ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Pyörittääkö NHL-pelaaja Erik Haulan isä Ässien sekamelskaa? - "Kerroin Jari Pasasesta toimitusjohtajalle"

LIIGA / Uutinen
Porin Ässien sopassa riittää lusikoita.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Porin Ässien viime viikolla julkaisemat henkilöstöratkaisut ja niihin liittyvä jälkipyykki ovat olleet tällä viikolla Liiga-Suomen ykköspuheenaihe. Eritoten vuoteen 2023 saakka ulottuvaksi tiedotettu edustusjoukkueen päävalmentajakuvio on herättänyt kummeksuntaa. Joukkueen päävalmentajaksi pestattiin viime viikolla Pasi Kaukoranta, ja Ässät tiedotti, että kausina 2019-2021 päävalmentajana työskentelee Jari Pasanen ja kausien 2021-2023 luotsinkin kanssa sopimusneuvottelut ovat loppusuoralla.

Sittemmin Hämeen Sanomat on kertonut, että kausien 2021-2023 päävalmentaja olisi Petri Karjalainen. Pasasen sopimustilanne puolestaan on tällä hetkellä epäselvä, sillä hänellä saattaakin olla ensi kauden kattava työsopimus tanskalaisseura Fredrikshavn White Hawksiin.

Koko Ässien puolen vuoden mittainen kriisijakso on koottu aikajanalle tänne.

Liigan kulisseissa on kuhistu Ässien yllättävien ja harvinaisen kauaskantoisten päätösten taustoista. Hämeen Sanomat nosti Ässien taustapelurina esiin porilaisen pelaaja-agentin Tomi Haulan nimen. Hän on NHL-hyökkääjä Erik Haulan isä.

Haula on Jari Pasasen pojan Tommy Pasasen agentti. Puolustaja Tommy Pasanen, 17, pelaa Yhdysvalloissa USHL-juniorisarjaa Sioux City Musketeersissa. Usea Haulan edustamista pelaajista on pelannut Musketeersissa.

Tomi Haula, onko sinulla näppisi pelissä siinä, että Suomessa aiemmin tuntematon Jari Pasanen löytyi yhtäkkiä Tanskasta Ässien päävalmentajaksi?

– Tästä on aivan turhaa yrittää kaivella mitään salaliittoteorioita. Tunnen kyllä Jarin. Mutta olen maininnut hänestä Ässissä ainoastaan yhdelle henkilölle. Sanoin vain, että kannattaa tuollainenkin mies huomata. Kuitenkin tehnyt mittavan uran Saksan pääsarjassa.

Kuka tämä henkilö Ässistä oli?

– Toimitusjohtaja Lehtinen.

Onko sinulla itselläsi kiinnostusta työllistyä Ässiin?

– Ei todellakaan. Tienaan nykyisessä työssäni oikein hyvän toimeentulon. Tässä kaupungissa tuntuu ihmisillä olevan halukkuutta puhua minusta ja juoruta tekemisistäni, mutta ei se mitään. Olen tottunut siihen. Syytä moiseen en tiedä.

Haulalla on yhteys myös Karjalaiseen

Myös Petri Karjalainen on Haulan hyvä tuttava. He tutustuivat Karjalaisen päävalmentaessa Mestiksessä Peliittoja vuonna 2012.

– Tuttavuutemme Karjalaisen kanssa alkoi siitä, kun soitin hänelle ja tarjosin maalivahti Rasmus Rinnettä Peliittoihin ilmaiselle pestille. Rinne pelasi Suomi-sarjassa ja tarvitsi mahdollisuuden ylempänä. Hän sai sen silloin Peliitoissa, Haula muistelee.

Hän ei kuitenkaan ole Karjalaisen agentti eikä edustaja. Suomalaisilla valmentajilla ei edes saa olla agentteja suomalaisille työmarkkinoille – ulkomaisille saa.

Karjalaisen nimi liitettiin Ässiin ensimmäisen kerran verkkosivusto Kiekkoareenan kolumnissa, jossa kirjoitettiin "Sain kello 15.48 puhelun, jonka aluksi soittaja kysyi, haluanko tietää kenestä puhutaan. Totta kai halusin, ja minulle kerrottiin nimi Petri Karjalainen.". Oliko soittaja Tomi Haula?

– Taas salaliittoteoria. Mitä minä olisin hyötynyt siitä, että olisin vuotanut tuollaisen tiedon toimittajalle? En soittanut sitä puhelua. Tiedätkö missä olin tuolloin? Istuin pubissa toisen toimittajan, Ilta-Sanomien Pekka Holopaisen kanssa. En kai silloin olisi voinut soitella mihinkään Kiekkoareenalle?

Palataan siihen hyötymiseen. Karjalainen työskentelee Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Sen joukkueen pelaajat ovat otollisessa iässä pelaaja-agenttien asiakassuhteiden solmimiselle, ja maajoukkueen päävalmentajan sanalla olisi sellaiseen vaikutusta. Onko tuossa osasyy hyviin väleihisi Karjalaisen kanssa?

– Aika lyhyet jäljet olisi sillä, jos Karjalainen jotenkin ajaisi työssään minun, yksittäisen pelaaja-agentin, etua. Hänhän asettaisi sellaisella itsensä epäedulliseen asemaan. Joten ei, kysymyksesi ei pidä paikkaansa. Tunnemme Karjalaisen kanssa pitkältä ajalta. Hän on esimerkiksi ollut mukana ohjaajana poikani järjestämällä juniorileirillä.

Sanotko, että on sattumaa, että kaksi sinua lähellä olevaa valmentajaa on nyt vähintäänkin yhdistetty Ässien pitkäaikaissuunnitelmaan? Toinen virallisestikin sopimuksen alaiseksi, toinen vasta journalistisessa mediassa.

– No, ei sattumaa, mutta turhaa tässä on rakentaa mitään salaliittoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle