U18: Suomi haluaa parantaa viime vuoden neljättä sijaa pronssiottelussa, Yhdysvaltojen tavoitteena paluu kultakantaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi selvitti tiensä finaaliin Suomen kustannuksella.

Lauantain ensimmäisessä välieräkamppailussa Yhdysvallat voitti Tšekin maalein 6–1. Tšekki johti ensimmäisen erän jälkeen ylivoimamaalilla, mutta toisessa erässä Yhdysvaltojen juniorit laittoivat pyörremyrskyn käyntiin ja toisen erän jälkeen lukemat olivat jo 5–1. Viimeisen erän ylivoimamaali päätti lopulta lukemiksi 6–1.

Suomi kävi tiukan kamppailun Ruotsia vastaan iltaottelussa, mutta Jonathan Lekkerimäen ylivoimamaali alle 30 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua oli viimeinen sinetti. Ruotsi johti pitkään maalin erolla, mutta Suomi sai kuparisensa rikki kolmannessa erässä Jani Nymanin maalilla. Se ei kuitenkaan kantanut Pikkuleijonia finaaliin.

Suomi–Tšekki

Pikkuleijonien turnauksen paras ottelu sattui välierävaiheeseen, mutta Joakim Kemellin viime hetkien hyökkäyspään rangaistus antoi Ruotsille voiton avaimet käteen. Etenkin kolmannessa erässä Suomi oli ylivertainen Ruotsiin nähden, kun Hugo Hävelid torjui viimeisessä erässä 19 kertaa.

Tšekki aloitti hyvin oman välieräottelunsa, sillä se iski ottelun avausmaalin ja pääsi johtoasemassa myös ensimmäiselle erätauolle vastustajan sortuessa jäähyilyyn. Peli kuitenkin murtui täysin toisessa erässä, jolloin Tšekin pelaajat tekivät yksilövirheitä ja jokainen kaksinkamppailu kääntyi tappiolliseksi.

Suomi ja Tšekki ovat toisilleen tuttuja vastustajia, sillä joukkueet kohtasivat myös valmistavassa ottelussa ennen turnauksen alkua. Tuolloin Tšekki oli vahvempi voittomaalikilpailun jälkeen, mutta Nuorten Olympiafestivaaleilla joulukuussa Suomi nappasi voiton.

Suomi malttoi pelata Ruotsia vastaan kurinalaisesti, mutta yksi hyökkäysalueen rangaistus väärään aikaan sotki finaaliunelmat. Suomen on pelattava edelleen kurinalaisesti, sillä Tšekin ylivoimapeli on toiminut turnauksessa kohtalaisesti.

Suomen on hyökättävä aktiivisesti päälle, jotta tšekkiläisten pakka menee sekaisin ja pelaajat sortuvat virheisiin. Pikkuleijonien peli on parantunut päivä päivältä, vaikka selkeää pelitapaa ei ole valmennuksen luottaessa yksilötaitoon. Suuri vääryys ei pronssimitali kummallekaan joukkueelle olisi.

Yhdysvallat–Ruotsi

Yhdysvallat malttoi omassa välierässään tarrautua pelisysteemiinsä, vaikka joukkue oli ensimmäisen erän jälkeen tappiolla. Lopulta ratkaisun ja finaalipaikan aukaisivat tehokkuus maalipaikoissa sekä oikeanlainen sijoittuminen suhteessa vastustajaan.

Ruotsilla oli Suomea vastaan selkeitä hallintajaksoja, mutta kolmannessa erässä joukkue oli täysi vastaantulija. Lekkerimäen ratkaisumaali kimposi epäonnekkaasti suomalaispuolustajan mailasta maaliin ja ensimmäiseen maaliin johtanut tilanne alkoi Suomen harhasyötöstä.

Amerikkalaisten peli on näyttänyt vakuuttavalta päivästä toiseen, mutta ruotsalaisten otteet ovat selkeästi parantuneet turnauksen edetessä. Suomea vastaan puolustus toimi, sillä joukkue ei päästänyt suomalaisia parhaimmille maalipaikoille, vaan kiekkoa pelattiin kulmiin ja laidoille.

Viime vuonna kotiturnauksessaan amerikkalaiset jäivät täysin ilman mitalia, joten paluu voittokantaan maistuisi varmasti. Yhdysvalloilla on eniten voitettuja mestaruuksia kyseisessä ikäluokassa, mutta niistä edellisin on vuodelta 2017. Ruotsi puolestaan voitti kotiturnauksessaan kultaa vuonna 2019.

Yhdysvaltojen joukkue lähtee finaaliin ennakkosuosikkina, mutta vahvalla puolustuspelillä sekä tehokkaalla viimeistelyllä Ruotsi voi laittaa tiukasti kampoihin. Ruotsin tulisi myös pelata kurinalaisesti, sillä vastustajan riveissä riittää vahvaa yksilötaitoa ja kovia laukojia etenkin ylivoimalla.

Joukkueen on oltava valmis koko ottelun ajan, sillä Tšekkiä vastaan Yhdysvallat näytti sen, että vastustajan muutamankin minuutin heikompi jakso voi kostautua pahasti, kun amerikkalaiset saavat koneensa rullaamaan.