Lahdessa erikoisten tapahtumien ilta - Jussi Olkinuora vei liekehtineiden veskarien yhteenoton

LIIGA / Raportti
Jussi Olkinuora torjui Lahdessa KalPan jokaisen vedon. (Arkistokuva)
Kuva © Samppa Toivonen - https://www.samppas.net
Hyökkäämistään jatkuvasti petrannut Pelicans masensi syvällä rypevän KalPan Lahdessa numeroin 4−0. Siinä missä isäntäjoukkue oli ratkaisupaikoissa terävä, taisteli vierasjoukkue läpi illan tuulimyllyjä vastaan. Kuopiolaiset olivat potkun perässä niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisessakin.
Lähtökohdat 

Lahtelaisten ohjelma on lähimenneisyydessä ollut väljä, sillä tällä ja viime viikolla se oli pelannut vain kaksi ottelua. TPS:ää vastaan Pelicans koki viikko sitten karun tappion lukemin 2−4 oltuaan tappiolla yhteensä alle minuutin. HIFK:ta vastaan viimeistely ja armoton hyökkääminen kuitenkin toivat palkinnon voiton irrottua samaisella tuloksella. Perjantaina joukkue sai kaipaamansa vahvistuksen takalinjoilleen Mikko Kousan paluun myötä.

Maalivahtipelaaminen 

Pelicans-torjuja Jussi Olkinuoran itsevarmuus paistoi Heinolaan asti. Vaikka maalivahti pari kertaa pikkumustan eteensä pudottikin ja lisäksi rumpuun laitetut kiekot saattoivat nostaa kotiyleisön pulssia, selvisi veskari kerta toisen jälkeen takaiskuitta. 

Puolustuspelaaminen 

Pelicansilla ei ollut alakerrassaan mitään hätää. Se oli ehkä enemmän vaisun KalPan heikkoutta kuin isäntien hyvyyttä, vaikka toisaalta kotijoukkue ei missään vaiheessa sortunut esimerkiksi ylihyökkäämiseen. Jäät pysyivät hatussa siitäkin huolimatta, että ottelu alkoi ratkeamaan pelillisiä seikkoja tuijottamalla toisen erän aikana.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicans otti toisen erän väkevällä hyökkäämisellään ottelussa niin pelillistä kuin ehkä henkistäkin otetta. Silti joukkue ei ollut perjantaina ehkä aivan niin aggressiivinen kuin aiemmin kaudella on nähty. Liekkö piirun verran piippuun jäänyt avauserän panos herättänyt Pelicansia.

− Halusimme nostaa omaa tasoamme, ensimmäinen erä ei riittänyt meille, joukkueelleen toisen häkin ohjannut Antti Tyrväinen valaisi toisella tauolla.

Erikoistilanteet 

Kotijoukkueen ylivoima jätti jonkin verran toivomisen varaa, vaikka se esimerkiksi illan kolmannella ylivoimallaan loikin potentiaalisen paineen vieraiden puolustusalueelle. Viimeinen silaus kuitenkin puuttui ja näin todelliset paikat jäivät piippuun.

Lähtökohdat 

Jo alemman pudotuspeliviivan alle vajonneella KalPalla on viime aikoina vaikeuksia piisannut oikein urakalla. Tuloksellisesti väkevän kauden alun jälkeen tekeminen lässähti totaalisesti. Seitsemästä edellisestä pelistä tilastoihin oli kirjattu vain tappioita, eivätkä kuopiolaiset ole voittaneet vielä yhtäkään keikkapeliä varsinaisella peliajalla.

Maalivahtipelaaminen 

Maalivahti Denis Godla venyi muutamiin haamupelastuksiin sekä patjoillaan että hanskoillaan. Veskari teki kaiken, mitä tehtävissä oli. Slovakialainen oli harvoja, tai ehkä jopa ainoa, jolle voi illan rupeamasta antaa täysin puhtaat paperit. Pakki Otto Leskinen pääsi lähelle tätä kunniaa.

Puolustuspelaaminen 

Alakerran suurin tähti oli Godla, joka saattoi luoda mahtitorjunnoillaan edes jonkinlaista uskoa omiinsa. KalPan hyvyydeksi on sanottava se, ettei Pelicans päässyt turhan moneen kertaan laukomaan b-pisteiden ja slovakkiveskarin välistä.

Hyökkäyspelaaminen 

Harvoin on Lahdessa nähty niin hampaatonta ja neuvotonta KalPaa kuin perjantaina. Joukkueen vaikeudet konkretisoituivat juurikin hyökkäyspelissä. Vaikka Olkinuora joutui Godlan tavoin ottamaan muutaman huippupelastukseen, oli Pelicans-veskarin urakka suhteellisen helpon oloinen vieraiden hampaattomuuden takia.

Erikoistilanteet 

Näkymätön ja tahmea. Jos oli KalPa sitä viisi viisi -pelissä, niin samaa voi sanoa myös erikoistilanteista. Toki ylivoima-aikaa ei Lahdessa reilua kuutta minuuttia enempää irronnut ja lisäksi ylivoimat tulivat aina eri erissä, joten syvällä tarpova joukkue ei sitä tosissaan päässyt edes yrittämään.

Alivoima vastaavasti oli joukkueen harvoja ilonaiheita Lahdessa. Niiden aikana KalPa ei ollut oikeastaan minkäänlaisissa vaikeuksissa.

Erikoista 

KalPan kippari Tommi Jokinen sai kiekon jalkaansa tulisesti Pelicansin ylivoimapommituksessa toisen erän ensiminuuteilla. Peliä ei vihellettyä poikki, vaikka hyökkääjä räpiköi jään tasalla hänen toisen luistimen terän lähdettyä maata kiertävälle radalle. Jokisen eleistä saattoi päätellä sen, että hän vaati pelin katkaisemista aivan ymmärrettävästi. Terän irtoaminen kävi kalliiksi isäntien iskettyä tauluun 2−0-lukemat.

KalPan Otto Leskisen ilta oli kuin koko KalPan viime ajat pienoiskoossa. Pakki tulitti pikkumustan Lahdessa kahdesti maalirautoihin.

Vieraiden pakki Ryan Wilson joutui luutimaan Pelicansin toisen erän pitkässä hyökkäyspään paineessa lyhyellä matematiikalla laskettuna jopa muutamia sekunteja vaille neljä minuuttia.

Ottelun ratkaisu 

Pelicans käytti KalPan tahmeuden hyväksi tylysti. Lahtelaisjoukkueen tarpeeksi hyvin toiminut aggressiivinen pelitapa ja hyökkäyspään paineistaminen käänsivät voimasuhteita toisessa erässä, jossa Tyrväinen onnistui napsauttamaan ratkaisevan oloisen toisen häkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo