Lukko-JYP, ottelusarjaraportti: JYP kesytti ketun viimeisellä mahdollisella hetkellä

LIIGA / Raportti
Lukko ei Hippoksella päässyt JYPiltä karkuun.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Vielä toisessa erässä näytti siltä, että Lukko vielä lähettää JYPin lomille. Päätöserässä JYP esitti kuitenkin vakuuttavaa johtoaseman peliä, ja täten Lukko joutuu etsimään ratkaisuja tiistaina Äijänsuolla.
Lähtökohdat 

JYP oli selvästi Lukkoa heikompi joukkue ottelusarjan avausottelussa Raumalla. JYP joutuu tekemään merkittävän suunnanmuutoksen, mikäli se haluaa välttää kesäloman alkamisen. Risto Dufva antoi kitkerän palautteen eilen pelaajilleen, joten terästäytymistä odotetaan.

Maalivahtipelaaminen 

Eilen JYP ei todellakaan kaatunut Eetu Laurikaisen otteisiin ja joukkueen ykkösvahti jatkoi tärkeitä pelastuksiaan. Toisessa erässä Laurikainen piti useilla venytyksillään Lukon maalisarakkeen nollissa. Nollapeli mureni ottelun lopussa, mutta Laurikainen oli silti kentän ylivoimainen ykkösnimi.

Puolustuspelaaminen 

JYP joutui lähes joka kerta pahoihin vaikeuksiin, kun Lukko ylitti keskialueen. Dufvan pelitapa kyllä toimi hieman paremmin Hippoksen kapeassa kaukalossa, mutta silti Nolan Yonkman etunenässä JYPin puolustajat joutuivat tekemään epätoivoisia ratkaisuja päästäkseen pinteestä.

Hyökkäyspelaaminen 

Dufva päästi koirankopistaan Julius Nättisen ja David Tomášekin irti ja hyökkäämisessään JYP paransikin merkittävästi eiliseen verrattuna. Kotijoukkue sai painettua pelin selvästi paremmin Lukon puolustusalueelle ja pitkillä päätypeleillä se sai maalipaikkoja luoduksi. Tällä tavalla se onnistuikin lisäämään johtonsa 2–0:aan, kun Jani Tuppurainen sivalsi kiekon verkkoon JYPin ykkösketjun pitkän pyörityksen päätteeksi.

Vastoin odotuksia päätöserässä JYP ei hyytynyt perättäisten päivien otteluiden rasitukseen, vaan se hallitsi pelitapahtumia isännän ottein. Parantunut itseluottamus näkyi järkevinä kiekollisina ratkaisuna.

Erikoistilanteet 

Ottelussa nähtiin useampikin tasavaajatilanne, joissa ei kuitenkaan merkittäviä maalipaikkoja syntynyt. Omissa alivoimissaan JYP tukki Lukon laukaisulinjat erittäin hyvin.

Lähtökohdat 

Lukko lähtee katkaisemaan ottelusarjaa vahvan esityksen jälkeen. Raumalaiset olivat odotetusti niskan päällä lähes kaikki mahdollisilla osa-alueilla ja loppulukemat 5–1 kuvastivat hyvin pelitapahtumia.

Maalivahtipelaaminen 

Lassi Lehtinen ei joutunut kovaan kiekkosateeseen, mutta nuori maalivahti ei helposta työtaakasta huolimatta suoriutunut mitenkään tyydyttävin arvosanoin. Lehtinen pudotteli kiekkoja eteensä ja epävarmuus paistoi Lukko-vahdin otteista koko ottelun ajan.

Puolustuspelaaminen 

Tarmo Reunasen poissaolo näkyi katsomoon asti, sillä Lukko ei pystynyt purkamaan painetta puolustusalueeltaan yhtä vaivattomasti kuin eilen. Laitaväännöissä Lukko jäi pahasti alakynteen, kun JYPin konkarit kaivoivat kulmahampaansa esille.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserässä Lukko ei vielä saanut hyökkäysralliaan päälle, mutta toisen erän alusta lähtien ottelu kääntyi hetkeksi täysin vierasjoukkueen komentoon. Ilman Laurikaisen torjuntoja Lukko olisi pomminvarmasti ottanut johtoaseman. Toisaalta tietynlainen lepsuus vaivasi Lukkoa ratkaisupaikoissa.

Päätöserässä Lukon hyökkäyspeli hyytyi mystisellä tavalla. Aneemisesti toiselta erätauolta tullut joukkue luovutti pelivälineen lähes suosiolla JYPille. Tämän seurauksena vierasjoukkue joutui selviytymistaisteluun, josta se ei enää noussut.

Erikoistilanteet 

Ylivoimapelissään Lukko oli pehmeä. Keltapaidat panttasivat laukauksiaan eikä maalille löytynyt menijöitä. Eiliseen verrattuna Lukon ylivoimasta puuttui rentous kokonaan, missä piili eräs ottelun ratkaisuista.

Erikoista 

Peräti 12 JYPin pelaaja ylsi tehopisteille, mikä kuvasti hyvin koko joukkueen parannusta eilisestä taaperruksesta.

Ottelun ratkaisu 

Kun Lukko ei saanut päätöserään kirivaihdetta päälle, JYP haistoi veren ja meni menojaan. Markus Jokisen ohjaamassa 3–0-maalissa kotijoukkueen helpotuksen huokaus kuului ylimmälle penkkiriville asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Lukko-JYP, ottelusarjaraportti: Lukko unohti paineilunsa − JYP jäi täysin jalkoihin

Lukko aloitti puolivälieräpaikkajahtinsa voitokkaasti, kun JYP taipui kotona lukemin 5−1. JYPin kunto loppui toisessa erässä.

Lukko

Lähtökohdat

Lukko jäi ilman suoraa pudotuspelipaikkaa, joten se joutuu hakemaan sitä ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta. Kokoonpano pudotuspelien avausotteluun ei yllätyksiä tarjonnut.

Maalivahtipelaaminen

Lassi Lehtisen työt olivat ensimmäisen 40-minuuttisen aikana todella vähissä. JYPin ainoalle maalille nuorukainen ei voinut mitään, ja muutenkin esitykset olivat perusvarmoja. Päätöserässäkään työnsarka ei käynyt suureksi.

Puolustuspelaaminen

Lukon passiivisempi aloitus onnistui erinomaisesti, sillä JYPin hyökkäyspelistä syötiin terä pois tiiviillä keskialueen pelaamisella. Tuon jälkeen puolustaminen oli käytännössä puhdasta kiekonhallintaa, sillä ottelu oli täysin raumalaisten näpeissä.

Hyökkäyspelaaminen

Mitä herkkua toinen erä olikaan! Parhaimmillaan Lukon pyöritykset alueelle kestivät yli kaksi minuuttia ilman katkoa, ja maalipaikkojakin syntyi hyvä tukku. Liikkuvuus ja selvemmät pelin rakenteet avittivat nopeaa nousua tappioasemasta johtoon. 

Erikoistilanteet

Ylivoimalla Lukko onnistui pitämään painetta yllä, mutta vaaralliset maalipaikat olivat vähissä. Tärkeä johto-osuma toisessa erässä tuli, kun mailansa menettänyt Jarkko Immonen ei onnistunut puolustamaan Janne Kerästä maalinedustalla. Alivoimaisena Lukkoa ei edes kunnolla testattu.

JYP

Lähtökohdat

JYP selvisi kymmenennelle sijalle niukasti. Pudotuspeleissä joukkueelta odotetaan huomattavasti parempia esityksiä. Roni Allén nousi pelaavaan kokoonpanoon, kun Mikko Kuukka putosi seitsemänneksi puolustajaksi. David Tomášek puolestaan jäi kokonaan ulos.

Maalivahtipelaaminen

Eetu Laurikainen suoriutui maalillaan kunnioitettavasti, vaikka sijoittuminen 1−1-osumassa oli hieman kummallista. Toiseen erään mahtui myös muutama huipputorjunta.

Puolustuspelaaminen

Kun toisessa erässä Lukko oli vihdoin aloitteellisempi osapuoli, JYPin ongelmat tulivat päivänselvästi esille. Suoritusvarmuus siirtokiekkojen kanssa ja kaksinkamppailutaito loistivat poissaolollaan, kun isännät pääsivät pitkillä hyökkäyksillä väsyttämään JYPiä.

Hyökkäyspelaaminen

JYP tuli otteluun nojaten kiekonhallintaan. Rakenteiden heikkous näkyi kuitenkin selvästi, sillä laadukkaan hyökkäyspelin käynnistäminen onnistui vain harvoin. Yksi harvoista onnistumisista tuli heti toisen erän alkuun, kun Jerry Turkulainen pääsi hyvillä vauhdeilla alueelle ja hetkeä myöhemmin viimeisteli itse maalin.

Erikoistilanteet

Ylivoima oli todella ponnetonta ja vaikeannäköistä, kun syöttösuunnat olivat vähissä. Iso osa JYPin ylivoimista menikin pelkästään siihen, että kiekko saatiin ylipäätään hyökkäysalueelle. Hyökkäysalueellakin ratkaisut olivat puolivillaisia. Alivoimalla JYP onnistui suojaamaan keskustaa paremmin kuin tasaviisikoin.

Erikoista

Päätöserässä Lukko vei peliä täysin, mutta kesken pyörityksen JYP onnistui vastahyökkäyksestä iskemään kiekon maaliin. Ennen Mikko Mäenpään laukaisua tuomari näki tilanteessa kuitenkin paitsion, joka oli varsinainen rajatapaus. Tämän vihellyksen seurauksena Lassi Lehtinen kuitenkin lopetti pelaamisen.

Ottelun ratkaisu

Yksi tsemppiluistelu kaiken muuttaa voi. JYP johti ottelua toisen erän alussa, kun Aaro Vidgren luisteli toivottamalta näyttäneen pitkän kiekon kiinni. Tilanteesta seurasi pidempi pyöritys, jonka jälkeen Heikki Liedes onnistui tasoittamaan ottelun väsyneiden JYP-pelaajien nenän edestä. Tämän jälkeen Lukko dominoi toista erää, ja lähti päätöserään ansaitussa johtoasemassa.

Kun kolmannessa erässä JYP ei saanut tasoitusmaalia, Lukko ratkoi pelin ylivoimalla. Tarmo Reunanen iski ylivoimalla ottelun ratkaisseen 3−1-maalin.

Otteluvideo