KalPa näpäytti epäilijöitään

LIIGA / Raportti
KalPa alkaa vähitellen herätä liigakiekkoilun rytmiin. SM-liigahistoriansa heikointa alkukautta pelaava kuopiolaisjoukkue otti ryhdikkäällä esityksellä voiton hivenen valjusta Tampereen Ilveksestä. Ilves ei saanut rattaitaan pyörimään, sillä ottelu oli sille jo toinen peräkkäisinä päivinä.

KalPa osasi tehdä ottelusta itselleen hankalan, vaikka vierasjoukkue käytännössä loi paikkoja vain ylivoimalla sekä pariin otteeseen painostusjaksojensa aikana. Kuitenkin kultakypärä Toni Koivisto pääsi vetopaikkaan ottelun viimeisellä minuutilla KalPan pelattua viidellä kolmea vastaan ylivoimalla. Koivisto ei saanut kutiaan maalia kohti, ja kotivoitto kirjattiin 3-2-lukemin.

Lauantai-illan KalPa-hahmo oli Tuomas Kiiskinen, jolla oli sormensa pelissä jokaisessa kotijoukkueen maalissa. Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä yritti peluuttaa eri koostumuksia KalPan ykkösketjua Kiiskinen-Jarkko Kauvosaari-Jani Tuppurainen vastaan, mutta yksikään Ilves-viisikko ei saanut Kauvosaaren vitjaa kuriin. Tämä oli eittämättä ratkaiseva seikka ottelun kulussa.

Kauden ensimmäinen ylivoimamaali

KalPa onnistui tahkoamaan kuluvaa liigakautta yli neljän ottelun verran ennen kuin punalamppu paloi ylivoimamaalin merkiksi. Ilves syyllistyi avauserässä kolmeen rangaistuksen arvoiseen rikkeeseen, ja lopulta KalPan kauden ensimmäinen ylivoimaosuma oli tosiasia.

Tuppuraisen ja Kiiskisen kulmakiekkoilun jälkeen laatta pelattiin kapteeni Kauvosaarelle, ja tämä antoi lyöntilaukauksensa puhua. Vielä kun maalin edessä oli kourallinen miehiä, oli Ilveksen maalivahti Pasi Häkkinen voimaton Kauvosaaren takanurkkaan suuntautuneen laukauksen torjumisessa.

- Teemana oli parantaa eilisen SaiPa-ottelun kolmannesta erästä, joka oli meiltä huono. Ei päästy kuitenkaan oikein liikkeelle, ja kun saatiin vielä rangaistuksiakin, niin KalPa alkoi viedä peliä, Ilves-luotsi Sakari Pietilä kommentoi.

Pietilä roudasi joukkonsa Kuopioon jo perjantai-illaksi, mutta joukkue ei väsyneenä kyennyt taistelemaan KalPaa vastaan tasaväkisesti muuten kuin numeroiden valossa.

- Yritettiin olla fysiologisesti viisaita ja levätä,
huilata ja verrytellä täällä, että oltaisiin valmiit tuohon pelaamiseen.
Varmaan kroppa olikin, mutta ei me ihan sillä lailla oltu. Eniten oli väsymystä pääkopan puolella, Pietilä tiivisti.

Avauserässä Ilves sai hetkittäin otetta SM-liigan aikalisän jälkeen. KalPan maalilla Tuomas Nissinen joutui venymään tosissaan Toni Koiviston laukauksen edessä.

Sami Torkki hoiteli likaisen pelin manttelia ajelemalla Nissisen kertaalleen maalin perukoillekin asti. Temppu ei herättänyt tupsukorvia sen enempää, mutta närkästytti kuopiolaisia, koska Torkin tekoa päätuomarikaksikko ei katsonut rangaistuksen arvoiseksi.

Torkkia toki rangaistiin avauserässä estämisestä, ja tästä tilanteesta syntyi Kauvosaaren laukoma ottelun avausmaali. Maalivahdit olivat erittäin varmaotteisia ensimmäisessä erässä niin kuin koko ottelussa.

Timo Salolle ensimmäinen liigamaali

Toinenkin erä alkoi kotijoukkueen hallinnassa, ja palkinto tuli jo kolmannella minuutilla, kun
Timo Salo sai kiekon muistoksi ensimmäisestä maalistaan SM-liigassa.

Maalin johtanut tilanne syntyi kuin varkain Janne Jalasvaaran purkukiekosta, josta Salo pääsi 2-1-hyökkäykseen Tuomas Kiiskisen kanssa. Kiiskinen antoi millin tarkan syötön Salon lapaan, ja tämä tälläsi kiekon suoraan syötöstä vastustamattomasti ohi Häkkisen.

Ilveksen toisen erän painostusjakso osui periodin puolen välin tienoille. Tuomas Nissisen torjunnat tulivat kotijoukkueelle tarpeeseen, kun Mikko Peltolan ketju rakensi maalipaikkoja KalPan päädyssä puolentoista minuutin ajan. Lopulta kuopiolaisten puolustus onnistui siivoamaan tilanteen pitkäksi kiekoksi, ja kotijoukkueen maali säilyi edelleen koskemattomana.

Ilves sai kirivaihdetta päälle

Kolmannen erän alussa näytti, että kuopiolaiset olisivat olleet matkalla helppoon voittoon. KalPan paketti pysyi mukavasti kasassa, eikä Ilvekselle siunaantunut vaarallisia tilanteita.

Kuitenkin erän kuudennella minuutilla Ilves-leirissä juhlittiin kavennusmaalia sekä illan toista uran ensimmäistä liigaosumaa. Nuori puolustaja Joonas Lehtivuori lähti nousemaan Ilvekselle voitokkaan b-pistealoituksen jälkeen lähemmäksi maalia, ja hän upotti ensimmäisen liigamaalinsa ylänurkkaan ohi maskissa olleen Tuomas Nissisen. Pelikaverit korjasivat kiekon maalista muistoksi Lehtivuorelle.

3353-päinen kuopiolaisyleisö alkoi jo pelätä pahinta, mutta ilokseen se sai todeta, ettei kotijoukkue lamaantunut. Nimittäin erän kymmenennellä minuutilla oli Pasi Häkkisen vuoro kaivaa kiekko selkänsä takaa.

KalPan ykkösketju hääri jälleen pahanteossa. Tuppurainen sai kiekon Kauvosaarelta ja ampui kohti Ilves-maalia. Siellä päivysti ketjun kolmas lenkki Kiiskinen, joka ohjasi estelystä huolimatta kiekon maalin.

Ilves ei kuitenkaan vieläkään ollut lopullisesti lyöty. Mikko Peltolan ketju värkkäsi 3-2-kavennusosuman ja samalla ottelun päätöslukemat kolme minuuttia ennen summeria. Peltolan ja Arto Tukion toimesta kiekko pelattiin Pasi Määttäselle hyvään paikkaan laukaisusektorille. Määttänen pelotteli kotiyleisöä ampumalla kiekon viileästi ohi Nissisen.

Virta ei paukutellut henkseleitä

Ottelun jälkeen KalPan valmentaja Pekka Virta oli huojentunut kauden avausvoitosta. Ennen kaikkea joukkueen taistelu lämmitti KalPa-käskijää.

- Hirveää taistelua oli. Mutta iloinen olen myös siitä, että päästään huilaamaan, koska seuraava peli on vasta torstaina. Niin kuluttavaa touhua tämä on meidän joukkueellemme, ja kovan työn takana nämä pisteet ovat.

Virta myös tunnusti kylmiä tosiasioita.

- Pelillisesti en hirveästi viitsi analysoida. Meillä ei oikein ole minkäänlaista rutiinitasoa. Koville ottaa, ja kyllä me eittämättä lisää pelimiehiä tarvitsisimme.

KalPan materiaali oheni jo avauserässä, sillä kultakypärä Jyri Junnila ja Bryan Lundbohm loukkaantuivat. Lundbohm särki olkapäätään ja Junnila joutui lähtemään yliopistosairaalaan paikkauttamaan rikkoutunutta sormeaan. Päävalmentaja Pekka Virta ei osannut arvioida sairaslomien pituuksia.

- Lundbohm nyt tuskin olisi pelannut muutenkaan enää ensimmäisen erän jälkeen. Alku oli mitä oli. Täytyy pitää miehen osalta palaveria. Jos sitä yrittää nätisti sanoa, niin ei meillä olisi varaa kuntouttaa täällä miestä, jonka oli tarkoitus tulla ykkösketjun sentteriksi. Siihen ruutuun hänestä ei näytä olevan, Virta sanoi.

Toiseen ulkomaalaisvahvistukseensa Jeremy Stevensoniin Virta on sen sijaan tyytyväinen. Jenkkihyökkääjä pelasi kauden parhaan pelinsä ja oli tärkeässä roolissa varsinkin puolustustilanteissa.

- Hänessä on todellakin pelimiehen elkeitä, Virta totesi.

- Junnilasta toivoisin, että sormeen saataisiin jokin lasta. Hän on päässyt hyvään lentoon, ja toivottavasti loma ei jäisi kovin pitkäksi.

Pekka Virran virkaveli Sakari Pietilä oli sitä mieltä, että tappio ei ollut pelkästään oman joukkueen huonoutta.

- KalPalta energinen esitys. Me ei
päästy ensimmäisessä erässä maalintekoalueelle maalin eteen oikein kunnolla eikä vielä toisessakaan erässä. Sitten vaihdoimme vähän ukkojen
järjestystä. Se pikkuisen sai meitä syttymään, Pietilä analysoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle