Pakkovoiton makua

LIIGA / Ennakko
Viime lauantaina juhlinut JYP saa vastaansa jälleen kerran pahasti siipirikkona vaeltaneen Pelicansin. Mikään muu ei varmastikaan tyydytä kotijoukkueen kannattajia kuin kolmen pisteen voitto, mutta ei vierailijakaan kaikesta huolimatta aivan aseeton ole.

JYP on siitä mielenkiintoinen joukkue, vaikka sitä värittömäksi, hajuttomaksi ja mauttomaksi onkin haukuttu vuosikaudet, että se yllättää juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa. Harvapa oikeasti uskoi ennen viime lauantaita, että silloinen sarjakärki HPK kaatuisi pyörremyrskypaitojen käsittelyssä. Mutta niin vain kävi, kiitos nöyrän puolustustyöskentelyn ja Sinuhe Wallinheimon.

Nyt vastaan asettuu aivan toisenlainen ryhmä, eikä ennakkosuosikista ole mitään epäselvyyttä. Harva odottaa realistisesti Pelicansin voittoa. Nähtäväksi jää, osaako se yllättää samalla tavalla kuin Keski-Suomen ylpeys.

Pelicansin taktiikka tuttu jyväskyläläisille

Lahtelaiset nappasivat edellisellä kierroksella Turusta vieraspisteen mukaansa. Se käytti aivan samaa taktiikkaa kuin JYP, kun vastassa on etukäteen vahvempi joukkue eli peli perustui vahvaan keskialueen sumputtamiseen, vastustajan hyökkäyksien laitoihin ohjaamiseen, toimivaan maalivahtipeliin ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Tuo tulee olemaan pelin henki hyvin todennäköisesti myös tiistaina, ainakin ottelun alussa.

Ongelmana Pelicansilla on ollut se, ettei paketti ole kestänyt kasassa kuin hyvin harvoin. Kun vastustaja on onnistunut rokottamaan maalilla tai kahdella, on kamppailu usein ollutkin siinä. Tällainen luovuttamisen maku on yllättävää, koska ryhmässä kuitenkin pelaa kokeneitakin kehäkettuja muun muassa Toni Koivusen johdolla. Joukkueessa on ollut havaittavissa piristymistä asennepuolella valmentajavaihdoksen jälkeen, mutta itseluottamus on edelleen niin ohut, että jo pienikin vastoinkäyminen suistaa helposti lonksunokat lentoradaltaan.

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Lahtelaisten jenkkivahvistus Jason Bonsignore on osoittanut olevansa mies paikallaan tehden viidessä pelaamassaan ottelussa tehot 4+1, joista kolme maalia syntyi Lukkoa vastaan. Bonsignore ja ruotsalainen Marcus Paulsson ovatkin pelaajia, jotka kotijoukkueen on syytä ottaa erityistarkkailuun. Myös nuori maalivahti Antti Niemi on osoittanut kykenevänsä pelaamaan hyvällä tasolla, vaikka suurin osa joukkueesta alisuorittaisikin.

JYP etsimässä tasaisen suorituksen lähdettä

Vaikka Matti Alatalon suojatit ovatkin pelanneet huikeaa alkukautta, on yksi asia erottunut ikävällä tavalla. Joukkue ei nimittäin oikein millään kykene säilyttämään hyvää otetta läpi ottelun vaan yleensä toinen erä on ollut heikkohermoisille raskasta kestettäväksi. Vaikka ensimmäinen erä olisi ollut jopa suvereenia JYP-hallintaa, toiseen erään on useasti luistellut täysin aneeminen JYP. Kolmanteen erään joukkue on kuitenkin yleensä taas herännyt.

Tuossa ailahtelevaisuudessa piileekin Pelicansin mahdollisuudet. Jos ensimmäiselle erätauolle lähdetään korkeintaan kotijoukkueen kahden maalin johtoasemassa, voi vierailija hyvinkin rimpuilla loppuun saakka ainakin jatkoajalle. Muussa tapauksessa tämän hetken JYP on niin vahva ja yhtenäinen joukkue, ettei se anna yllättää itseään. Kyseessä on nimenomaan joukkue, sillä Wallinheimoa lukuunottamatta yksikään pelaaja ei erotu selvästi muita parempana.

Pelicansin sairastupa näyttää Markus Helasta lukuunottamatta tyhjää. Kotijoukkueelta puuttuvat edelleen pitkäaikaispotilaat Henrik Forsberg, Tuomas Mikkonen ja Tommi Nikkilä. Nivusvammaa potevan Lucas Lawsonin pelaaminen on epävarmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle