Näkymättömät sankarit: Jääkiekkoa oppimisen tueksi – Mikä on FCAA ja miksi se liikuttaa opiskelijoita?

Muut Sarjat / Podcast
FCAA haluaa vakiinnuttaa paikkansa suomalaisessa jääkiekkoilussa.
Kuva © Joakim Rinta-Paavola
FCAA:n operatiivinen päällikkö Tuomas Koivistoinen on ollut alusta asti luomassa uutta sarjaa. Sarjalla halutaan edesauttaa opiskelijoiden hyvinvointia luomalla uuden vaihtoehdon alkoholipainotteisen opiskelijakulttuurin rinnalle.

Korkeakoulujen jääkiekkosarja FCAA on vielä Suomessa tuore juttu. Idean siemen kylvettiin Vaasassa syksyllä 2022. Sarjaa perustamassa ollut Tuomas Koivistoinen kuvailee tapahtumaa käänteentekeväksi.

– FCAA:n idean siemen kylvettiin jo oikeastaan syksyllä 2022, kun aloimme Vaasassa työstämään Kylterien SM-turnausta keväälle 2023. Lähdettyäni Ranskaan vaihto-opintoihin kevääksi 2023 Elias Lampinen ja Kami Kortelainen luotsasivat turnauksen suunnittelusta aina toteutukseen asti, kymmenien apukäsien mahdollistamana.

– Tapahtuma keräsi paikalle kaikkiaan 800 katsojaa ja pelaajaa. Turnaus sai valtavan määrän kehuja niin pelaajilta, katsojilta kuin vapaaehtoisilta, ja monet pelaajat kertoivat tämän olleen yksi heidän uransa kohokohdista. Siksi nälkä alkoikin kasvaa syödessä myös järjestäjien mielissä.

Suomessa on aiemminkin järjestetty opiskelijajääkiekon ympärille turnauksia ja yksittäisiä otteluita, mutta kaikille korkeakouluille suunnattua sarjaa ei aiemmin ole ollut. Kun kiinnostusta havaittiin ympäri Suomen, ei sarjan perustaminen näyttänyt enää mahdottomalta. Vielä, kun tekemiseen löydettiin samanhenkisiä tekijöitä, se edisti projektin etenemistä.

– Lukuisissa kaupungeissa oli järjestetty aiemmin eri opiskelualojen välisiä jääkiekko-otteluita ja ajatus myös muiden alojen saamisesta mukaan sekä koko lukuvuoden mittaisesta sarjasta ei ollut enää epärealistinen, kiitos turnauksen mahtavan vastaanoton.

– Lappeenrannassa uskomatonta työtä tehnyt Anton Harju sekä Kuopiossa opiskelijaurheilua kehittänyt Niko Viljakainen liittyivät mukaan työryhmään ennen kuin ideaa korkeakoulujen välisestä kiekkosarjasta ehdittiin enempää jalostaa. Kun yhteiset pelisäännöt ja tavoitteet oli tehty selviksi, oli täysin selkeää, että tällä porukalla on hyvä lähteä rakentamaan projektia eteenpäin, sarjan operatiivinen johtaja Koivistoinen kertoo.

Yksityiskohtiin, kuten sisääntuloon on haluttu panostaa.
Kuva © Elias Lampinen

Uhat ja mahdollisuudet

Ydinjoukon löydyttyä sarjan rakentaminen alkoi. Vaikka kevään Kylterien SM-turnauksen jäljiltä kiinnostus toimintaa kohtaan oli maanlaajuista, sen ympärille ihmisten hankkiminen oli haasteellista.

– Haasteena oli oikeiden henkilöiden löytäminen sekä tietoisuuden levittäminen siitä, että tällainen sarja on edes olemassa. Kontaktoimme kesällä kaikki Suomen korkeakoulut, mutta nopeasti meille ilmeni, että kaikista kouluista emme tavoittaneet oikeita tahoja eli jääkiekosta motivoituneita henkilöitä, jotka olisivat kyenneet lähteä kehittämään korkeakoulukulttuuria ja -urheilua kouluissaan.

– Tämä johti lopulta siihen, että vasta sarjan käynnistyttyä monien koulujen opiskelijat alkoivat nousta koloistaan tiedustelemaan mahdollisuutta osallistua sarjaan kaudella 2024–25.

Sarjan ympärillä koettiin myös positiivinen haaste. Kiinnostus kasvoi niin, että etenkin kaupungeissa, joissa hallien käyttökapasiteetti oli jo entuudestaan korkea, jäävuorojen saaminen oli osalle joukkueista haaste. Osalla paikkakunnista oli kiinnostuneita opiskelijoita niin paljon, että jääajan saaminen oli haasteellista.

Kuten jo aiemmin Näkymättömissä sankareissa on todettu, jääkiekko on kallis laji. Sarjan toiminnassa on pyritty tekemään työtä hyväntekeväisyytenä, jotta raha saadaan suunnattua harrastamisen mahdollistamiseen tehokkaasti.

– Ison haasteen toiminnalle on se, että jääkiekko on lähtökohtaisesti kallis harrastus. Tavoitteenamme onkin pitää kulut sarjan suunnalta hyvin maltillisina ja mahdollisuuksien mukaan tukea joukkueita toiminnan kehittämisessä, jotta he saisivat taloudellista tukea harrastamiseen esimerkiksi ottelutapahtumien tuottojen tai yritysyhteistöiden kautta.

– Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä positiiviselta! Vaikuttaa vahvasti siltä, että tämän vuoden "pilottikausi" saa jatkoa. Tavoitteena meillä on ensin vakiinnuttaa asema ja toiminta jääkiekon saralla, Koivistoinen kertoo.

Sarjan tasorakenteellisista muutoksista on käyty keskustelua joukkueiden kanssa, jotta harrastamisen mielekkyys säilyisi ja ottelutapahtumat pystyttäisiin toteuttamaan korkeatasoina yleisö ja pelaajat huomioiden. Tulevaisuudessa toimintaa on halua laajentaa, vaikkakin realiteetit on sisäistetty.

– Naisten sarja on yksi päätavoitteistamme tulevaisuudessa. Teemme kovasti töitä ja käymme aktiivista dialogia eri tahojen kanssa, jotta saisimme myös sen osaksi toimintaamme mahdollisimman pian. Toivomme myös, että kykenemme tulevaisuudessa ottamaan jääkiekon lisäksi toimintaamme mukaan myös muita lajeja, mutta olisi iso virhe lähteä hakemaan kuuta taivaalta liian nopeasti.

FCAA haluaa tuoda ihmisiä jääkiekon pariin myös lajin ulkopuolelta.
Kuva © Elias Lampinen

Vaihtoehto opiskelijatapahtumille

Opiskelijoiden terveydestä on ollut keskustelua eri kanavissa. Opintojen ohella fyysisistä ja henkisistä haasteista kärsiville opiskelijoille on haluttu sarjan myötä tarjota parempia elämänvalintoja.

– Oleellisin motivaattori meille on tarjota konkreettisia keinoja taklata opiskelijoiden fyysisiä ja henkisiä hyvinvoinnin ongelmia. Tarkoituksena on myös tuoda ihmisten tietoisuuteen, että korkeakouluopiskelijat voivat tällä hetkellä todella huonosti. FCAA ei tietystikään tätä koko ongelmaa ratkaise, mutta koemme velvollisuudeksi olla mukana yhteiskunnan muutoksessa, joka mahdollistaa opiskelijoille parempaa arkea.

– Muutokseen kuuluu myös alkoholipainotteisesta opiskelijakulttuurista pois pyrkiminen: FCAA:n yhtenä tavoitteena on luoda uutta opiskelijakulttuuria tapahtumien kautta niin, että alkoholi ei ole keskeisin asia. Tavoitteenamme on ollut alusta asti tuoda yhteen ihmisiä niin paikallisesti kuin kansallisesti.

Niin ammattikorkeakoulu- kuin yliopisto-opiskelijatkin painivat nykypäivänä suurten paineiden alla. Koulusta pitäisi pystyä valmistumaan ajallaan kuitenkin töitä tehden taloudellisen tilanteen ylläpitämiseksi, puhumattakaan globaaleista haasteista, kuten virusinfektioista, poliittisista päätöksistä sekä maiden välisistä kriiseistä.

– Opiskelijoiden arkea teemoittavat kansanedustaja Teemu Keskisarjan irtokynsien kimaltelun sijaan uupumus, masennus ja muut mielenterveyden ongelmat. Liikunta ja henkinen hyvinvointi usein kulkevat käsi kädessä. Lisäksi joukkueurheilulajeista tutut yhteisöllisyys ja vertaistuki, sekä saman henkisten ihmisten kanssa vietetty aika, ovat elintärkeitä tekijöitä taistelussa mielenterveyden uhkia vastaan.

– Vaikka sarja onkin painottunut jääkiekkoon, toivomme kovasti, että sen raamit eivät tulevaisuudessa rajoittuisi vain lajin harrastajiin ja aktiivisiin seuraajiin.

– Lajin pariin palaamisen mahdollistaminen opiskeluiden yhteydessä on suuri tavoitteemme, mutta koemme lähes yhtä tärkeäksi tavoitteeksemme sen, että tulevaisuudessa toimintamme voi luoda yhteisöllisyyttä ja parantaa myös sellaisten ihmisten hyvinvointia, joilla ei ennen toimintaan mukaan liittymistä ole lähes mitään kosketuspintaa jääkiekkoon.

Näkymättömät sankarit

Podcastissa aiheen tiimoilta vieraana olivat FCAA sarjan joukkueen Vaasan Mighty Cocksin pelaajat Elias Kyllönen ja Olli Huovinen. Jaksossa keskustellaan miesten kokemuksista opiskelijajääkiekkojoukkueessa pelaamisesta sekä siitä, mitä uusi sarja on tuonut tullessaan. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tähän artikkeliin liitetyn soitinlinkin kautta. Jakso äänitettiin 7. marraskuuta. Podcastin tuotannosta vastaa Elmeri Lindqvist. Musiikit podcastiin on luonut Aleksi Hiivala.

00.24 Mitä miehiä ja millä asialla?
05.38 Paremmat elämäntavat
09.18 FCAA sarjana
12.33 Haasteet tekemisen taustalla
18.30 Edelläkävijät
24.32 Näkymättömät sankarit

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com.

» Lähetä palautetta toimitukselle