U20 MM-kisat päiväraportti: Ruotsi nollasi sensaatiomaisesti Kanadan kärkikamppailussa, Tšekki laittoi yhdysvaltalaisnipun tiukille

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
U20 MM-turnaus jatkui perjantaina neljän ottelun voimin. Suomi nollasi omassa kamppailussaan Latvian, ja saman tempun teki myös Ruotsi. Kotijoukkue kaatoi illan huippukamppailussa Kanadan, ja Hugo Hävelid pelasi jo turnauksen toisen nollapelinsä.

Slovakia niputti Norjan ylivoimatehoilla

Slovakian huikaisevan tehokas ylivoima oli näkyvässä roolissa Norjaa vastaan. Slovakia iski peräti viisi ylivoimamaalia ja vei ottelusta täydet pisteet selvin 8−4-lukemin.

Norjan kannalta Slovakia-ottelu noudatteli aiemmista peleistä tuttua kaavaa. Joukkueen aloitus oli varsin pirteä ja tällä kertaa se pääsi myös johtoasemaan Michael Brandsegg-Nygårdin iskemällä maalilla, mutta nopeasti peli kääntyi vastustajalle. Slovakiakin meni lopulta erätauolle johtoasemassa, kun Samuel Honzek ja Juraj Pekarčík osuivat vajaan puolen minuutin välein.

Toisessa erässä Norja sortui jäähyilemään ja Slovakian murhaavan tehokas ylivoima teki selvää jälkeä, kun se osui erän kaikista kolmesta erikoistilanteestaan. Kaikkiaan se heilutti erässä verkkoa viidesti, joten toiselle tauolle mentiin 7−1-tilanteessa

Osumista kaksi iski vahvassa iskussa aiemmissakin otteluissa ollut Servác Petrovský, joka keräsi ottelussa kaikkiaan tehot 2+2. Hän nousi myös turnauksen pistepörssin kärkeen tehoilla 5+3. 7−1-osuman iski puolestaan turnauksen nuorin peluri, 16-vuotias puolustaja Luka Radivojevič.

Kolmannessa erässä Norja sai vielä kiriä aikaan Slovakian ehkä hieman nostaessa jalkaa kaasulta. Stian Solberg, Petter Vesterheim ja toisensa iskenyt Brandsegg-Nygård nostivat vuonomaan edustajat neljän maalin päähän ottelussa, mutta voittajasta ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä. Slovakian erän ainokaisen viimeisteli ottelussa turnauksen pistetilinsä avannut huippulupaus Dalibor Dvorský, joka teki Petrovskýn tapaan ottelussa tehot 2+2.

Yhdysvallat pitkän kaavan kautta Tšekkiä vahvempi

Yhdysvallat ja Tšekki mittelivät pisteistä hyvin vauhdikkaassa kamppailussa. Ensimmäistä kertaa turnauksessa varsinainen peliaika ei riittänyt voittajan selvittämiseen, vaan jännittävä kamppailu venyi aina voittomaalikilpailuun saakka, jossa lopulta Yhdysvaltojen Isaac Howard upotti ratkaisun.

Yhdysvallat ja Tšekki tarjosivat vauhdikkaan kiekkopelin yleisölle. Tšekki oli ensimmäisen vartin suurissa vaikeuksissa Yhdysvaltojen myllytyksen alla ja Isaac Howard iskikin illan avausmaalin jo toisella minuutilla. 15 minuutin pelin jälkeen ensimmäisen laukauksen maalia kohti saanut Tšekki kuitenkin sai tasoitettua pelin ensimmäisestä kunnon tilanteestaan Jakub Štanclin unohduttua vapaaksi maalin eteen.

Toisessa erässä nähtiin vauhdikasta peliä päädystä toiseen ja hallintajaksot vaihtelivat nopeasti. Tšekki pääsi tulostaululla kuskin paikalle kahdesti, mutta molemmilla kerroilla Yhdysvallat iski nopeasti pelin uudelleen tasoihin. Varsinkin Will Smithin iskemä 2–2-tasoitus oli upea taidonnäyte maalin alustaneelta Gabe Perreaultilta, joka otti kiekon ilmiömäisesti haltuun keskialueella ja tarjoili kauniin syötön maaliin.

Kolmannessa erässä toisen vauhdikas ralli vaihtui huomattavasti rauhallisempaa ja tarkempaan kamppailuun, eikä paikkoja nähty samaan tahtiin. Maalejakaan erä ei tarjonnut, joten ensimmäistä kertaa turnauksessa ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Yhdysvallat pääsi jatkoajalla hakemaan ratkaisua ylivoimallakin ja hakikin hanakasti laukomalla osumaa, mutta ei saanut kiekkoa tolppien väliin. Voittomaalikisassa lopulta seitsemäs pari toi otteluun ratkaisun, kun Jacob Fowler pysäytti Eduard Šalén yrityksen ja Howard onnistui ohittamaan Michael Hrabalin varmistaen lisäpisteen joukkueelleen.

Ruotsin maali pysynyt puhtaana jo kolmen täyden ottelun ajan

Odotettu kärkijoukkueiden kohtaaminen ei jättänyt ketään kylmäksi. Etenkin ruotsalaisyleisö nautti, kun Ruotsi jatkoi puhtaalla pelillä nollaten Kanadan lukemin 2–0.

Ruotsin ja Kanadan välinen kamppailu oli juuri niin vauhdikas ja korkeatasoinen kuin sen odotettiinkin olevan. Heti ensiminuuteista lähtien kamppailuvaade oli kova, maalivahdit osoittivat taitojaan ja kehutut yksilöpelaajat nousivat esille.

Avauserä oli maaliton, vaikka paikkoja oli kummallakin joukkueella. Ruotsin maalilla Hugo Hävelid torjui erässä myös muun muassa läpiajon, mutta samoin Mathis Rousseau nappasi muutaman näyttävän torjunnan. Yleisö eli mukana jokaisessa tauklauksessa ja torjunnassa, eikä tunnetasokaan jättänyt ketään kylmäksi.

Toisessa erässä Ruotsi karkasi edelle ja otti hallinnan itselleen. Se oli jo avauserässä lähempänä maalintekoa muun muassa ylivoimansa ansiosta. Ensin Tom Willander hullaannutti yleisöä kovalla laukauksellaan ja puolivälin jälkeen Noah Östlund niittasi jo kauan maalinedustalla pyörineen irtokiekon sisään.

Kanada ei oikein missään vaiheessa saanut kunnon kirivaihdetta päälle, sillä Ruotsi piti kiekkoa ja pääsi itse kuin varkain maalintekosektorille. Lisämaaleja ei nähty, joten Ruotsi voitti sensaatiomaisesti Kanadan. Hävelid pelasi jo toisen nollapelin, eikä yksikään joukkue ole tehnyt Ruotsia vastaan vielä maaliakaan kolmen ottelun aikana.

Ruotsin seuraava vastus on Suomi. Alkusarjan viimeinen kamppailu mitellään sunnuntaina kello 15.30 Suomen aikaa.