SaPKo suli Vaasassa

Kotijoukkueen perjantai-illan kingi Erik Riska maalasi, taklasi, paini ja hanskasi.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Vauhdikkaasti ja rohkeasti ottelun aloittanut SaPKo hyytyi pahemman kerran vaasalaiskäsittelyssä. Ensimmäisen erän seisoskelun jälkeen Erik Riska kumppaneineen skarppasi, ja hallitseva Mestis-mestari Sport jyräsi tyylikkääseen kotivoittoon pitkälti erinomaisen toisen eränsä ansiosta.

Ottelu sai salama-alun, kun HIFK-kasvatti Teemu Tallberg vei vierailijat johtoon vaasalaisyleisön vielä etsiessä istuimiaan. Savonlinnalaiset pääsivät maalintekoon Sport-puolustuksen huonon purkukiekon seurauksena. SaPKo-puolustaja Simo-Pekka Riikolan viivakudin Sport-maalia vartioinut Jonathan Iilahti onnistui torjumaan, mutta Tallberg käytti paikkansa takuuvarmasti viimeistelemällä Mestis-uransa kuudennen ja kauden ensimmäisen osumansa.

Kotijoukkue lamaantui pässipaitojen shokkialusta. Sport oli avauserän ensimmäisellä puoliskolla täysin tuuliajolla ja SaPKo pääsikin lisäämään johtoaan vajaan yhdeksän minuutin jälkeen. Maalinteossa onnistui avausmaalin syöttäjäksi merkitty Riikola. SaPKon kolmosketjun sentteri Joonas Toivanen otti Sport-päädyssä täydellisyyttä hipovan aloitusvoiton. Riikola ei epäröinyt, vaan tälläsi kiekon vastustamattomasti ohi voimattoman Iilahden.

Sport pääsi erän edetessä koko ajan paremmin mukaan peliin. HIFK:sta vastikään Vaasaan siirtynyt Aki Kivelä osoitti erän loppupuolella uudelle kotiyleisölleen maalintekotaitojaan kaventamalla erätaukolukemiksi 1–2 komealla kääntölaukauksellaan. Savonlinnalaisten maalilla ensimmäisessä erässä yhdeksän kertaa torjunut Anssi Pesonen oli puolustajasta suuntaa muuttaneen laukauksen edessä voimaton.

Riska sytytti Sportin

Ensimmäisessä erässä fyysistä peliä ja hyökkäyspään väläytyksiä ainoana vaasalaispelurina esittänyt Erik Riska on nousemassa askel askeleelta Sportin tärkeimpien pelaajien joukkoon.

Toista erää oli ehditty pelata vasta 39 sekuntia, kun Riska tasoitti ottelun ohjaamalla Antti Uiton viivalaukauksen ohi Pesosen. Röyhkeästi maalin eteen parkkeerannut Riska jätti savonlinnalaisveskarin vaille mahdollisuuksia SaPKo-puolustuksen viettäessä pidennettyä erätaukoa.

Läpi ottelun vauhdikasta duunarilätkää pelannut Riskan, Viktor Fagerhedin ja Oskari Hakomäen muodostama ketju näytti esimerkkiä ja käänsi ottelun Sportin eduksi. Vaikka kolmikko ei onnistunutkaan maalinteossa kuin kerran Riskan viimeisteltyä, ansaitsee kontaktia kaihtamaton trio erityismaininnan. Erityisesti Riska osoitti niin hyökkäyspään vaarallisuuttaan kuin fyysistä osaamistaankin.

Kahden tehopisteen iltaa viettänyt Kim Nabb osoitti epäilijöilleen olevansa edelleen mies paikallaan viimeistelemällä ottelun voitto-osumaksi jääneen 3–2 -maalin toisen erän viidennellä minuutilla. Toni Jalon oivan esityön jälkeen Nabb laukoi ranteella SaPKo-pelaajan kautta kiekon tyylillä takaylänurkkaan.

Tommi Laineen iskemä 4–2 -osuma kuvasti hyvin toista erää. Laineen terävä rannelaukaus puolittaisesta läpiajosta yllätti helpon oloisesti maalillaan muuten melko hyvin torjuneen Pesosen. Laine, kuten koko muukin Sportin joukkue oli läpi toisen erän monta luistimen potkua vierailijoita edellä. SaPKon avauserän pelirohkea ja ennakkoluuloton ote katosi, eikä Sport enää päästänyt vierailijoita mukaan peliin.

Turha kolmas erä

Kolmannen erän toisella minuutilla vaasalaiset lopettivat pässipaitojen pyristelyn lopullisesti. SaPKo-puolustuksen töröilyn jälkeen Nabb tarjoili oivan syötön ketjukaverilleen Tomi Pekkalalle, joka upotti kiekon viidennen kerran savonlinnalaisten maaliin.

Pelin ratkettua molemmat joukkueet keskittyivät pelaamisen sijaan jälkipeleihin ja erityisesti Sport-kapteeni Uitto sekä värikkään ottelun pelannut Riska metsästivät savolaisia tanssipareja, ilman sen suurempaa tulosta. Tappeluiden poikaset tyrehtyivät molempien kohdalla lyhyeen innokkaiden linjatuomareiden ja vähemmän innokkaiden SaPKo-pelaajien ansiosta.

Sport pelaa seuraavan ottelunsa keskiviikkona, jolloin se matkustaa JYP-Akatemian vieraaksi Jyväskylään. SaPKo taistelee niin ikään keskiviikkona pisteistä. Talvisaloon vierailulle saapuu sarjanuosija, Peliitat perjantaina nuijinut HCK Keravalta.