Calgary Flames eteni Stanley Cup -finaaleihin

Calgaryssä odoteltiin pudotuspelejä seitsemän pitkää vuotta. Kun Calgary Flames vihdoin pelasi tiensä pudotuspeleihin, se ei tahdo lopettaa pelaamista. Flames kukisti San Jose Sharksin 3-1 ja eteni Stanley Cup –finaaleihin voitoin 4-2.

Flames – Sharks 3-1

Calgary Flamesista tuli ensimmäinen kanadalainen Stanley Cup –finalisti kymmeneen vuoteen, kun se voitti San Jose Sharksin Läntisen konferenssin kuudennessa finaalissa maalein 3-1. Samalla ottelusarjassa nähtiin ensimmäisen kerran kotivoitto, kun Flames voitti ratkaisevan ottelun Calgaryssä punaisen yleisömeren silmien edessä.

Viimeisin kanadalainen Stanley Cup –finalisti ennen Flamesia oli Vancouver Canucks, joka hävisi finaalisarjan vuonna 1994 NY Rangersia vastaan. Viimeisin kanadalainen Stanley Cup –mestarijoukkue on Montreal Canadiens, joka kukisti Los Angeles Kingsin vuoden 1993 finaalisarjassa.

Matkalla Stanley Cup –finaaleihin Flames pudotti Vancouver Canucksin, Detroit Red Wingsin ja nyt San Jose Sharksin jatkosta. Samalla Flames tuli päättäneeksi kaikkien Läntisen konferenssin divisioonavoittajien kaudet, mitä ei ollut mikään joukkue aiemmin tehnyt.

Yksi ottelun parhaimmista pelaajista oli Flames-sentteri Craig Conroy, joka järjesti syötöillään joukkueensa kaksi ensimmäistä maalia sekä lisäksi voitti lukuisia tärkeitä aloituksia. Conroy voitti 17 aloitusta 26 yrityksestään.

Conroy syötti tekopaikan Flamesin tähtihyökkääjä Jarome Iginlalle ensimmäisen erän lopulla, kun Sharksin Curtis Brown istui jäähyllä. Conroy vei kiekon keskeltä sisään Sharks-alueelle ja antoi heti syötön vasemmalle vapaana olleelle Iginlalle, joka nousi b-pistettä kohti ja laukoi Sharks-pakki Scott Hannanin jaloista kiekon Nabokovin selän taakse.

Toisessa erässä kummallakin joukkueella oli pari hyvää tekopaikkaa, mutta erän ensimmäistä maalia odoteltiin kolmetoista minuuttia. Conroy voitti kirkkaasti aloituksen Sharksin Marcel Gocia vastaan keskialueella ja pelasi kiekon nopeasti Martin Gelinas’lle. Kokenut Gelinas teki ensin valelaukauksen ja veti tämän jälkeen nopeasti kiekon Nabokovin ohi. Flames johti 2-0.

Vajaat neljä minuuttia ennen toisen erän loppua Sharks onnistui kaventamaan. Nils Ekman kuljetti kiekon sivummalta b-pisteiden väliin, jossa kiekko ajautui jotenkin Alyn McCauleylle, joka vetäisi 2-1-osuman Miikka Kiprusoffista katsottuna oikeaan alakulmaan.

Flames oli voittanut kaikki tämän pudotuspelikauden ottelut, kun se oli johtanut peliä kahden erän jälkeen.

Sharks haki kolmannessa erässä tasoitusta, mutta ei oikein saanut luotua todella vaarallisia tekopaikkoja Flamesin hoitaessa puolustustehtävät hyvin. Ottelun viimeisen maalin teki kuitenkin Sharksin pelaaja, kun Sharks pelasi ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla. Alexander Korolyuk yritti antaa lättysyötön maalin eteen, mutta hänen epäonnekseen yksikään Sharks-pelaaja ei tavoittanut syöttöä ja kiekko valui omaan maaliin ajassa 59.59 ja Flames voitti 3-1.

Flames-maalivahti Miikka Kiprusoff torjui ottelussa 18 kertaa, mutta ei joutunut ahtaalla missään vaiheessa ottelun aikana. Sharks-kollega Evgeni Nabokov torjui 26 Flames-laukausta.

Martin Gelinas on tehnyt tähän mennessä Flamesin jokaisen ottelusarjan voittomaalin. Ensimmäisellä kierroksella Gelinas iski jatkoaikaosuman, joka päätti Canucksin kauden. Toisella kierroksella Gelinas tiputti Red Wingsin jatkosta kuudennessa ottelussa tekemällä jatkoaikamaalillaan. Sharksia vastaan Gelinas teki ottelusarjan voittomaaliksi jääneen 2-0-osuman jo toisessa erässä.

Useimmiten konferenssifinaalien voittajajoukkueiden kapteenit jättävät koskettamatta konferenssin mestaruuspokaaliin, mutta Flamesin kapteeni Jarome Iginla otti pokaalin reilusti käsiinsä ja kantoi sen Flamesin pukukoppiin.

Stanley Cup –finaalit alkavat ensi viikon tiistaina. Finaalisarja kaksi ensimmäistä peliä pelataan joko Tampa Bay Lightningin tai Philadelphia Flyersin kotihallissa. Lightning johtaa Itäisen konferenssin finaalisarjaa voitoin 3-2.