TUTO katkaisi LeKin voittoputken jatkoajalla

Antti Virtanen nousi esiin ja ratkaisi TUTOlle voiton
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com
TUTO sai perjantaina vieraakseen kautensa puhtaalla pelillä aloittaneen LeKin. Joukkueet tarjoilivat yleisölle värikkään ottelun, jossa mätettiin maaleja kelpo määrä. Draaman kaari huipentui vasta jatkoajalla, kun kotijoukkue poistui jäältä voittajana iskettyään loppulukemiksi 5-4.

Kotijoukkue tuli otteluun paremmin valmistautuneena ottaen pelin hallintaansa heti alusta lähtien. TUTO onnistui luomaan kaksi hyvää maalintekopaikkaa heti kahden ensimmäisen minuutin aikana, mutta maali jäi tekemättä.

Avausmaali nähtiin reilun kolmen minuutin pelin jälkeen TUTOn ollessa ylivoimalla. Isäntien ylivoima pyörikin mallikkaasti pitäen LeKin neliön varpaillaan. Ylivoima ehti toiselle minuutille, kun kiekko pelattiin maalinedustan hässäkästä puolustaja Tony Vidgrenille, jonka laukauksen ohjasi maalin edestä sisään Tuukka Pulliainen.

Toista maalia saatiin odotella aina toisen erän lopulle saakka. TUTO piti painetta pitkän tovin LeKin alueella ja sai lopulta palkintonsa, kun Samu Pitkänen pääsi laukomaan kiekon takayläkulmaan b-pisteen kaarelta.

LeKi oli kaksi ensimmäistä erää pitkälti vastaanottavana osapuolena. Tähän tuli kuitenkin kolmannen erän alussa pikainen muutos, kun vierasjoukkue yllätti TUTOn housut kintuissa.

Kultakypärää kantanut Olli Palola löi kavennuksen verkon perille maalin edestä, kun erää oli pelattu vain 50 sekuntia. Vaivaiset 11 sekuntia myöhemmin LeKi iski jälleen tasoittaen ottelun. Tällä kertaa oli Mika Niemen vuoro yllättää kotijoukkueen maalilla pelannut Tommi Virtanen.

Kotijoukkue alkoi toipua shokista vasta erän puolivälin tienoilla. TUTO otti kuskin paikan jälleen ylivoimalla, kun vieraitten Antti Mäkilä kärsi yhtä LeKin monista hyökkäyspään jäähyistä. TUTOn ylivoima alkoi hapuillen, mutta lopulta illan avausmaalin juoninut parivaljakko toisti temppunsa. Vidgrenin viivakuti päätyi jälleen Mikko Pätsin selän taakse Pulliaisen komean ohjauksen myötä.

Dramaattinen loppuhuipennus

Ottelu näytti kääntyvän kotijoukkueen nimiin, kun TUTOn kapteeni Antti Virtanen onnistui livauttamaan kiekon Pätsin haaroista sisään vain reilu minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua.

LeKi oli kuitenkin toista mieltä. Peliaikaa oli jäljellä vain 38 sekuntia, kun Riku Dufvan tarkka ranneveto upposi Virtasen vartioiman maalin oikeaan alakulmaan. Jälleen kerran vieraat rankaisivat peräkkäisissä vaihdoissa.

Heti maalin jälkeen TUTOn puolustus löi täysin turhan pitkän kiekon, joka toi aloituksen TUTOn päätyyn. LeKille aloitusvoitto, kiekko viivaan Jesse Jyrkkiölle, jonka veto painui kohti maalin edessä ollutta pelaajamassaa. Jan-Mikael Järvinen sai ruuhkan keskeltä kiekon lentoradalle komposiittia väliin juuri oikealla hetkellä ja kiekko painui verkkoon ohi hölmistyneen Tommi Virtasen. Kello ehti käydä maalien välillä vain 12 sekuntia.

LeKin huima nousu kaatui lopulta jäähyilyyn. Jatkoaikaa ehdittiin pelata vain 11 sekuntia, kun Lassi Mattila päätyi jäähypenkille poikittaisesta mailasta. Mattila ehtikin istumaan miltei koko kakkosensa ennen kuin TUTO antoi viimeisen niitin. Mainiosti pelannut kapteeni Antti Virtanen otti lopulta sankarin viitan ylleen ja laukoi kiekon maalivahti Pätsin pään kautta reppuun hienon maalilleajon päätteeksi.

LeKi jäi telineisiin

Ensimmäistä erää hallitsi TUTO. Kotijoukkueen kiekollinen peli oli huolellista ja tarkkaa, eikä vieraat löytäneet lääkkeitä TUTOn hyvin organisoituja ja nopeasti eteneviä hyökkäyksiä vastaan. TUTOlla oli ensimmäisessä erässä paikkoja lyödä taululle isompikin ero, mutta LeKin onneksi TUTOn viimeistely jätti toivomisen varaa.

Toisen erän alkuun jäälle tuli kuitenkin aivan vastakkaisella tavalla esiintynyt kotijoukkue. TUTOn pelistä katosi ajatus ja toisin kuin avauserässä, alkoi myös syöttöjen laatu laskea dramaattisesti. LeKillä olisi TUTOn sekavan vaiheen aikana ollut avaimet kääntää peli itselleen, mutta se hukkasi vähät tilaisuutensa ja lopusta piti huolen Tommi Virtanen, joka piti TUTOn maalin puhtaana.

TUTOn päävalmentaja Juhani Tamminen käytti toisen erän alkuminuuteilla myös aikalisänsä herätelläkseen joukkuettaan. Erän loppua kohti TUTO saikin taas pelinsä raitelleen ja otti hallinan, mutta vierailijoiden tavoin hukkasi tukun maalipaikkoja.

LeKi paransi omaa pelaamistaan ottelun sisällä ja onnistui toisesta erästä eteenpäin rikkomaan TUTOn pelaamista hyvällä ja tarkalla keskialueen puolustuspelillä. Etenkin kotijoukkueen avauspelaaminen meni paikoin pahasti solmuun, kun LeKi onnistui pitämään pakettinsa tiiviinä peittäen syöttösuunnat. Katkoista huolimatta LeKi ei kuitenkaan saanut aikaan laadukkaita vastaiskuja.

Kolmannen erän alku ja loppu olivat jälleen hyviä osoituksia siitä, että kahden maalin johtoa ei turhaan kutsuta jääkiekko-ottelun vaarallisimmaksi johtoasemaksi. Vaikka LeKi ei kokonaisuutena onnistunutkaan luomaan kovin vaarallisia maalipaikkoja, niin se onnistui silloin, kun sitä eniten tarvittiin. Vierailijat iskivät armotta TUTOn molempina mustina hetkinä, mutta lopulta itse jäähyili TUTOlle voiton.

Huomionarvoista on myös se, miten lähellä ottelun lopullinen niitti oli juuri ennen LeKin uskomatonta nousua tasoihin. Heti 4-2 maalia seuranneessa vaihdossa kiekko nimittäin meni vain hieman ohi tyhjän LeKi-maalin.

"Peli ei ole oikeudenmukainen"

Hyvin kautensa avanneen LeKin päävalmentaja Marko Keskinen oli ottelun jälkeen kaksijakoisissa tunnelmissa.

- Kaksi erää oltiin perässä osin jäähyjen ja osin TUTOn hyvien hyökkääjien takia. He pitivät meitä aika ahtaalla. Tyytyväinen olen siihen, että uskottiin loppuun asti siihen omaan tekemiseen ja tultiin vielä tasoihin. Annoin kopissa pelaajille rispektit siitä. Ehkä se lisäpiste meni kuitenkin oikealle joukkueelle. Kaiken kaikkiaan värikäs, ja meiltä nousujohteinen peli. Pistekin on aina tärkeä, summasi Keskinen.

Vaikka kotijoukkueelle jäikin käteen voiton myötä kaksi arvokasta pistettä ja sarjakärjen päänahka, niin TUTOa luotsaava Tamminen näki myös parannettavaa omiensa otteissa.

- Pelitapani on 60 minuutin paine. Tiedän että se on saatanan kova fyysinen, tekninen, taktinen suoritus ja tänään siinä oltiin 58 minuuttia. Tuli kaksi pimeää hetkeä, joita ei pystytty kontrolloimaan. Sen olen 47 kauden aikana oppinut, että peli ei ole oikeudenmukainen, se on peli. Jos peli olisi oikeudenmukainen niin meillä olisi pisteitä kolme ja kaverilla nolla, totesi Tamminen.