Lukko-JYP, ottelusarjaraportti: Lukko unohti paineilunsa − JYP jäi täysin jalkoihin

LIIGA / Raportti
Janne Keränen on ollut tuttu päänvaiva JYPille.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Lukko aloitti puolivälieräpaikkajahtinsa voitokkaasti, kun JYP taipui kotona lukemin 5−1. JYPin kunto loppui toisessa erässä.
Lähtökohdat 

Lukko jäi ilman suoraa pudotuspelipaikkaa, joten se joutuu hakemaan sitä ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta. Kokoonpano pudotuspelien avausotteluun ei yllätyksiä tarjonnut.

Maalivahtipelaaminen 

Lassi Lehtisen työt olivat ensimmäisen 40-minuuttisen aikana todella vähissä. JYPin ainoalle maalille nuorukainen ei voinut mitään, ja muutenkin esitykset olivat perusvarmoja. Päätöserässäkään työnsarka ei käynyt suureksi.

Puolustuspelaaminen 

Lukon passiivisempi aloitus onnistui erinomaisesti, sillä JYPin hyökkäyspelistä syötiin terä pois tiiviillä keskialueen pelaamisella. Tuon jälkeen puolustaminen oli käytännössä puhdasta kiekonhallintaa, sillä ottelu oli täysin raumalaisten näpeissä.

Hyökkäyspelaaminen 

Mitä herkkua toinen erä olikaan! Parhaimmillaan Lukon pyöritykset alueelle kestivät yli kaksi minuuttia ilman katkoa, ja maalipaikkojakin syntyi hyvä tukku. Liikkuvuus ja selvemmät pelin rakenteet avittivat nopeaa nousua tappioasemasta johtoon. 

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla Lukko onnistui pitämään painetta yllä, mutta vaaralliset maalipaikat olivat vähissä. Tärkeä johto-osuma toisessa erässä tuli, kun mailansa menettänyt Jarkko Immonen ei onnistunut puolustamaan Janne Kerästä maalinedustalla. Alivoimaisena Lukkoa ei edes kunnolla testattu.

Lähtökohdat 

JYP selvisi kymmenennelle sijalle niukasti. Pudotuspeleissä joukkueelta odotetaan huomattavasti parempia esityksiä. Roni Allén nousi pelaavaan kokoonpanoon, kun Mikko Kuukka putosi seitsemänneksi puolustajaksi. David Tomášek puolestaan jäi kokonaan ulos.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen suoriutui maalillaan kunnioitettavasti, vaikka sijoittuminen 1−1-osumassa oli hieman kummallista. Toiseen erään mahtui myös muutama huipputorjunta.

Puolustuspelaaminen 

Kun toisessa erässä Lukko oli vihdoin aloitteellisempi osapuoli, JYPin ongelmat tulivat päivänselvästi esille. Suoritusvarmuus siirtokiekkojen kanssa ja kaksinkamppailutaito loistivat poissaolollaan, kun isännät pääsivät pitkillä hyökkäyksillä väsyttämään JYPiä.

Hyökkäyspelaaminen 

JYP tuli otteluun nojaten kiekonhallintaan. Rakenteiden heikkous näkyi kuitenkin selvästi, sillä laadukkaan hyökkäyspelin käynnistäminen onnistui vain harvoin. Yksi harvoista onnistumisista tuli heti toisen erän alkuun, kun Jerry Turkulainen pääsi hyvillä vauhdeilla alueelle ja hetkeä myöhemmin viimeisteli itse maalin.

Erikoistilanteet 

Ylivoima oli todella ponnetonta ja vaikeannäköistä, kun syöttösuunnat olivat vähissä. Iso osa JYPin ylivoimista menikin pelkästään siihen, että kiekko saatiin ylipäätään hyökkäysalueelle. Hyökkäysalueellakin ratkaisut olivat puolivillaisia. Alivoimalla JYP onnistui suojaamaan keskustaa paremmin kuin tasaviisikoin.

Erikoista 

Päätöserässä Lukko vei peliä täysin, mutta kesken pyörityksen JYP onnistui vastahyökkäyksestä iskemään kiekon maaliin. Ennen Mikko Mäenpään laukaisua tuomari näki tilanteessa kuitenkin paitsion, joka oli varsinainen rajatapaus. Tämän vihellyksen seurauksena Lassi Lehtinen kuitenkin lopetti pelaamisen.

Ottelun ratkaisu 

Yksi tsemppiluistelu kaiken muuttaa voi. JYP johti ottelua toisen erän alussa, kun Aaro Vidgren luisteli toivottamalta näyttäneen pitkän kiekon kiinni. Tilanteesta seurasi pidempi pyöritys, jonka jälkeen Heikki Liedes onnistui tasoittamaan ottelun väsyneiden JYP-pelaajien nenän edestä. Tämän jälkeen Lukko dominoi toista erää, ja lähti päätöserään ansaitussa johtoasemassa.

Kun kolmannessa erässä JYP ei saanut tasoitusmaalia, Lukko ratkoi pelin ylivoimalla. Tarmo Reunanen iski ylivoimalla ottelun ratkaisseen 3−1-maalin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo