Ilves kukistamaan KalPa-kammoa

LIIGA / Ennakko
Mainiosti liigakauden avannut Tampereen Ilves sai kaudella 2006-07 ainoastaan kaksi pistettä KalPalta. Nyt tupsukorvilla on hyvä tilaisuus ottaa revanssi kuopiolaisista ja samalla jatkaa KalPan ahdinkoa.

Niukan tappion Kärppiä vastaan kärsinyt KalPa osoitti Raksilassa heräämisen merkkejä. Puolustava mestari oli viimeisessä erässä hätää kärsimässä, kun kuopiolaiset saivat pelin uomiinsa. Lauantai-illan kotiottelussa KalPan asenne on taatusti kunnossa.

Tamperelaisvieraat saapuvat Kuopioon takanaan voitto perjantai-illalta SaiPasta. Tupsukorvat venyivät voittoon pitkän kaavan kautta, kun ottelu venyi Hakametsässä aina rangaistuslaukauksiin saakka. Tamperelaiset lähtivät voittoisan ottelun jälkeen ajamaan suoraan Kuopioon.

- Ihan sama vaikka mennään jo tänään Kuopioon, ei tällaisten pelien jälkeen muutenkaan pääse ajoissa nukkumaan, niin ihan sama vaikka istuukin bussissa pari tuntia, pohdiskeli perjantai-illan Ilveksen sankari Vesa Viitakoski ottelun jälkeen.

Pakkovoiton paikka

Neljän ottelun tappioputki kauden alussa on paha paikka kuopiolaisille. Joukkue toisensa jälkeen on karistamassa KalPaa kintereiltään. Ilvestä vastaan kilpipaitojen on pakko avata pistetili.

Kuopiolaisilla on molemmissa kotiotteluissa ollut etsikkoaikansa ylivoimapelissä. JYPiä ja TPSiä vastaan KalPa pelasi tehottomasti miesylivoimalla. Vierasjoukkueet saivat selvästi lisää itseluottamusta jäähyjen tappamisesta ja lopulta karkasivat voittoon kuopiolaisten edestä.

Torstai-illan ottelussa Oulussa KalPan puolustus hölmöili Kärpät johtoon. Raivopään lailla taistellut joukkue nousi lopussa maalin päähän. Keskushyökkääjä Ville Hämäläinen onnistui maalaamaan kahdesti ja alkaa vihdoin lunastaa päävalmentaja Pekka Virran odotuksia.

Kuopiolaisten maalipyssynä kauden ensimmäisissä otteluissa on toiminut Jyri Junnila. Nopealiikkeinen laitahyökkääjä on onnistunut sytyttämään maalivalon jo kolme kertaa. KalPa kaipaa Tuomas Kiiskiseltä, Jani Tuppuraiselta ja Jarkko Kauvosaarelta onnistumisia Junnilan lisäksi. Lisäksi ulkomaalaisvahvistukset Jeremy Stevenson ja Bryan Lundbohm ovat vielä kaukana tilipussinsa veroisesta tasostansa.

Tupsukorvat syksyn yllättäjiä

Ilveksen kausi on alkanut ennakkokaavailuja paremmin. Media ennusti tamperelaisia sarjan tyvipäähän, mutta Ilves on näyttänyt ennustajille pitkää nenää.

- Meidän alkukausi on ollut hyvä. Meidät lytättiin etukäteisarvioissa ja hyvä startti oli tärkeä juttu, että saatiin hyvä fiilis pelaamiseen, pohdiskeli Ilveksen Vesa Viitakoski.

Takki auki joukkue ei taatusti saavu Niiralan monttuun. Edellisen kauden pistemenetykset ovat joukkueella vielä tuoreessa muistissa. Kuopiostakaan ei ilmaisia pisteitä ole jaossa.

- Tiukka peli siitä tulee taas. On oltava hereillä alusta asti ja pelattava järkevästi, tiivisti Viitakoski.

Ilveksen puolustuspelissä vastuu on jakautunut tasaisesti koko pakistolle. Tasainen materiaali on joukkueelle eduksi, kun taistellaan pisteistä kahtena peräkkäisenä iltana.

Ilveksen hyökkäysvastuu rakentuu lähinnä Mike Bishain ja Mikko Peltolan ketjuille. Raimo Helmisen ja Lassi Mattilan kentät keskittyvät lähinnä pitämään oman pään puhtaana.

Tamperelaisten pelissä ei ole toistaiseksi ollut suuria heikkouksia. Sakari Pietilä on saanut joukkueen pelaamaan järkevästi ja tehokkaasti.

Erikoistilanteista eväät otteluvoittoon

Ilveksen erikoistilanne pelaaminen on alkukauden ollut hyvällä tasolla. Alivoimapeliä on johtanut legenda Raimo Helminen. Ylivoimapeli on rakennuttu juonikkaan keskushyökkääjä Mike Bishain ympärille.

KalPan erikoistilannepelaaminen on ollut surkeaa. Kuopiolaiset eivät ole onnistuneet viimeistelemään ainuttakaan ylivoimamaalia. Lisäksi alivoimalla verkko on heilunut huolestuttavan usein omassa päässä.

Erikoistilannepelaaminen on varmasti suuressa asemassa ottelun voittajaa ratkaistessa. KalPan täytyy pystyä käyttämään hyväkseen ylivoimatilanteet. Tasakentällisin peli on tasainen, vaikkakin tamperelaisilla on selkeästi laajempi pelaaja-arsenaali.

Maalivahtipeli on ennakkokaavailluissa tasainen. Ilves antaa lepovuoron Tero Leinoselle ja Pasi Häkkinen pääsee näyttämään torjuntaosaamistaan Kuopiossa. KalPan maalilla aloittanee Tuomas Nissinen.

Niiralan montun lauantaisaunassa on odotettavissa vähämaalinen kamppailu. Molemmat joukkueet haluavat välttää virheitä viimeiseen saakka. Pelaajien henkilökohtaiset virheet tai onnistumiset ratkaisevat ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle