U20 MM-kisat, lohkoennakko B-lohko: Yhdysvallat ennakkosuosikki ilman superjunioreitakin, takana tiukka kolmen kauppa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Miesten MM-kisoissakin kovaa jälkeä tehnyt Cutter Gauthier johtaa nyt Yhdysvaltojen hyökkäystä U20-kisoissa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Yhdysvallat lähtee U20 MM-kisojen B-lohkoon selvänä ennakkosuosikkina, vaikka muutama huippulupaus jäi vielä rannalle kisajoukkueesta. Joukkueen takana puolestaan käydään tiukkaa taistelua seuraavista sijoista.

Yhdysvallat

Yhdysvallat saa kisoihin jalkeille totutun vahvan ryhmän, jossa on useita viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kultaa juhlineita pelaajia. Joukkueen pelaajista kolmosvahti Sam Hillebrandtia ja tulevan kesän kärkivaraukseksi arvioitua puolustaja Zeev Buiumia lukuun ottamatta kaikilla on NHL-varaus.

Hyökkäyksen kärkenä on keväällä miesten MM-kilpailuissakin säväyttänyt, seitsemän maalia turnauksessa iskenyt ja maalipörssin jaetulle kakkostilalle sijoittunut Cutter Gauthier. Puolustuspäässäkin on  viime keväänä aikuisten tasolla MM-kisoissa debytoinut Lane Hutson, joka teki turnauksessa yhdeksään otteluun kuusi tehopistettä.

Göteborgissa mukana on myös viime kevään U18-kisoissa dominoinut ja pistepörssin kärkisijat vallannut kolmikko Will Smith–Gabe Perreault–Ryan Leonard. Koko kolmikko varattiin viime kesän varaustilaisuuden ykköskierroksella. Viime kesän ykköskierroksen varauksia hyökkäyksessä on myös Oliver Moore.

Maalinsuuta tukkimassa on viime keväänä sekä alle 18- että 20-vuotiaiden kisoissa ykköstorjujan roolissa kiekkoja napsinut Trey Augustine. Detroit Red Wingsin varaama torjuja pysäyttää kiekkoja nykyään Michiganin yliopistojoukkueen maalilla.

Ryhmän laadusta omaa kieltään kertoo sekin, että 2006-ikäluokan huippulupaavat Cole Eiserman, James Hagens ja Cole Hutson jäivät vielä joukkueen ulkopuolelle. Yhdysvallat on selvä ennakkosuosikki alkulohkossaan ja myös yksi koko turnauksen mestarisuosikeista.

Tšekki

Viime talvena upeasti hopealle tiensä raivannut Tšekki lähtee tämän vuoden turnaukseen suuresti muuttuneella ryhmällä. Hopeamitalistiryhmästä tämän vuoden kisoissa mukana on kuusi pelaajaa joiden joukossa ovat joukkueen johtohahmot.

Isoa vastuuta hyökkäyspäässä kantavat viime talvelta tutut Jiří Kulich, Eduard Šalé ja Matyáš Šapovaliv. Buffalo Sabresin farmijoukkueessa lähes piste per peli -tahdilla kuluvalla kaudella pelannut Kulich oli viime talvena joukkueen ykköspistemies tehoilla 7+2. Kulich on Sabresin ykköskierroksen varaus kesältä 2022.

Seattle Krakenin viime kesänä ykköskierroksella varaama Šalé sekä Vegas Golden Knightsin 2022 toisella kierroksella valitsema Šapovaliv ovat puolestaan pelanneet tehokasta syksyä OHL:ssä. Mielenkiintoinen nimi hyökkäyskalustossa on myös St. Louis Bluesin varaama raamikas Jakub Štancl, joka debytoi jo viime kaudella Växjön SHL-miehistössä ja on pelannut tälläkin kaudella kuusi SHL-ottelua.

Hieman tasapaksun puolustuksen kirkkaimpana helmenä loistaa 2006-ikäluokan Adam Jiříček, jonka veli David oli viime talvena Tšekin puolustuksen johtohahmoja. Viime kaudella debyyttinsä miesten sarjoissa tehnyt 17-vuotias Jiříček on luutinut tällä kaudella Tšekin pääsarjassa 19 ottelun verran Plzenin alakerrassa.

Terävimmän kärjen takanakin Tšekillä on useampia laadukkaissa Kanadan juniorisarjoissa pelaavia sekä aikuisten peleistäkin kokemusta kerryttäneitä pelaajia, kuten Liigassakin esiintyneet puolustaja Tomas Hamara ja hyökkääjä Adam Bareš. Yhdysvaltojen tähtiloistoa joukkue ei välttämättä pysty kampeamaan, mutta lohkon kakkossija on vahvasti haarukassa.

Eduard Salelle on tarjolla jälleen iso rooli Tsekin hyökkäyksessä.
Eduard Salelle on tarjolla jälleen iso rooli Tsekin hyökkäyksessä.
Kuva © Getty Images

Slovakia

Slovakia ylsi viime talvena puolivälieriin, jossa se taipui tiukan taistelun jälkeen jatkoajalla Kanadalle. Tänä talvena joukkue lähtee haastamaan turnauksen ennakkosuosikkeja vahvan hyökkäyskalustonsa voimalla.

Hyökkäys on Slovakian selvä vahvuus, sillä siellä on useampia NHL:ään kahdella ensimmäisellä kierroksella varattuja pelureita. Kanadan juniorisarjoissa tällä kaudella kiekkoileva kolmikko Dalibor Dvorský–Filip Mešár–Samuel Honzek on varattu ykköskierroksella ja toisella kierroksella varattujakin ovat toissa keväänä miesten MM-kilpailuissakin esiintynyt Adam Sýkora sekä Martin Mišiak.

Viime keväänä kovaa jälkeä U18-kisoissa tehnyt Dvorský aloitti kuluvan kauden SHL:ssä, mutta siirtyi jo alkusyksystä OHL:ään. Sýkora on pelannut AHL:ssä, jossa on tehnyt 25 ottelussa 11 tehopistettä. Philadelphia Flyers-varaus Alex Čiernik on murtautunut puolestaan HockeyAllsvenskania pelaavan Västerviksin miehistöön ja iskenyt 19 ottelussa tehot 4+8.

Varsin nimivahvan hyökkäyksen vastapainoksi Slovakian puolustuskalusto ei vakuuta. Buffalo Sabresin viime kesänä toisella kierroksella varaama slovakkilegenda Martin Štrbákin poika Maxim on alakerran kivijalka. Oikealta laukova raamikas puolustaja siirtyi täksi kaudeksi kovaan Michiganin yliopistojoukkueeseen.

Toinen mielenkiintoinen nimi Slovakian alakerrassa on turnauksen ainoa 2007-ikäluokan edustaja, Luka Radivojevič. Kesän 2025 varaustilaisuuden kärkilupauksien joukkoon ennakoitu puolustaja on pelannut tällä kaudella kaksi ottelua SHL:ääkin Örebrossa, jonka junioreissa hän pääosin on kiekkoillut.

Laadukkaalla hyökkäyksellään Slovakia pystyy haastamaan turnauksessa ennakkosuosikkejakin, mutta puolustuksen tason riittävyys on kysymysmerkki. Maalinsuulle joukkueella on kuitenkin heittää viime talven kisoissa erinomaisesti torjunut Chicago Blackhawksin varaama Adam Gajan, joka paikkaa alakerran puutteita ja auttaa varmasti Slovakiaa taistelussa lohkon kakkossijasta.

Adam Sýkoralla on kokemusta aikuisten MM-kisoistakin
Adam Sýkoralla on kokemusta aikuisten MM-kisoistakin
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Sveitsi

Slovakian tapaan myös Sveitsin tie nousi viime keväänä pystyyn puolivälierissä, kun Tšekki murjoi joukkueen 9–1-lukemin. Tänä vuonna alppimaan edustajat lähtevät kisoihin huomattavan uusiutuneella ryhmällä, sillä mukana on vain kourallinen pelaajia viime talven joukkueesta.

Sveitsi koki kovan menetyksen, kun maan selvä ykköspuolustaja, SHL-joukkue Röglessä kiekkoileva Liam Bichel ei saavu vahvistamaan joukkuetta kisoihin. Iso vastuu kasautuu tämän myötä joukkueen ainoan NHL-varauksen, pidempään jo Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa kiekkoilleen Rodwin Dionicion harteille. Mielenkiintoiset nimet sveitsiläispuolustuksessa ovat myös 17-vuotiaat Daniil Ustinkov ja Leon Muggli, joista molemmat ovat saaneet tällä kaudella vastuuta jo Sveitsin pääsarjassa.

Hyökkäyksenkin osalta Sveitsi koki takaiskun, kun pitkään maassa pelannut ja Sveitsiä harjoitusmaaotteluissa edustanut italialaissyntyinen Tommaso De Luca valitsi edustavansa jatkossa Italiaa, eikä näin ollen voi pelata kisoissa. 2004 syntynyt hyökkääjä on pelannut tällä kaudella Sveitsin pääsarjassa Ambri-Piottassa 26 ottelua tehoin 5+7 ja olisi ollut huomattava vahvistus Sveitsin hyökkäyskalustoon.

Sveitsin hyökkäyksen kärjen kisoissa muodostavat viime kisoissakin mukana olleet QMJHL:stä kotimaansa pääsarjaan siirtynyt Jonas Taibel sekä Miles Müller, joka on tehnyt tällä kaudella QMJHL:ssä Moncton WIldcatsissa 30 ottelussa 29 tehopistettä. Vastuunkantoa odotetaan myös Bern-hyökkääjä Thierry Schildiltä sekä maan kakkostasolla Oltenissa pelaavalta Gregory Weberiltä.

Sveitsin kokoonpano kisoissa on melko tasainen ja se voi olla samalla joukkueen heikkous, sillä Tšekin ja Slovakian tapainen terävä kärki puuttuu. Kilpailee kuitenkin edellä mainittujen kanssa Yhdysvaltojen takana seuraavista sijoista alkulohkossa.

Norja

Norja nousi U20-ikäisissä pääsarjatasolle täksi kaudeksi ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Viimeksi vuonomaan edustajat pelasivat kisoissa 2014, jolloin se putosi sarjatasoa alemmas.

Nousijaryhmän penkin takaa löytyy suomalaisväriä, sillä joukkuetta luotsaa FPS:n päävalmentajan tehtävistä joulun alla eronnut Christer Nylund. Pelaajista neljä tulee Pohjois-Amerikasta: yksi NCAA:sta ja kolme Kanadan eri juniorisarjoista. Pääosin joukkue koostuu kuitenkin Ruotsissa ja Norjassa kiekkoilevista pelaajista.

Joukkueen suurin tähti on 2005-ikäluokan Michael Brandsegg-Nygård, joka on pelannut tällä kaudella Ruotsin HockeyAllsvenskanissa Morassa 22 ottelua tehoin 2+4. Brandsegg-Nygård on ennakoitu tulevan kesän NHL:n varaustilaisuuden kärkipään varaukseksi.

Norjan hyökkääjistä myös Petter Vesterheim sekä Noah Steen pelaavat Brandsegg-Nygårdin joukkuetovereina Morassa ja he muodostavat yhdessä Norjan syömähampaan. SHL-kokemusta vyölleen on puolestaan saanut myös 2005-syntynyt Felix Granath, joka on esiintynyt Frölundan riveissä kahdessa ottelussa. Hänen veljensä Philip pelaa Tapparan riveissä.

Norjalle ei ennakkoon suuria ole kisoissa luvassa. Joukkue pistää varmasti kaiken pelin ja yrittää kiusata isompiaan, mutta ilman isompia ihmeitä tulee jäämään B-lohkon peränpitäjäksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle