Pittsburghin uudet aseet eivät kaataneet Buffaloa

NHL / Uutinen
NHL:ssä pelattiin neljän ottelun minikierros. Moni kohdisti huomionsa Pittsburghiin, jossa tulta ja tappuraa Pittsburghin valmennukseen tuova Michel Therrien teki debyyttinsä. Voittoon asti ei teräskaupungin joukkueen sisu riittänyt, vaan hurjaan vireeseen äitynyt Buffalo oli parempi. Kaliforniassa paikallistaisto ratkaistiin rankkareilla. Chicagossa ja San Josessa nähtiin odotetut tulokset.

Pittsburgh- Buffalo 3-4 ja.

Uusi valmentaja Michel Therrien aloitti Pittsburghissa laittamalla pakan uuteen uskoon. Therrienin suunnitelmiin sopimattomia miehiä lähti farmiin, ja ylös nousi luottopelaajia loistavasti pelanneesta Wilkes-Barren AHL-joukkueesta. Nuori supertähti Sidney Crosby sai A:n rintaansa. Uudessa ykkösketjussa Crosbyn kanssa pelasivat sydänongelmien jälkeen jäälle palannut Mario Lemieux ja toinen toipilas Zigmund Palffy. Tulikaste uudelle ilmeelle tuli kuumaa Buffaloa vastaan. Pittsburgh taisteli, mutta Buffalo oli vahvempi. Buffalon maalivahti Martin Biron otti jo 12. perättäisen voiton. Pittsburghille tappio oli jo yhdeksäs kymmenessä viime pelissä.

Pittsburgh hallitsi pelin alkua. Mario Lemieux pääsi läpiajoon heti ottelun toisella minuutilla, mutta Biron torjui. Maalinteko kuitenkin aloitettiin vasta toisessa erässä. Pelaajien keskuudessa suurta arvostusta nauttiva Daniel Briere laukoi ylivoimalla vieraat johtoon. Pari minuuttia myöhemmin Pittsburgh tuli tasoihin ylivoimamaalilla. AHL:stä nostettu Michel Oullet pääsi heti maalin makuun isossa liigassa, kun hän laittoi paluukiekon sisään. Jochen Hecht vei erän puolivälin paikkeilla rannelaukauksella Buffalon taas karkumatkalle. Ryan Malone kuitenkin nosti pingviinit tasoihin erän lopussa laukomalla ylivoimalla rannelaukauksella kiekon Bironin taakse. Aikaa kuitenkin jäi vielä sen verran kelloon, että Ales Kotalik pääsi viemään vieraat jo kolmannen kerran johtoon.

Peliä oli jäljellä pari minuuttia, kun Zigmund Palffy otti haltuunsa kiekon ja pääsi laukomaan lähes tyhjää maalia kohti. Biron heittäytyi ja nappasi kiekon hanskaansa maaliviivalta. Tilanne tarkastettiin videolta, ja Bironin katsottiin ottaneen kiekon kiinni viivan väärältä puolelta. Näin Pittsburgh oli tullut kolmannen kerran tasoihin. Jatkoajalla Teppo Nummista rikottiin, ja Buffalo pääsi pelaamaan ylivoimaa. Chris Drury pääsi ratkaisemaan ottelun iskemällä karat sisään Marc-Andre Fleuryn nenän edestä. Drury ja Kotalik keräsivät 1+2 pistettä mieheen.

- Pelasin Michel Therrienin valmentamaa Montrealia vastaan, joten tiesin, että joukkue tulee kovaa päälle. Meidän oli aluksi vain odotettava myrskyn laantumista, ja sen jälkeen otimme pelin haltuumme, Biron mietti pelin jälkeen.

Therrien oli pelin jälkeen sitä mieltä, että joukkueen kuntopohja ei kestä. Miehen tarkoitus on vetää viiden päivän minikuntoleiri.
- Kun joukkue on kunnossa, voi siltä odottaa hyvää peliä ja hyviä ratkaisuja. Tänään otimme tyhmiä jäähyjä, Endicott otti jotain todella tyhmiä, Therrien laukoi.

Toni Lydman Buf, -1, 21:09

Teppo Numminen Buf, +0, 21:09

St. Louis menetti pisteet ja Tkachukin

Chicago- St. Louis 5-1

St. Louisin murheeksi Chicagon vierailulta ei riittänyt tappio, vaan joukkue menetti sekä maalivahtinsa, että parhaan hyökkääjänsä. St. Louisin supertähti, viime peleissä pysäyttämätön Keith Tkachuk pysähtyi lopulta, sillä mies sai käsivamman, eikä pelannut toisen erän parin ensimmäisen vaihdon jälkeen. Iso-Keith rikkoi rystysensä ja on sivussa reilun kuukauden. Myös maalivahti Curtis Sanford jätti pelin kesken, kun oma pakki Eric Weinrich törmäsi häneen ja kaatoi vasten tolppaa.

Sanfordin ilta ei muutenkaan ollut loistokas, sillä neljästä ensimmäisestä vedosta kaksi lipsahti sisään. Tilalle luistellut, ensimmäistä kertaa NHL-jäille päässyt Jason Bacashihua päästi kaksi maalia ja torjui 14 kertaa. Chicago meni avauserässä johtoon, kun Andy Hilbert ohjasi Rene Bourquen laukoman kiekon ohi Sanfordin. Chicagon voittomaalin iski Martin Lapointe. Kotijoukkue pääsi vastahyökkäykseen, jonka päätteeksi Kyle Calder syötti Lapointen maalintekoon.

St. Louisilla oli toisessa erässä mainio paikka kaventaa, kun Kyle Calder hautoi kiekkoa maalialueella ja tilanteesta tuomittiin rankkari. Doug Weight ei kuitenkaan onnistunut, vaan hyvin pelannut Nikolai Habibulin torjui. Venäläisvahti pysäytti yli 30 kiekkoa. Dean MacAmmond kavensi hukatun rankkarin jälkeen, mutta siihen kiri jäi. Mark Bell vei toisen erän lopussa ylivoimalla Chicagon kahden maalin karkumatkalle.

Kolmannen erän lopussa Pavel Vorobiev teki kotijoukkueen neljännen osuman tyhjiin. Bacashihua luisteli takaisin maaliin, mutta Jim Dowd iski vielä viidennen osuman, kun peliaikaa oli jäljellä vain kaksi sekuntia.

- Emme saaneet kahdessa ensimmäisessä erässä tarpeeksi laukauksia aikaan. Habibulin voitti ottelun meille, hyökkääjä Mark Bell kiitteli maalivahtiaan.
- Yritin muistella, mitä Weightilla on tapana tehdä, mutta en muistanut mitään. Sitten keskityin vain torjumaan, Habibulin muisteli ranakkaria.

Kankolle kunniaa, Selänteelle naarmuja

Anaheim- Los Angeles 3-4 rl.

Kalifornian jäsentenvälinen päättyi Los Angelesin voittoon rangaistuslaukauskisassa. Los Angelesin vei jatkoajalle melkoinen yllätysmies, ensimmäistä NHL-peliään pelannut Petr Kanko. Kankolle teki kokoonpanossa tilaa Luc Robitaille, joka ei mahtunut terveenäkään Kingsin ketjuihin. Toinen vieraiden sankari oli maalivahti Mathieu Garon, jolle kertyi 42 torjuntaa. Myös Jean-Sebastien Giguere vastapuolella pelasi hyvin ja torjui yli 30 kertaa. Teemu Selänne joutui jättämään pelin hetkeksi, kun Eric Belangerin maila osui Selänteen silmän alle.

Avauserä oli koitua Anaheimille kohtalokkaaksi, sillä Kings teki kaksi maalia ja voitti laukaukset selvästi. Derek Armstrong ja Dustin Brown onnistuivat ylivoimalla viemään vieraat johtoon. Petr Sykora kuitenkin pääsi kaventamaan, kun erää oli jäljellä alle 20 sekuntia. Kingsin jäähy päättyi samaan aikaan, kun Andy McDonald syötti ja Sykora veti suoraan syötöstä kiekon ohi Garonin. Toisen erän alussa Todd Marchant tasoitti pelin.

Anaheim meni samassa erässä johtoon ylivoimalla. Maalin iski Joffrey Lupul. Kolmannessa erässä Kanko teki tasoituksen onnekkaasti. Hän kaivoi kiekon puolustaja Joe DiPentalta ja heitti kiekon maalille. Laatta osui Keith Carneyn luistimeen ja meni ohi Gigueren. Kingsillä oli mahdollisuus ratkaista peli jo varsinaisella peliajalla, mutta Giguere nollasi Pavol Demitran läpiajon puoli minuuttia ennen summeria. Rankkarikisassa Anaheimin Scott Niedermayer ja Teemu Selänne epäonnistuivat. Sen sijaan Demitra ja Alex Frolov ohittivat Gigueren.

Teemu Selänne Ana, +1, 19:59

Thorntonin hurmio kesti viiden päivän tauon

San Jose- Washington 4-1

San Josen joulukuu jatkui voitokkaana, ja tähtisentteri Joe Thorntonin pistepörssiin tuli jälleen kaksi merkintää lisää, kun San Jose kaatoi kotonaan odotetusti Washingtonin. Voitto oli San Joselle yhdeksäs peräkkäinen Washingtonia vastaan.

Jonathan Cheechoo vei San Josen avauserässä 1-0-johtoon kauden 13. maalillaan. Joe Thornton tarjoili maaliin hienon syötön Washingtonin maalin takaa. Thornton vei itse kotijoukkueen kahden maalin karkumatkalle samassa erässä. Thornton ohitti Ivan Majeskyn yhden luistimen varassa ja painui maalille, jossa hän harhautti Olaf Kölzigin.

San Josen kolmas maali oli tulokkaista koostuvan ketjun käsialaa. Marcel Goc ja Josh Langfeld vapauttivat Milan Michalekin maalintekoon toisen erän alussa. Kolmannessa erässä Washington esiintyi pirteästi ja onnistui kaventamaan, kun Ben Clymer ohjasi kiekon ohi Jevgeni Nabokovin. Alyn McCauley kuitenkin vei kotijoukkueen taas kolmen maalin johtoon pelin lopussa.

- Emme pelanneet hyvin ennen kuin vasta lopussa. Thorntonin ketjulle ei saisi antaa mahdollisuuksia kasvattaa itseluottamusta, Washingtonin hyökkääjä Jeff Halpern manasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle