Mestiksen yhden kauden maaliennätyksen tykittänyt Jonatan Tanus on lopettanut ammattilaisuransa – Israelin kiekkoilun kehittäminen tulevaisuuden suunnitelmissa

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Pelicans jäi Tanuksen viimeiseksi liigaseuraksi.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)
Jonatan Tanus työskentelee nykyään padelvarusteiden maahantuonnissa, mutta 27-vuotias entinen liigahyökkääjä harkitsee vielä pelaamista toisessa kotimaassaan Israelissa.

Tappara-kasvatti Jonatan Tanus pelasi neljä täyttä kautta Liigaa SaiPassa ja Pelicansissa sekä kolme kautta Mestistä LeKissä ja SaPKossa, mutta nyt 27-vuotiaana peliura on tullut päätökseensä.

– Vahvasti siltä näyttää, että lätkäura on takana. Tämä on ihan oma päätös, ja on aika tehdä jotain muuta, Tanus kertoi Jatkoajalle.

Tanus rikkoi kaudella 2016−17 Mestiksen yhden kauden maaliennätyksen iskemällä 40 osumaa 49 ottelussa, ja kauden päätteeksi hän voitti Mestis-mestaruuden. Seuraavalla kaudella Liigassa Tanus teki tehot 12+21 ja voitti tulokkaiden syöttöpörssin. 

Viime kaudella Tanus keräsi Tanskan pääsarjassa Odense Bulldogsin riveissä 37 ottelussa tehot 10+15. Tanskassa pelaaminen oli myönteinen kokemus

– Tanska on maana hyvä ja kiekkosarjakin on ihan hyvä. Siellä saa olla kahdeksan ulkomaalaista per joukkue, niin se nostaa kärkiketjujen tasoa. Peli on aika hyökkäysvoittoista, mikä on aika erilaista, kun on Suomessa tottunut kurinalaiseen puolustamiseen.

– Jos pelihommia olisin halunnut jatkaa, se olisi ollut mieluisa vaihtoehto. Toisaalta siellä huomasi, että jos into hiipuu eikä ihan sata lasissa enää silmä pala, niin yhdeksän kuukautta on pitkä aika olla itsekseen ja kannattaa tehdä jotain muuta, Tanus tuumasi.

Tanus on jo siirtynyt uudelle uralle.

– Olen ollut elokuusta asti Bullpadelin maahantuonnissa mukana, ja toiminta siirtyy vuoden alusta yhtiölle, jossa olen töissä.

Muutos kiekkoilijan arjesta toisenlaiseen työntekoon on sujunut kivuttomasti.

– 20 vuotta on jääkiekko täyttänyt arjen, mutta ihan kivasti on arki nyt soljunut ilman sitäkin. Paljon hyviä muistoja ja monta hyvää ystävää jäi matkan varrelta.

Viisi vuotta nuoremman pikkuveljen Kristianin pelaamista Tapparan riveissä Tanus seuraa aktiivisesti, eikä omakaan pelaaminen ole täysin hyytynyt.

– Olen käynyt melkein kaikissa Tapparan kotipeleissä. Tykkään kyllä seurata kiekkoa, kun nyt on aikaa. Sen uskallan luvata, että tosissaan en enää pelaa, mutta harrastesarjaa olen kaveriporukalla käynyt hikoilemassa.

Tanuksella on myös Israelin kansalaisuus, ja hän pelasi äskettäin yhden harjoitusottelun Israel Selects -joukkueen riveissä III-divisioonassa pelaavaa Mäntän Kiekko-Poikia vastaan. Toisen kotimaan kiekkoilun kehittäminen kiinnostaa myös jatkossa.

– Hauska kokemus oli nähdä, missä Israelin jääkiekko menee. Olen myös miettinyt Israelissa pelaamista – olisi kiva nähdä se paikallinen sarja ja mahdollisesti auttaa joissain asioissa. Toiminta on siellä lapsenkengissä, niin itsellä voisi olla jotain annettavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle