Tappara selvästi JYPiä vahvempi

LIIGA / Raportti
Kun viime otteluissa hyvään tahtiin pisteitä napsinut Tappara sai Hakametsään vastaansa neljä edellistä peliään hävinneen JYPin, kehkeytyi illasta juuri sen kaltainen millaiseksi sen joukkueiden kuntokäyriä tarkastelemalla ennen ottelua olisi voinut ennustaa; Kirvesrinnat pitivät pisteet Tampereella selkein 5-1-numeroin.

Tappara koki ennen ottelua pienoisen takaiskun, kun flunssan kouriin joutunut ylivoimatykki Robert Kantor ei toipunut illaksi pelikuntoon. Erikoistilanneratkaisuja ei tänään kuitenkaan tarvittu, kun ottelun kaikki osumat tehtiin tasaviisikoin pelattaessa.

Tappara terävänä ottelun alussa

Ottelun ensi vaihdot olivat selkeästi Tapparan. Joukkue luisteli vieraitaan sähäkämmin, ja sai aikaan hyviä pyörityksiä Sinuhe Wallinheimon vartioiman maalin läheisyyteen. Liike oli teemana myös ottelun avausmaalissa, kun vaihdosta tullut Ville Nieminen kiihdytteli täyteen vauhtiin ja sai Pekka Saravolta hyvän syötön siniviivan tuntumaan. JYP-puolustus ei ehtinyt kunnolla mukaan tilanteeseen, ja Nieminen karkasi kaksintaisteluun Wallinheimon kanssa. Toimiva perusharhautus kämmenpuolelle ja isännät siirtyivät johtoon. Tapparan päävalmentaja Mika Saariselle Niemisen pistesaldo on tullut pienoisena yllätyksenä.

- Tietynlainen yllätys Ville on, koska maalinteko ei ole hänen parhaita puolia ollut. On hyvä että hän on tuonut meille tarvittavaa tehoa, mutta pisteiden lisäksi hoitaa silti karvauspuolenkin hyvin.

Tapparan toista osumaa edeltänyt tapahtuma meni varmasti sääntökirjan pykälien mukaan, mutta olisiko tällaisessa tilanteessa paikka hieman soveltaa tiukkaa sääntöä? Sinuhe Wallinheimo luisteli pelikatkolla vaihtoaition eteen vaihtamaan mailaa, jolloin päätuomari Salminen puuttui asiaan. Salminen antoi JYPille mahdollisuuden vaihtaa maaliin Tommi Nikkilän tai ottaa rangaistuksen Wallinheimon mailanvaihdosta, joten Nikkilä luisteli maalille torjumaan seuraavan vaihdon ajaksi.

Stefan Öhman vei hyökkäyspään aloituksen Jarkko Immoselta, ja Mikko Pukka pääsi vapaasti ampumaan kovan lyöntilaukauksen jonka Nikkilä torjui eteensä. Öhman seurasi irtokiekon ja iski kauden kolmannen maalinsa. JYP-valmentaja Matti Alatalo ei kuitenkaan halunnut puida asiaa enää ottelun jälkeen.

- Vaikea ottaa kantaa, tähän mennessä tuomarit ovat sallineet tällaisen. Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin tapahtui, mutta ei tämä missään tapauksessa ottelua kuitenkaan ratkaissut.

Erän toisella puoliskolla vieraat pääsivät paremmin peliin mukaan, kun Sami Venäläinen ja Pasi Puistola saivat vuorollaan todeta liigan tiukentuneen tuomarilinjan ja JYP pääsi jauhamaan ylivoimakuvioitaan. Parhaaseen tekopaikkaan pääsi Petri Virolainen, joka ei kuitenkaan osunut kunnolla kiekkoon Jarkko Immosen hyvästä poikittaissyötöstä.

Tasainen toinen erä

Toisen erän alkuun lähdettäessä Tappara oli menettänyt luisteluetunsa, ja kiekko alkoi viihtyä yhä paremmin myös Mika Lehdon vartioimassa kenttäpäädyssä Jari Korhonen oli kertaalleen jo tyhjän maalin edessä, muttei osunut. Pian tästä JYP kuitenkin kavensi, kun joukkueen nelosketju Jääskeläinen-Hytönen-Grünn pyöritteli Janne Ojasen johtamaa viisikkoa hetken aikaa ennen kuin ketjunjohtaja pääsi sivaltamaan maalinedustalta kavennuksen.

JYPin hyvä ote jatkui kavennusmaalin jälkeen, ja heti seuraavassa vaihdossa Carlo Grünn oli jälleen kurittaa pakkiparia Pukka-Salmela.

Pian tämän jälkeen jyväskyläläiset pääsivät jälleen ylivoimalle, ja sama kuvio toistui kuin avauserässäkin. Tällä kertaa Virolaiselle tarjoili hyvän vetopaikan Antti Virtanen, mutta isokokoinen puolustaja epäonnistui jälleen samalla tavalla laukauksessaan.

