Maalinteon sietämätön vaikeus

LIIGA / Ennakko
Ryan Zapolski on ollut tänä syksynä Jokereille vaikea ohitettava.
Kuva © Juha Koivula - http://juhakoivula.kuvat.fi/
Jokerien viimeistely on yhtä kuuden pelin jaksoa lukuun ottamatta takellellut koko syyskauden. Vaikeinta maalinteko on helsinkiläisille ollut Lukkoa vastaan. Viime kevään puolivälieräpari kohtaa keskiviikkona jo neljättä kertaa tällä kaudella.

Kuntokäyrät

Maalinteko on ollut Jokereille viime aikoina lähes mahdoton tehtävä. Huonoimmillaan joukkue ei pysty edes luomaan tekopaikkoja, toisinaan helsinkiläiset taas tekevät vastustajan maalivahdista sankarin.

Näin kävi joukkueen edellisessä ottelussa, kun Oulun Kärpät vei pisteet Raksilaan. Jokerit laukoi ottelussa peräti 38 kertaa, mutta vain kerran kiekko löysi tiensä maaliin asti.

Tarina on Jokerien viime viikkojen otteluista tuttu muutenkin. Jokerit-pelaajien maalia kohti suuntautuneista laukauksista keskimäärin vain joka kahdeskymmenes on marraskuun maajoukkuetauon jälkeen päätynyt maaliin. Tai kääntäen: vastustajien maalivahtien yhteenlaskettu torjuntaprosentti on joukkueen edellisissä yhdeksässä ottelussa ollut lähes 95.

Koko kautta laukaisuprosentti tuskin säilyy yhtä alhaisena, mutta juuri Lukkoa vastaan maalinteko on ollut Jokereille tänä syksynä kaikkein vaikeinta. Joukkueiden kolmessa edellisessä kohtaamisessa helsinkiläiset ovat tehneet Ryan Zapolskin taakse yhden maalin kussakin.

Lukko hävisi tiistaina JYPille 0–3, mutta muuten joukkueen vire on ollut nousujohteinen. Risto Dufvan suojatit ovat saaneet puolustuspelinsä kuosiin, mikä on näkynyt myös parantuneena hyökkäämisenä.

Ratkaisun paikat

Joukkueiden pelilliset identiteetit poikkeavat toisistaan selvästi. Jokerit ja Tomi Lämsä rakentavat peliään kiekkokontrollin ja hyökkäämisen varaan, Lukko ja Dufva taas aloittavat kaiken puolustuksesta.

Tämä lähtökohta luo pelille selkeän käsikirjoituksen: Jokerit pitänee kiekkoa valtaosan ajasta, kun Lukko taas pyrkii rikkomaan isäntien peliä ja iskemään näiden heikkouksiin. Mikäli Jokerit sortuu kiekonmenetyksiin ennen hyökkäyssiniviivaansa, odottaa kotijoukkueen maalivahtia hikinen iltapuhde.

Jokerit pyrki täksi kaudeksi nopeuttamaan hyökkäyspelaamistaan ja painottamaan suoraviivaisuutta hyökkäysalueella. Molemmissa pyrkimyksissä joukkue on mennyt pieleen.

Onnistuneita nopeita hyökkäyksiinlähtöjä Jokereilta on nähty vain ajoittain, mutta epäonnistuneita sitäkin enemmän. Oikea-aikaisella painostamisella Lukko pystyy aiempien vastustajien tapaan rikkomaan Jokerien hyökkäysrytmityksen, kun ylöspäin rynnivä kiekoton viisikko jättää kiekollisen pelaajan yksin.

Hyökkäysalueen suoraviivaisuus taas on tarkoittanut pelaajasta riippuen joko yksin puskemista vastustajan puolustusmuuria päin tai kiekon heittämistä päätyyn jo keskialueelta. Molemmat reseptit aiheuttavat kiekonmenetyksiä, maalipaikkoja eivät niinkään.

Kokoonpanot

Lukko on saanut sairastuvalta hyökkäykseensä takaisin Aleksi Saarelan ja Steven Zalewskin. Myös Petteri Nummelinin paluu tositoimiin on lähellä. Teemu Nurmi ja Lauri Tukonen sen sijaan ovat edelleen sivussa alavartalovammojensa vuoksi.

Jokerit koki viimeisimmän ison menetyksensä ennen maanantain Kärpät-ottelua, kun puolustaja Teemu Eronen joutui sivuun toistaiseksi. Erosen lisäksi sairastuvalla on edelleen pitkä liuta hyökkääjiä, vaikka Riku Hahl onkin toipunut pelikuntoon.

Erosen paikan kokoonpanossa otti Petteri Lindbohm, joka vietti syksyn lainalla Porin Ässissä. Lindbohm saattaa tosin joutua tekemään keskiviikkona tilaa Antti-Jussi Niemelle, jonka kahden ottelun pelikielto päättyy.

Seuraa Heitä

Teuvo Teräväinen #86 | Carolina

Laitahyökkääjä

Superjunnu on toki profiililtaan enemmän pelin- kuin maalintekijä, mutta koko marraskuu vierähti ilman täysosuman täysosumaa. Teräväisen itsensä ja Suomen nuorten maajoukkueen kannalta itseluottamus pitäisi saada kohdilleen ennen vuodenvaihteen MM-kisoja.

Joni Nikko #72 |

Laitahyökkääjä

Teräväisen ikätoveri on suurelle yleisölle muutamaa astetta tuntemattomampi tapaus, mutta Jokerien sisäisessä maalipörssissä syksyn seitsemän liigaosumaa oikeuttaisivat jaettuun ykköspaikkaan. Näillä esityksillä Nikkokin on kovaa vauhtia matkalla junnukisoihin.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Jokerit M S P
1.Jeremy Dehner 0 2 2
2.Semir Ben-Amor 1 1 2
3.Nichlas Hardt 0 1 1
4.Henrik Koivisto 0 1 1
5.Janne Lahti 0 1 1
Lukko M S P
1.Aaron Gagnon 2 2 4
2.Jesse Virtanen 0 4 4
3.Ville Vahalahti 2 2 4
4.Ilkka Mikkola 0 3 3
5.Jerry Ahtola 2 1 3

» Lähetä palautetta toimitukselle