Ylivoimatehokkuutta etsimässä

LIIGA / Ennakko
Hippoksella lauantai-iltana kohtaavilla joukkueilla on yksi ja sama ongelma: ylivoimapeli. Tapparan ylivoima on jauhanut tehokkaasti, mutta Bluesia vastaan homma ei toiminut. Isäntäjoukkue JYP sen sijaan on tuskaillut pidempään. Pelicansia vastaan joukkue sai tilaisuuksia yllin kyllin, mutta tulosta ei syntynyt. Samalla kuin huomaamatta JYP on vajonnut tappioputkeen, sillä naamariin on tullut nyt kolmessa ottelussa peräjälkeen.

JYP ja Tappara ovat mitelleet tällä kaudella kerran. Tappara oli kotihallissaan selkeästi vahvempi korjaten pisteet selkeän hallinnan jälkeen numeroin 5-1. Tämän jälkeen on ehtinyt toki paljon tapahtua, mutta ennakkosuosikkina kirvesrinnat lähtevät peliin myös lauantaina. Ottelu on molemmille tärkeä, sillä taistelu playoff-viivojen välissä on tiukkaa. Molemmat mielivät pisteitä, ettei kuuden parhaan joukko karkaa liian kauaksi ja toisaalta sijalla 11. majaileva Blues pyrkii pontevasti ylöspäin.

Maalinteon sietämätön vaikeus

JYP on viimeisessä kolmessa ottelussaan osunut neljästi. Paikkoja on ollut, mutta hurrikaanipaidoille maalinteosta on muodostumassa melkoinen riippakivi. Erityinen murhe on ylivoimapeli, sillä JYP on pelannut yli 50 minuuttia ylivoimaa tekemättä osumaakaan. Uusia ideoita kaivattaisiin, sillä nykyisellään jyväskyläläisten kuviot eivät tuota tulosta. Ylivoimapelistä ovat puuttuneet laukaukset, eikä kukaan oikein uskalla ottaa vastuuta.

Sen paremmin ei ole mennyt vierailijallakaan. Ylivoimapeli on aikaisemmin ollut tuloksekasta, mutta viime otteluissa tahti on ollut toinen. Joukkueesta ei ole noussut esiin johtavaa maalintekijää, joka tiukan paikan tullen kiekon reppuun laittaisi. Stefan Öhman toki taistelee hyökkäyksessä jalopeuran lailla, mutta ei ole yksin voinut koko Tapparan peliä pitää pystyssä. Uusi yrittäjä Robert Tomik ei vielä Bluesia vastaan näyttänyt parastaan, mutta onko hänestä sittenkään sateentekijäksi?

Isäntien kannalta huolestuttavaa on se, että joukkue on pelottavan paljon ykkösketjunsa varassa. Jarkko Immosen vitja joutuu urakoimaan, sillä takaa ei löydy apuja. Kolmos- ja nelosketjut hoitavat leiviskänsä kyllä mainiosti, mutta toinen maalintekoon pystyvä ketju on seurajohdon lupauksista huolimatta kateissa. Kanadan apu Steve Martins ei ole kyennyt joukkuetta hyökkäyspäässä juuri auttamaan.

Vähän poissaoloja

Joukkueiden loukkaantumistilanteet ennen ottelua ovat hyviä. Pitkäaikaispotilas Ville Niemisen lisäksi Tapparan sairastuvalla on vain selkävaivainen Jarkko Pyymäki. Joukkue saa jalkeille neljä tasaista ketjua, mutta johtavaa kenttää ei esiin nouse. Stefan Öhmanin kolmikko on vastannut paljosta viime peleissä.

Tapparan takalinjoja hallinnoi Robert Kantorin luotettava hahmo. Isokokoinen pakki johtaa kirvesrintojen puolustuksen kiekollista ja fyysistä peliä. JYP saakin olla tarkkana, ettei Kantorin vihainen lyöntilaukaus pääse puhumaan viivalta. Pasi Puistola on myös tärkeä lenkki ylivoimapelissä.

JYP sai loppuviikosta kaivattua apua, sillä joukkueen kapteeni Janne Hauhtonen palasi sairastuvalta takaisin tositoimiin. Hauhtosen merkitys erityisesti alivoimalla on suuri. Poissa rivistä ovat mahdollisesti Miika Huczkowski ja todelliseksi epäonnensoturiksi joutunut Valtteri Tenkanen. Pitkän poissaolon jäljiltä paluuta tehnyt Tenkanen teloi harjoituksissa jalkansa uudelleen. JYP-puolustukselle Huczkowskin poissaolo olisi paha tappio, sillä varmaotteisista peruspakeista on Jyväskylän suunnalla huutava pula.

Löytyykö peliajatus?

Molempien joukkueiden pelin idea on ollut hieman kateissa. Tapparan peleihin mahtuu monenlaisia kokemuksia. Taisteluvoitto Jokereista ja vierasvoitto aina hankalasta Isomäen jäähallista lämmittivät varmasti mieliä. Toista ääripäätä ovat puolestaan edustaneet tappio paikallisvastus Ilvekselle melkoisen vaisun peliesityksen jälkeen ja kotitappio Bluesille. Materiaaliltaan Tappara on kuitenkin selvästi kotijoukkuetta edellä, joten vaihteeksi hyvin pelatessaan vierailijan pitäisi pisteet Tampereelle viedä.

Tasaiseen vierailijaansa verrattuna JYP on eri maata. Kaikki kaikessa on ollut Immosen johtama ykkösketju. Tehokkaista hyökkääjistäkään ei ole apua, jos joukkueen peli on kokonaisuudessaan kehnoa. JYP ei ole pelannut sillä tasolla, että joukkue kykenisi ottamaan voittoja kovassa sarjassa. Joukkue on ollut unelias ja jossain määrin myös sekava. Eritoten ylivoimapelaaminen on heikkoa. Herätystä kaivataankin, sillä JYPin asema sarjataulukossa on erittäin tukala. Pistetilin olisi syytä karttua, tai Blues tulee ohi.

Molemmille joukkueille pisteet olisivat erittäin tärkeät, joten syytä onkin odottaa tarkkaa peliä. Vierasjoukkue Tappara on hienoinen ennakkosuosikki, mutta JYP-luotsi Matti Alatalolla on ollut nyt päivä aikaa herätellä joukkuettaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle