Selkärangaton kotijoukkue

Tuska jatkuu Jyväskylässä. Tällä kertaa Pelicans kävi nöyryyttämässä lahoamispisteessä olevaa JYP-laivaa. Tauko ainakin hetkellisesti katkaisee kotihäviöiden sarjan, mutta vielä on lauantaina käytävä edes yrittämässä Bluesin kaatoa.

Ottelun ensimmäinen erä ei luvannut pelille hyvää, sillä niin verkkaisesti molemmat joukkueet etenivät. Etenkin JYP oli kovin säästeliäällä liekillä liikkeellä, vaikka Pelicansin pääkäskyttäjä Hannu Aravirta olikin varautunut kotijoukkueen kovaan alkurymistykseen.

- Tiedettiin hyvin JYPin kova alku ja onnistuttiin purkamaan se hyvin.

kuvakooste

Ottelun värikkäät tapahtumat

[katso]

Erässä ei montaa todellista maalipaikkaa nähty. Vierailijoiden Henri Heino pyöritteli varsin mallikkaasti JYP-puolustusta erän alkupuoliskolla, mutta parhaimmat paikat muodostuivat kotijoukkueen kaksikolle Carlo Grünn - Antti Virtanen. Maaleja ei kuitenkaan nähty.

JYPin ylivoima toimii sittenkin

Toisessa erässä kansa erehtyi jo luulemaan, että aallonpohja olisi ohitettu. JYP pääsi ylivoimalle Pelicansin kultakypärä Tuomas Santavuoren otettua kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Virtanen pyörähteli näyttävästi maalin kulmalla syöttäen Grünnille, joka latasi laatan varmasti reppuun.

Kotijoukkueen 2-0-osuma syntyi myöskin ylivoimalla, kun Grünn teki illan toisen maalinsa suoraan Jesse Niinimäen todella oivaltavasta syötöstä. Tätäkin osumaa edelsi Virtasen tärkeä esityö. Myös Aravirta tunnusti JYPin kultakypärän merkityksen joukkueelleen.

- Kaksi onnetonta jäähyä otettiin toiseen erään. Siellä on ylivoimassa Virtasen Antti kyllä todellinen pisterotta. Hän riistää ja jakaa kiekkoa tehden aivan irrationaalisia ratkaisuja, joiden perässä rivipakit eivät pysy.

Toisen erän ehkä maalejakin huikeampi tapahtuma nähtiin, kun Tommi Satosaari ja Sinuhe Wallinheimo esittivät yleisölle omaa viihdettään sillä aikaa, kun päätuomari Henriksson kävi kysymässä kuulumisia viedotuomarilta. Molemmat maalivahdit näyttivät toisilleen merkkejä lähteä tappeluun. Yleisö palkitsi herrat raikuvin aplodein, mutta tosikoille tiedoksi, että niin Satosaari kuin Wallinheimokin ovat siviilissä huumorimiehiä.

Selkä poikki ja pinoon

Kolmas erä koitui Alatalon suojattien ja kotikatsojien painajaiseksi. Päävalmentaja itse oli ymmärrettävästi kuin maansa myynyt taiston tauottua.

- Loppu oli katastrofi, ei ole paljon muuta sanottavaa. Kyllähän sen jokainen hallissa ollut näki. Vaikea tehdä mitään, kun mikään ei tunnu auttavan. Pelko voittaa on niin kova, että joukkue halvaantui täysin.

Kylmän suihkun antamisen aloitti mainiosti pelannut Santavuori ajassa 45.47. Hän tuikkasi kiekon reboundista sisään vahvan Pelicans-hyökkäyksen päätteeksi. JYPin Erkka Leppänen katseli maalia jäähyaitiosta.

Noin kaksi minuuttia myöhemmin verkko soi jälleen, nyt siirretyn rangaistuksen aikana. Toni Sihvonen pääsi nokikkain Wallinheimon kanssa ampuen suoraan syötöstä ehkä hieman epäonnistuneenkin löysähkön kudin.

Tasoituksen jälkeen Wallinheimo kävi omilleen jo todella kuumana, kun peli-iloa ei vain tuntunut löytyvän. Päinvastoin, alkoi sortuminen jäähyilyyn. Kun joukkue on täysin kipsissä, koituu kahden miehen alivoimalla pelaaminen auttamatta surmaksi. Siihen tilanteeseen JYP joutui, kun kapteeni Tommi Kovanen otti jäähyn pelin viivyttämisestä siirrettyään JYP-maalin pois paikoiltaan pakkopelitilanteessa.

Kovasen peliotteet ovat olleet jo pitkään kaikkea muuta kuin kapteenin esimerkille sopivaa, viimeistään tämänkertaisen tempauksen jälkeen hänen itsensä olisi herättävä todellisuuteen. Olisiko Bluesin esimerkki vaihtaa kapteenia tässä suhteessa jopa paikallaan? Se saattaisi laukaista Kovasen itsensäkin ikiroudan ja toisi pelinautinnon takaisin.

Pelicans rokotti armoa tuntematta kolmannen maalin Anssi Salmelan toimesta. Maalintekijä sai noloksi palkinnoksi 10 minuutin käytösrangaistuksen, kun hän yritti provosoida Wallinheimoa tuulettamalla maaliaan Henrikssonin mielestä liian lähellä maalivahdin kasvomaskia.

JYP yritti tasoitusta ilman maalivahtia ottelun lopussa, mutta kuin viimeiseksi naulaksi arkkuun Luopioisten ylikonstaapeli Jarkko Glad sivalsi tyhjään reppuun loppulukemiksi 2-4.

Aravirta oli erityisen tyytyväinen omiensa taisteluun.

- Pistettiin kaikki likoon kolmanteen erään, koska tiedettiin sen olevan viimeinen 20-minuuttinen ennen taukoa. Pelattiin selvällä riskillä korkealta karvaten, tällä kertaa se tuotti tuloksen.

Mikä avuksi JYP?

Huonolta näyttää. Lauantaina JYPin pitäisi koettaa kartuttaa pistepussiaan vieraissa Bluesia vastaan. Jos se häviää, menevät espoolaisetkin jo sarjataulukossa hurrikaanipaitojen ohitse. Joukkueen tueksi lähtee mukaan useampi bussillinen JYP-kannattajia, mutta ihmeen pitää tapahtua, mikäli sekään auttaa. Alatalo ei suinkaan heitä vielä kirvestä kaivoon.

- Koetetaan kerätä nyt voimia Espooseen ja laitetaan laastaria joka paikkaan. Tauko tulee meille kyllä todella hyvään paikkaan.

Kehuttavasti ei mene joukkueella vahvistusrintamallakaan, sillä Kanadan viime hetken apu Mike Wirll ei olisi tänään mahtunut edes kokoonpanoon ilman J-P Hytösen poisjäämistä.

- Ei riitä eväät pelaamiseen, kommentoi Alatalo lyhytsanaisesti.

Toimitusjohtaja Seppänen oli hieman vuolaampi puhuessaan.

- Kokeiluhan se oli, katsotaan nyt miten päättyy. Ei jälkikäteen kannata enää miettiä, onnistuuko vai ei. Kyllä me tiedettiin riskit, kun hänet tänne hommattiin. Onpahan nyt nähty, ettei ECHL-liigan taso kovin hääppöinen ole.

Tänään JYP joutui tulemaan toimeen ilman luottopakkiaan Jyri Marttista, jolla on polvessa jonkinasteinen sivusidevamma. Alatalo uskoi varovasti, että Marttinen voisi ehkä lauantaina pelata. Ellei, on se kova kolaus joukkueen takalinjoille. Mutta joka tapauksessa se on positiivista, ettei JYP voi enää alemmaksi mennä. Ainoa mahdollinen muutossuunta on ylöspäin!