Lukko sekä TPS kohtaavat länsirannikon derbyssä

LIIGA / Ennakko
Tiistaina kauden ensimmäisen tappionsa kohdannut kotijoukkue Lukko saa vastaansa maalintekotaitonsa pahasti kadottaneen TPS:n. Molemmilla joukkueilla on kova halu kääntää viime ottelussa kohdalle tullut tappio voitoksi.

Kuntokäyrät

Lukko aloitti kauden vakuuttavasti neljällä tyylikkäällä voitolla, mutta Kärpät löysi lääkkeet, joilla tuo putki sahattiin poikki. Kauden viides peli oli kuitenkin edelleen Lukon hallinnassa, mutta maalipaikoissa huono viimeistelytaito, sekä maalivahti Tuomas Tarkki pitivät huolen siitä, että nöyrää vieraspelaamista esittänyt Kärpät poistui pitkälle kotimatkalle ottelun voittajana.

Kotijoukkueen päävalmentaja Rauli Urama ei ollut kuitenkaan huolissaan joukkueensa tekemisestä, mutta tehottomuus selvissä maalipaikoissa tietysti pisti hänetkin mietteliääksi. Lukkovalmennus odottaakin tässä pelissä tulosvastuuta koko materiaalilta, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan, mitä joukkue koki Kärppiä vastaan. Ykkös- ja kakkosketjut kun eivät pysty ottelua ratkaisemaan, niin silloin on aika muiden miesten ottaa vastuuta, ja tehdä niitä tärkeitä maaleja.

TPS taas on tuskaillut jo monessakin ottelussa maalinteon kanssa, eivätkä kauden kaksi ensimmäistä vierasottelua ole tuoneet tilastoihin vielä ensimmäistäkään osumaa. Se onkin selkeä haaste koko joukkueelle; kuinka tuosta kipsistä päästään eroon. Päävalmentaja Hannu Virta on kovan haasteen edessä, kun uusi slogan, taisteleva ja sydämellä pelaava joukkue ei ole näkynyt konkreettisesti otteluiden tilastoissa maalien muodossa.

Fyysisestä kunnosta, tai siis sen puutteesta, ei TPS:n kohdalla kuitenkaan ole kysymys, vaan enemmänkin siitä, että hyökkäjät ajavat pääsääntöisesti pois maalintekosektorilta, ja kulmistahan on tunnetusti hyvin vaikea niitä maaleja tehdä.

Ratkaisun paikat

Lukko haluaa lähteä liikkeelle sillä samalla taktiikalla, jolla kauteen lähdettiin. Hallitaan kiekkoa, pidetään vauhtia ja luodaan vaarallisia tilanteita, ovat niitä asioita, jotka kuuluvat Uraman toivomaan kiekko-otteluun. Sen lisäksi nopealla keskialueen suunnanmuutospelillä yritetään sekoittaa vastustajan puolustuskuvioita kiekonriistotilanteissa. Edellisessä ottelussa hieman kangerrellut puolustajien avauspeli on myöskin tarkoitus saada parempaan järjestykseen, jotta niihin nopeisiin vastaiskuihin aina omalta maalilta asti olisi mahdollista päästä.

Ylivoimapeli on ollut Lukolle se yksi osa-alue, joka on tuottanut kauden alussa pientä harmia. Tämän epäkohdan parantuminen tekisi Lukosta entistä suuremman ennakkosuosikin, koska Lukon luotettava maalivahti Petri Vehanen tekee kuitenkin useimmista vastustajan hyökkäyksistä täysin turhan.

TPS on pelannut tähän astiset vierasottelunsa enemmänkin odottavalla, kuin häiritsevällä puolustustaktiikalla. Nyt suuri kysymys valmentaja Virralle kuuluukin: Vieläkö luotat samaan systeemiin, vai olisiko nyt rohkean pelaamisen taktiikan aika? Mustelmia on joukkue ottanut vastaan aivan liian vähän, ja silloinhan yleensä jäävät maalit tekemättä.

TPS on myös tuskaillut oman ylivoimapelinsä kanssa, eikä viime tiistainen KalPa-ottelu tuonut tähän asiaan mitään parannusta. Seitsemän kertaa joukkue sai sitä kokeilla, mutta tulokset jäivät todella laihoiksi. Suuri haaste ottelu on myöskin maalivahti Alexander Salakille, koska TPS:n ottelut ovat olleet suurimmaksi osaksi vähämaalisia. Silloin ei maalivahdille saa virheitä tulla, jos kolme pistettä aiotaan ottelusta ottaa mukaan.

Kokoonpanot

Kotijoukkueen pelaajistoon ei valmennus ole tekemässä mitään ketjumuutoksia, jos vaan kaikki ovat terveytensä puolesta käytettävissä. Mika Viinanen on palannut mahatautinsa jäljiltä jo harjoitusvahvuuteen, ja onkin oletettavaa, että hänet nähdään kokoonpanossa mukana. Asia ratkeaa lopullisesti kuitenkin vasta pelipäivän aamuharjoitusten aikana. Sen sijaan kovan tällin jalkaansa saanut Antti Laaksonen joutui jättämään keskiviikon harjoitukset väliin, ja päätös hänen pelaamisestaan menee pitkälle torstaipäivän puolelle. Se on selvää, ettei Urama halua ottaa asiassa mitään riskiä, koska kyseessä on joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja.

TPS on mahdollisesti saamassa kokoonpanoon mukaan Mikko Elorannan, joka on joutunut jättämään kauden ensimmäiset liigaottelut kokonaan väliin. Lievän olkapäävamman takia pelin tiistaina kesken jättänyt Aki Berg selvisi ilmeisesti pelkällä säikähdyksellä kolhustaan, mutta lopullinen pelikunto selviää vasta itse ottelun aikana. Loukkaantuneena on edelleen Niko Kluuskeri.

» Lähetä palautetta toimitukselle