät näin nopeaan peliin mukaan.