NHL-aamuraportti: Kreider ja Dube taituroivat hattutemput, Barkov kasasi kokoelman syöttöpinnoja

NHL / Aamuraportti
Chris Kreider (vas.) oli liian liukas pideltävä Dmitri Kulikoville ja koko Devilsille.
Chris Kreider ja Dillon Dube kunnostautuivat maalinteossa ja Aleksander Barkov sekä Matthew Tkachuk maalien järjestämisessä. Alex Killorn ratkaisi voiton Lightningille viimeisillä sadasosilla. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Kreiderilla kulkee

Chris Kreider oli liekeissä New Jersey Devilsiä vastaan. 29-vuotias amerikkalaishyökkääjä latoi toisen hattutemppunsa kuuden ottelun sisään New York Rangersin ottaessa komean 6–1-voiton. Muutoin melko tasainen ottelu lässähti päätöserässä. Väsynyt Devils yritti liikaa, ja Rangers iski armotta vastaan.

Kreider on ollut Rangersin vaisun kauden valopilkku ja nosti superiltansa myötä kauden maalimääränsä 13:een. Rangersin taivaalle toi synkkiä pilviä Igor Šestjorkinin loukkaantuminen ottelun kolmannessa erässä. Vamman vakavuus ei ollut ottelun jälkeen tiedossa, ja venäläisen tilanne arvioidaan perjantain aikana.

Illan toinen hattutemppu näki päivänvalon Calgaryssä. Flames teki Ottawa Senatorsia vastaan kaikkea mitä tahtoi, nautti pelaamisesta ja Dillon Dube johti murskajaisia uransa ensimmäisellä kolmen maalin ottelulla. Matthew Tkachuk tarjosi syötön Duben jokaiseen osumaan.

Staal ja Giroux – kokemus on valttia

Jordan Staal oli ottelun hahmoja Carolina Hurricanesin mitatessa ailahtelevan mutta tavallaan yllätysvalmiin Detroit Red Wingsin päivän kunnon. Ottelun luonne oli tasaväkinen. Red Wings kykeni vastaaman Hurricanesin kovaan tempoon ja pääsi yllättävän vapaasti tekopaikkoihin. Filip Zadina osui kahdesti, mutta Canes säilytti hermonsa, ja joukkueen peli kulminoitui kokeneeseen Jordan Staaliin.

Staal oli jo aiemmin järjestänyt Andrei Svetšnikovin 1–1-maalin, ja pääsi kolmannen erän alussa itse viimeistelemään 3–2:een, joka jäikin ottelun voittomaaliksi. Pari minuuttia myöhemmin Staal oli jälleen elementissään järjestämällä Jesper Fastin 4–2-maalin. Pisteet olivat oikeastaan jäävuoren huippu, sillä Staal urakoi ottelussa hartiavoimin töitä ja tuotti Red Wings -puolustukselle harmaita hiuksia jokaisessa vaihdossaan.

Pittsburghissa Penguins näytti painelevan Philadelphia Flyersia vastaan ylhäiseen voittoon jo avauserässä. Se mätti reilun minuutin aikana kolme maalia, ja peli oli isäntien vahvassa kontrollissa. Ottelu oli kuitenkin vasta alkanut.

Sean Couturier iski elintärkeän kavennuksen erän puolivälissä, ja Flyers pääsi vähitellen takaisin peliin sisään. Claude Giroux toi vierailijat maalin päähän, ja se jatkoi kärsivällisesti tasaisesti jauhavaa hyökkäyspeliään. Penguins alkoi hermostua ja kiekko polttaa lavassa. Se ei päässyt enää pelaamaan oma peliään, vaan ottelusta kehkeytyi viivytystaistelu. Scott Laughton tasoitti, ja pari minuuttia ennen loppua ottelun ykkös-Flyer Giroux löi odotetun voitto-osuman.

Barkovilla tarjoilu kunnossa

Kierroksen viihdyttävimmästä näytöksestä vastasivat Nashville Predators ja Florida Panthers. Kuten Pennsylvanian derby, tämäkin ottelu eteni kaksijakoisesti. Panthers hallitsi alkupuolta ja näytti hoitavan homman kuin vettä valaen. Carter Verhaeghe survoi avausmaalin, Aaron Ekbladin oivallisen syötön ottanut Mason Marchment pääsi kenenkään estämättä kiskaisemaan 2–0:aan, ja toisen erän alussa Jonathan Huberdeau venytti johdon kolmeen maaliin. Kolme merkkausvirhettä – kolme maalia.

Predators tuntui pitkään laahaavan pari potkua perässä. Isäntien liike piristyi vasta ottelun jälkipuolella, kuin joukkue olisi vasta havahtunut vaikeaan tilanteeseensa. Filip Forsberg laukoi komeasti 4–2:een juuri ennen toista erätaukoa, ja kolmannessa erässä Predators pisti kaiken peliin. Panthers-puolustus joutui todelliseen testiin. Vetoja sateli joka puolelta, ja suurin osa niistä jäi blokkeihin tai viuhui ohi. Rocco Grimaldin maali hylättiin paitsiona.

Predatorsin avatessa peliä syntyi tilanteita puolin ja toisin. Aleksander Barkov avasi paikan syötöllään, ja Ekblad kiskaisi ranteella illan toisella osumallaan 5–2. Se oli Barkoville illan kolmas syöttöpiste.

Piina kuitenkin jatkui loppuun asti. Huolimattomasti pelannut Panthers päästi Predatorsin vielä maalin päähän kuin muistutuksena oman alakertansa haavoittuvuudesta.

Sekunnin sadasosien ratkaisu

Chicago Blackhawks oli pitkään kiinni yllätysvoitossa Tampa Bay Lightningista. Ryan Carpenter ja Alex DeBrincat veivät isännät 2–0-johtoon jo avauserässä. Ärsytetty Lightning lisäsi hönkää, ja Kevin Lankinen puolustuksineen joutui todelliseen testiin.

Taika murtui vasta kolmannessa erässä – Lightning tunki parissa minuutissa tasoihin Anthony Cirellin ja Steven Stamkosin ansiosta. Loppuratkaisu oli dramaattinen. Jatkoajalla Victor Hedman sai kiekon siniviivalle, Alex Killorn maskimieheksi paikoilleen, veto, ohjuri ja kiekko Lankisen puikoista maaliin. Pelikello näytti lukemaa 0,1.

Juttua muokattu 5.3. klo 12.55. Lightningin voittomaalin tekijäksi korjattu Alex Killorn.