Joakim Kemellin kakkonen kävi kalliiksi – Jonathan Lekkerimäki murskasi Pikkuleijonien finaalihaaveet

MAAJOUKKUE / Raportti
Jani Nyman laukoi Suomen ainoan osuman.
Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa edettiin välierävaiheeseen, jossa Suomi kohtasi rakkaan naapurimaansa Ruotsin. Ottelu päättyi kirvelevästi ruotsalaisten juhliin lukemin 2–1.

Joukkueet kohtasivat toisensa ennen välierää jo alkulohkossa, jossa Ruotsi oli väkevämpi lukemin 4–3. Tasaisessa välierässä Ruotsille tilastoitiin ottelun ensimmäinen ja viimeinen maali. Ennen kuin kiekko ehti tippua jäähän, nähtiin erikoinen tilanne, kun ottelun linjatuomarin luistinta piti korjata.

Lenni Hämeenaho meinasi huudattaa Suomi-kannattajia

Avauserä käynnistyi Pikkuleijonien räväkällä paineella. Joakim Kemell sai kokea heti avausvaihdossa kovan taklauksen Jakob Norenilta.

Ruotsalaispuolustaja oli valmistautumassa suomalaishyökkääjän taklaukseen vastataklauksella. Tilanteen jälkeen Ruotsi sai Elias Pettersonin johdolla kiekkoa enemmän Suomen päätyyn, mutta Topias Leinonen selvisi helpolla.

Lenni Hämeenaho pääsi kuin varkain erän puolessa välissä nokikkain Hugo Hävelidin kanssa, mutta ruotsalaisvahti selvitti tilanteen. Suomi sai luotua avauserässä enemmän mallikkaita maalipaikkoja.

Ruotsi sai kertaalleen pitkän hyökkäyksen kasattua, jonka Pikkuleijonat selvitti tyylillä. Mainoskatko pelasti Suomen, ja joukkue käytti katkon hyödykseen kasatessa linjansa. Suomen peli palasi uomiinsa, vaikka Ruotsi hallitsikin ajoittain pelin kulkua.

Seitsemäntoista sekuntia ennen erätaukoa Suomi sai illan ensimmäisen ylivoiman, kun Theo Lindsten otti huitomisesta kaksiminuuttisen. Tämä erikoistilanne ei tuonut illalle avausosumaa.

Otto Stenberg avasi ottelun maalihanat

Toisessa erässä ylivoiman jälkeen Suomi sai vaarallisen tilanteen luotua, kunnes Ruotsi rankaisi Leinosen höntyillessä maaliltaan ja jättäessä mailansa jäänpintaan.

Otto Stenberg sai kunnian toimia avausmaalin tekijänä, ja muutama vaihtokierto maalin jälkeen Suomen huolet jatkuivat, kun Lauri Raiman nappasi kaksiminuuttisen.

Ruotsin vahva ylivoima ei tehnyt tehoja, ja Pikkuleijonat sai tasoitettua pelinvirtausta hiljalleen tasaisemmaksi. Ruotsi kuitenkin puolusti tarkasti, eikä päästänyt yhtä helposti Pikkuleijonia vaarallisille maalipaikoille kuten avauserässä.

Erän loppupuolella maalineduskahakat yleistyivät, joiden aikana Fabian Wagner ja Kasper Kulonummi hakivat toisistaan seuraa. Ottelu oli kuitenkin isoista panoksista huolimatta puhdas kamppailu.

Kaksi huippulupausta laukoi erässä maalin

Kolmas kaksikymmenminuuttinen alkoi Pikkuleijonien vahvalla painostuksella. Jani Nyman ja Calle Odelius saivat kaksiminuuttiset, kun he hieroivat toisiinsa omia hanskojaan.

Ennen kahakkaa huippulupaava puolustaja Aron Kiviharju avasi näyttävällä syötöllä Suomen hyökkäyksen, mutta hyökkääjät eivät osanneet käyttää avausta hyödykseen.

Tasavajaalla Suomi pelasi avausminuuttien tavoin vahvaa peliään, minkä jälkeen Tuomas Uronen nappasi turhan rangaistuksen. Noah Östlund oli Ruotsin ylivoiman parhaimpia pelaajia. Suomi selvitti alivoiman ja alivoimanelikko avasi Uroselle läpiajon, mutta Hävelidin ei tarvinnut venyä parhaimpaansa.

Hetki tästä, ja Nyman järjesteli maukkaan maalipaikan Topi Rönnin kanssa kiekon viuhuessa kuitenkin maalin ohi. Ruotsi suuttui Suomen piristyneestä pelistä ja Dennis Good Bogg taklasi Kasper Halttusen päin laitaa.

Ruotsalaispuolustaja sai tilanteesta kaksiminuuttisen, ja suomalaishyökkääjä pystyi jatkamaan ottelussa. Kemell laukoi ylivoiman aikana useasti ja Hävelid sai huhkia kiekkosateen edessä. Nyman oli tämän erän yksi parhaimmista Pikkuleijonien pelaajista.

Maalinälkäinen hyökkääjä sai palkintonsa, kun hän tasoitti ottelun noin viisi minuuttia ennen päätössummeria. Nymanin maaliin Kiviharju antoi taidokkaan esityön, ja joukkueen kuopus kirjasi turnauksen viidennen syöttöpisteen.

Suomi tiivisti peluutusta, eikä Otto Hokkasen johtamaa nelosketjua nähty ottelun loppuhetkillä. Kolmannen erän loppuhetkillä kiekko liikkui entistä enemmän Suomen hyökkäyspäädyssä.

Noin puolitoista minuuttia ennen summeria Kemell otti kaksiminuuttisen ja toi tuskaa Suomen alivoimanelikolle. JYP-hyökkääjä ei uskaltanut katsoa Ruotsin ylivoimaa jäähyboksista. Suomen kannalta valitettavasti se olikin tehokasta Jonathan Lekkerimäen ratkaistua ottelun. Kiekko ohjautui maaliin Leinosen jalkojen välistä muutettuaan suuntaa oman puolustajan mailasta.

Suomi kohtaa pronssipelissä Tšekin ja loppuottelussa hurjavireinen Yhdysvallat saa vastaansa Ruotsin.