Ottelun kulminaatiopiste nähtiin pari minuuttia ottelun puolivälin täyttymisen jälkeen. JYP-pakki Korhonen pääsi jo toisen kerran ottelussa yrittämään rystypuolelta lähes tyhjillään ammottaneeseen maaliin, mutta jälleen kiekko pysähtyi, nyt Tapparan kenttäpelaajaan. Seuranneesta ylivoimahyökkäyksestä Tappara naulasi maalin, kun Ville Nieminen jätti Petri Kontiolalle, joka seurasi oman laukauksensa ja ujutti kiekon verkkoon.

- Se oli tietysti harmittava kun meillä oli toisen erän alussa hyvä ote ja tyhjä maali ja vastahyökkäyksestä Tappara teki maalin. Selkeä merkkausvirhe meiltä, kommentoi Alatalo ottelun käännekohtaa.

Tähän 3-1-osumaan JYP jotenkin lamaantui, eikä pystynyt enää erän toisella puoliskolla esittämään yhtä hyvää jääkiekkoa. Itse asiassa joukkueella ei enää Kontiolan maalin jälkeen ollut yhtään vaarallista tekopaikkaa toisessa erässä.

Kaksi viimeistä niittiä

Vaikka Tappara pääsi päätöserään kahden maalin johdossa, ei joukkue lähtenyt varmistelemaan tilannetta ylivarovaisella pelaamisella. Päin vastoin, varsinkin erän alkuhetkillä joukkue pelasi ahnaastikin syvällä JYPin puolustusalueella.

- Kyllä me uskallettiin pelata ja pitää kiekkoa vastustajan päässä. Se on yksi hyvä tapa hallita peliä jos kiekko pysyy hallinnassa, sieltä on pitkä matka puolustuspäähän, mietti Mika Saarinen omiensa peliä kolmannessa erässä.

JYPin viimeisetkin toivonkipinät sammuivat, kun Marko Mäkinen taisteli hieman ennen erän puoliväliä kiekon hyökkäysalueelle. Mäkinen ja Mika Viinanen murtautuivat keskeltä tekopaikalle, ja sentteri Viinanen pääsi nostamaan paluukiekosta ohi Wallinheimon. Muutamaa minuuttia myöhemmin Teemu Laine seurasi Stefan Öhmanin laukauksen, ja teki niinikään rebound-maalin. Maali oli Laineelle jo kauden viides ja maistui railakkaista tuuletuksista päätellen sangen makealta.

Tyytyväinen Saarinen, mietteliäs Alatalo

Huomionarvoista illan Tappara-osumissa oli, että peräti neljä syntyi maalivahdilta tulleiden irtokiekkojen jälkeen. Maalivahtipelikään ei tänään erottunut edukseen jyväskyläläisten synkeän harmaasta yleisilmeestä. JYP-luotsi Matti Alatalo ei löytänyt omiensa nykytilanteesta juurikaan positiivista sanottavaa.

- Aika syvällä ollaan. Kaikki mitä kentällä tapahtuu, sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä, siinä on paljon tekemistä. Pelissä ei ole sellaista sisältöä millä pelejä voi voittaa, mutta sitä on vaan jostain kaivettava nyt esiin.

Tappara-valmentaja Mika Saarinen löysi sen sijaan yhden selvän syyn joukkueensa viime aikoina kohentuneelle pistehdille.

- Yksilöistä joukkueeksi, se on se muutos mikä meillä on tullut. Paljon tiiviimpää peliä ollaan pelattu.Todella rajusti ollaan tehty töitä ja mielestäni sekin on vaikuttanut. Ja välillä ollaan varsin kovalla kädellä ruodittukin tätä suorittamista. Tänään olin tyytyväinen meidän kolmanteen erään, tultiin uudella ilmeellä heikomman toisen erän jälkeen.

Nivusvammansa jälkeen paluun tehnyt Tomas Chlubna ei saanut vielä maalisaldoaan auki, mutta Saarinen oli kuitenkin optimistinen tsekkilaiturin suhteen.

- Hän pelasi mielestäni hyvän pelin tänään, aikamoista joukkuehenkeä osoitti tämä toiseksi viimeinen hyökkäys jossa oli itsellä paikka ampua mutta syötti vielä taakse. Enemmänkin olen huolestunut sen kentän kokonaisuudesta, Chlubna pelasi siinä omien rajojensa sisällä erittäin hyvän pelin. Hän on kuitenkin pelaaja joka kyttää maalipaikkaa ja meidän täytyy se hänelle tietyllä tavalla suodakin, koska maaleja häneltä odotetaan.

Chlubna ja Tappara jatkavat runkosarjataivaltaan seuraavan kerran lauantaina, kun Hakametsään saapuu vierailulle Porin Ässät. Kolmen kotiottelun putki antaa Tapparalle mahdollisuuden kasvattaa itseluottamusta ja pistetiliä tuntuvasti, ja tänään nähdyllä esityksellä Ässien kaataminen lauantaina on täysin mahdollista. JYP lähtee ratkomaan ongelmiaan Turkuun, jossa joukkue pelaa jo torstaina TPS:n vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle