KalPa Ilveksen kaaton

LIIGA / Ennakko
KalPasta on muodostunut viimeisinä kausina Ilvekselle melkoinen peikko. Kuluvalla kaudella kuopiolaiset ovat poistuneet molemmista kohtaamisista voittajina.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset ovat olleet pelillisesti tasaisia, mutta molemmissa otteluissa kuopiolaiset ovat vetäneet pidemmän korren. Lähtökohta kauden kolmanteen mittelöön on erittäin tasainen ja Niiralan montussa saatetaan joutua odottamaan ratkaisua aina rangaistuslaukauksiin saakka.

Kumman kunto kestää?

Molemmat joukkueet pelasivat perjantaina 7.12. tahollaan tasaväkiset kamppailut. Ilves nappasi arvokkaan kotivoiton SaiPasta lukemin 5-3. KalPa puolestaan kävi häviämässä Kärpille urhoollisen taistelun jälkeen maalein 5-3.

Molemmilla joukkueilla on siis takanaan pelit edelliseltä illalta. Palautumisaika jää kummallakin todella lyhyeksi. Niiralan montun lentokenttä suosii hyvin liikkuvia joukkueita ja hyvästä liikkeestä elävä kotijoukkue on suuressa pulassa, mikäli luistin ei kulje normaaliin malliin.

Edelliseen Kuopioon kohtaamiseen Ilves matkusti suoraan perjantai-illan kotiottelun jälkeen. Silloinkin tupsukorvat voittivat juuri SaiPan ja ottelu venyi aina rangaistuslaukauksiin saakka. Lyhyen loppuverryttelyn jälkeen tamperelaiset lähtivät köröttelemään kohti Savon sydäntä. Itse ottelussa Ilveksen liike oli aivan kadoksissa. Edellisestä kerrasta tamperelaiset eivät viisastuneet, vaan lähtivät yötä vasten ajelemaan kohti Kuopiota.

KalPalle otteluun valmistautuminen ei ole helppo, koska Oulusta palaaminen venyy aina yön pikkutunneille saakka. Kuopiolaiset joutuivat kuluttamaan runsaasti energiaa tasaisessa väännössä Kärppiä vastaan. Lähtökohdat molemmilla ovat siis tasaiset, vaikka ottelu pelataankin Kuopiossa.

Raipe jää näkemättä

Suuren pettymyksen monelle savolaiselle aiheuttaa Raimo Helminen pelikiellollaan. Viimeistä kauttaan SM-liigassa pelaavaa legenda sai liigan kuripitolautakunnalta kolmen ottelun pelikiellon typerästä ryntäyksestään Tapparan Teemu Aallon päälle. Pelaaminen Niiralan montussa jää siis välistä.

Ilves-ikoni Helminen on ollut kuluvalla kaudella tamperelaisille tärkeä pelaaja alivoimapelaamisessa. Raipe on Vesa Viitakosken kanssa muodostanut yhden pelottavimmista alivoimakaksikoista ja valmentaja Sakari Pietilän täytyykin nyt miettiä uudet kuviot alivoimapelaamiseen. Helmisen paikan Viitakosken parina ottaakin Marko Anttila.

Tamperelaisten sairastupa on melko tyhjä. Ainoastaan pitkäaikaispotilas Henrik Malmström on varmuudella poissa Ilveksen kokoonpanosta. Maalivahti osastolla Pasi Häkkinen saa torjuntavastuun, kun Tero Leinonen kärsii polvivammasta. Myös tehosentteri Mike Bishailla on pieniä kolhuja, mutta mies pystyy puolikuntoisenakin pelaamaan.

KalPalta ottelusta sivussa ovat puolustajat Aku Pekkarinen, Simo Pulkki ja Tomi Tuomainen, hyökkääjät Mikko Laine ja Timo Salo ja maalivahti Mika Oksa. Lisäksi KalPa purki 7.12. sopimuksen ruotsalainen Mattias Remstamin kanssa.

Pienet marginaalit ratkaisevat

KalPan pelatessa ottelut ovat yleensä erittäin tasaisia. Kuopiolaisten parantunut erikoistilannepelaaminen on suurin syy pelien tasaantumiseen. Alkukaudella täysin hukassa ollut alivoimapeli pystyy pitämään vastustajan ylivoimapelaamisen kurissa.

Kuopiolaisten ylivoimapelaaminen on rauhoittunut Mika Strömbergin kokemuksen ansioista. Ylivoimalla viivalla pelaava kaksikko Strömberg-Jani Tuppurainen on pystynyt rauhoittamaan pelaamista ja sitä kautta rakentanut paljon hyviä maalipaikkoja.

Ilveksen alivoimapelaaminen on ollut hyvällä tasolla kokeneiden pelimiehien ansiosta. Myös ylivoimapelaaminen on toiminut. Ilveksen ylivoimapelissä kannattaa kiinnittää huomiota nuoreen Joonas Lehtivuoreen, joka pystyy kiekollisena erittäin kylmäpäisiin ratkaisuihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle