Kierrosraportti: Lukko hienolla nousulla tärkeään voittoon HIFK:sta, Nick Ritchie pimeni täysin Turussa

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Torstaina laidat rytisivät jälleen seitsemällä liigapaikkakunnalla, kun viikkoa jatkettiin täyden kierroksen voimin. Kierroksen puhutuin tilanne nähtiin Turussa, kun Nick Ritchie menetti hermonsa täysin.

Lukko kiri kahden maalin takaa takaisin voittokantaan

Vierasvoittoja aiemmin nakuttaneet Lukko ja HIFK mittelivät tasaväkisesti Raumalla. Tällä kertaa kotijoukkue Lukko vei kuitenkin voiton vahvan erikoistilannepelaamisensa ansiosta.

HIFK karkasi Raumalla jo kahden maalin johtoon entisen Lukko-pelaaja Eetu Koivistoisen maaleilla. Kotijoukkue kuitenkin kipusi loppuunmyydyn hallin iloksi ensin tasoihin ja lopulta aina voittoon saakka. Sebastian Revon kaksi ylivoimamaalia takasivat loppunumeroiksi 4–2.

LÄHTÖKOHDAT

HIFK lähti Raumalle jälleen ohentuneella kokoonpanolla. Joukkueen puolustuksesta oli sivussa useita vakiokokoonpanoon kuuluvia miehiä. Ykkössentteri Jori Lehterä tippui niin ikään vielä pelipäivän aikana. Kotijoukkue sai Tuukka Tieksolan takaisin, mutta sivussa oli edelleen Jami Krannila, jonka sairasloman pituudesta seura ei ole tiedottanut.

Kohtaaminen oli joukkueiden kauden kolmas. Ensimmäisen HIFK voitti Raumalla jatkoajalla lukemin 4–5, ja jouluviikolla Lukko suoritti niin ikään onnistuneen vierasryöstön Steven Jandricin kahdella maalilla.

AVAINTAPAHTUMAT

Lukko pelasi vahvat ensiminuutit, ja HIFK:n ensimmäinenkin osuma yllätti raumalaiset. Maalin jälkeen avauserän loppu oli vieraiden näpeissä.

Koivistoinen pääsi illan toisellaan tuulettamaan jälleen entisen kotiyleisönsä edessä. Lukko pääsi otteluun mukaan lopulta ylivoimahyökkäyksestä syntyneen maalin myötä. Heikosti toiminut ylivoimakin alkoi pyörimään, ja Lukon kultakypärä Repo katkaisi pitkän maalittoman putkensa. Ensimmäinen osuma syntyi kahden miehen ylivoimalla ja toinen aivan maalin edestä vain minuutin myöhemmin.

Lukko pelasi viisaasti johtoasemassa, vaikka HIFK meinasikin rokottaa muutamista harhasyötöistä. Lukko oli lähellä neljättä maalia tolppalaukauksen myötä, mutta lopulta Linus Nymanin maali kolme minuuttia ennen loppua ratkaisi lopullisesti voiton.

MAALINTEKIJÄT
09.00 0–1 Eetu Koivistoinen (Åsten)
21.30 0–2 Eetu Koivistoinen (Rask, Sund)
27.44 1–2 Tuukka Tieksola (Fontaine, Burke)
31.47 2–2 Sebastian Repo (Stenqvist, Jandric) yv
32.55 3–2 Sebastian Repo (Nyman, Mattila) yv
57.10 4–2 Linus Nyman (Westerholm)

MAALIODOTTAMA
Lukko 2,22 – 1,09 HIFK

Kärpät tehokkaana Turun torstai-illassa – TPS:lle ensimmäinen kotitappio sitten marraskuun lopun

Kärpät kesti isäntien viimeisen erän rynnistyksen ja nappasi täyden pistepotin mukaansa takaisin pohjoiseen.

Tapahtumien täyteisen Turun torstai-illan vei lopulta nimiinsä tehokkaasti maaleja viimeistellyt vierasjoukkue Kärpät. Paljon tunnetta, maaleja ja ylilyöntejäkin sisältänyt ottelu aaltoili paikoitellen puolin ja toisin, mutta viimeiseen erään kantautunut Kärppien yhden maalin etumatka kesti kuitenkin loppuun asti.

LÄHTÖKOHDAT

Kotijoukkue TPS lähti illan otteluun tiistaina Ilvestä vastaan kärsitty niukka jatkoaikatappio niskassaan. Hienoista nousua Liigan kellarikerroksesta tekevä TPS oli ollut vahva erityisesti kotijäällään, kun edellisestä kotitappiosta alkoi olla aikaa jo kuukauden päivät. Siipirikkoisen TPS:n ainoana kokoonpanomuutoksena tähän otteluun oli tuoreen hankinnan Leevi Teissalan nostaminen joukkueen ykkösvitjaan.

Vierasjoukkue Kärpät puolestaan kairasi joulutauon jälkeen voiton JYPistä ja voitto oli uudelle päävalmentajalle Ville Mäntymaalle ensimmäinen joukkueen ruorissa. Kipeästi pisteitä tarvitsevan petolauman riveistä illan otteluun oli tippunut loukkaantumisen johdosta Ville Koivunen. Maalinsuulla aloitti Niclas Westerholmin sijasta nyt ensi kertaa tällä kaudella aloittavana maalivahtina otteluun lähtenyt Tomi Karhunen.

Illan isännät avasivat maalinteon jo reilun neljän minuutin pelin jälkeen, kun TPS:n ykkösketju onnistui siirtämään lukemiksi 1–0 Teissalan takatolppaosumalla. Vieraiden kuittaus oli kuitenkin nopea, kun nyt kolmen pelin maaliputkessa viilettävä Connor Bunnaman toi Kärpät tasoihin.

Noin vartin pelin jälkeen, vieraille avautui jälleen maalin mahdollisuus, kun Nick Ritchie pääsi yrittämään rangaistuslaukauksesta johtomaalia. Yritys kuitenkin pysähtyi TPS-vahti Filip Lindbergin patjoihin. Vahvan avauserän pelannut kärppälauma pääsi lopulta ensimmäiselle tauolle yhden maalin etumatkalta, kun Julius Junttilan taidokas ohjaus ohitti Lindbergin.

Vauhdikkaan ensimmäisen erän jälkeen toisessa erässä vasta tapahtua alkoikin. Erän ensimmäiseen kolmeen minuuttiin nähtiin jo kaksi maalia, kun ensin Noel Gunler lisäsi vieraiden johtoa yhdelle maalilla Jasper Lindstenin kuitenkin nopeasti kaventaessa lukemiksi nyt 2–3. Joukkueet nokittivat erän aikana toisiaan vielä maaleilla, kun Teemu Turunen ensin lisäsi Kärppien johtoa ja Markus Nurmi toi isännät hieman myöhemmin jälleen maalin päähän.

Toisen erän loppupuolella nähtiin illan erikoisin hetki, kun koko pelin ajan kuumana käyneen Ritchien päässä pimeni pahasti ja mies hakkasi ruman näköisesti TPS:n Nurmea päähän useamman kerran.

Suihkuun lentäneen kanadalaisen tekojen jäljiltä Kärpät lähti viimeiseen erään pitkältä alivoimalta. Kotijoukkueen liki neljän minuutin ylivoima erän alkuun oli kuitenkin tukkoinen ja Kärpät kesti sen ongelmitta. Tasaisesti loppuun asti edenneessä kolmannessa erässä molemmilla joukkueilla oli paikkansa, mutta ainoa maali nähtiin ottelun viimeisellä minuutilla Marko Anttilan kaunistellessa loppulukemiksi 3–5.

04.13 1–0 Leevi Teissala (Arell, Nurmi)
06.21 1–1 Connor Bunnaman (Ohtamaa, Junttila)
16.09 1–2 Julius Junttila (Jandus, Bunnaman)
22.06 1–3 Noel Gunler (Kivistö, Junttila)
23.12 2–3 Jasper Lindsten (Jasu) sr
26.48 2–4 Teemu Turunen (Ohtamaa) av
29.47 3–4 Markus Nurmi (Teissala)
58.55 3–5 Marko Anttila (Hyry) tm

TPS 3,78 – 2,57 Kärpät

Sport arvokkaaseen voittoon Tapparasta

Sport oli karata Tapparalta jo ottelun alkupuoliskolla, mutta lopulta Tampereella nähtiin tasainen vääntö.

Sport karkasi ottelussa jo varhaisessa vaiheessa kahden maalin karkumatkalle, mutta Tappara onnistui kampeamaan itsensä vielä tasoihin. Lopulta Tapparan kolmannen erän jäähyily kostautui ja vaasalaiset veivät pisteet mukanaan vajaat viisi minuutti ennen päätössummeria tulleella ylivoimamaalilla.

LÄHTÖKOHDAT

Tappara on otteluun lähdettäessä kolmen pisteen sarjakärjessä paikallisvastustaja Ilvekseen nähden. Sport puolestaan lähti iltaan sarjataulukon 11. sijalta, jossa taistelu on erittäin tiukkaa. Niin TPS, Sport kuin JYP ovat kaikki pisteen sisässä. Edellisessä joukkueiden kohtaamisessa Tappara voitti kotonaan Sportin selkeästi 5–0.

Tapparan kokoonpanosta puuttuvat keskushyökkääjä Oiva Keskinen ja puolustaja Kasper Kulonummi, jotka ovat Nuorten Leijonien mukana MM-kisoissa Göteborgissa. Tappara sai kuitenkin otteluun takaisin sairastuvalta Kristian Tanuksen, jolle ottelu on kauden ensimmäinen. Torjuntavuorossa illan ottelussa olivat kakkosmaalivahdit, kun Tapparan Eetu Randelin ja Sportin Rasmus Reijola asettuivat joukkueidensa maalinsuulle.

Vaasalaiset olivat avauserässä aktiivisempia hyökkäyspäässä ja saivat luotua Tapparan maalille muutaman vaarallisen maalipaikan. Sport avasi ottelun maalitilin Simon Hjalmarssonin viivalaukauksella.

Ensimmäisen erän loppuun Tapparan Anton Levtchi otti estämisestä jäähyn ja Sport pääsi avaamaan toisen erän ylivoimalla. Erikoistilanne ei tuottanut vaasalaisille tulosta, mutta tasalukuisena Carl Mattssonin ajo maalille kannatti ja ruotsalaishyökkääjä iski Sportin kahden maalin johtoon.

Tappara sisuuntui selkeästi Sportin toisesta maalista ja aloitti kirin. Levtchi syötti tolpalta toiselle ja puolustaja Joni Tuulola kavensi ottelun lukemiin 1–2. Erässä nähtiin puolin ja toisin ylivoimia, mutta erikoistilannemaaleja ei nähty.

Kolmannen erän puolivälissä Sportin Johan Sundström otti jäähyn vastustajan mailasta kiinnipitämisestä. Tilannetta seuranneella ylivoimalla Liiga-kauden avausotteluaan pelannut Tanus tasoitti ottelun.

Sport pääsi kolmannen erän lopussa yrittämään kahden miehen ylivoimaa, joka tuotti tulosta. Illan toisen maalinsa iski ruotsalaishyökkääjä Hjalmarsson. Osumalla Sport siirtyi jälleen johtoon, jonka vaasalaiset onnistuivat lopulta pitämään loppuun asti.

04.13 0–1 Simon Hjalmarsson (Johnsson, Stålberg)
24.47 0–2 Carl Mattsson (Holmström)
28.26 1–2 Joni Tuulola (Levtchi, Witkowski)
49.42 2–2 Kristian Tanus (Kemiläinen, Levtchi) yv
55.44 2–3 Simon Hjalmarsson (Sundström, Leppänen) yv

Tappara 1,65 – 3,53 Sport

Juuso Puustisen juhlaottelu päättyi vieraiden voittoon – Mikko Heiskasen kolmaskin ottelu päävalmentajana päättyi tappioon

Jyväskylässä nähtiin vauhdikas ja viihdyttävä ottelu, kun JYP ja HPK taistelivat voitosta torstai-illassa. Kotijoukkueen lopussa ottama jäähy kostautui ja HPK vei kolme pistettä mukanaan Hämeenlinnaan.

Ottelusta odotettiin tasaista ja sellainen se myös oli. Molemmat joukkueet saivat maistaa johtoaseman tuomaa tunnetta, mutta lopulta voittoon kampesi vierasjoukkue HPK.

LÄHTÖKOHDAT

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kaksi kertaa ja kummatkin ovat poistuneet kaukalosta voittajina kerran. Juuso Puustisen 500. Liiga-ottelu ja kaupungin sekä yhteistyökumppaneiden tarjoama ilmaisottelu tarjosi hyvät lähtökohdat otteluun JYPille. Joukkue luotti samaan kokoonpanoon kuin viime ottelussa Oulussa ja lähti hakemaan kolmatta kertaa ensimmäistä voittoa uuden päävalmentajansa Mikko Heiskasen alaisuudessa.

Vierasjoukkue HPK oli tehnyt pieniä muutoksia puolustukseensa, kun Jiri Pärssinen väistyi Juuso Pullin tieltä pelaavassa kokoonpanossa. Lisäksi Ossi Ikonen ja Roni Ahonen vaihtoivat paikkoja.

Ottelun ensimmäisessä erässä mentiin viidellä viittä vastaan aika pitkälle päästä päähän. HPK:n ylivoima oli jo hyvää tekemistä ja jäähyn juuri päätyttyä Eetu Tuulola löi maalin edestä kiekon maaliin. Tämä jäi erän ainokaiseksi. Erässä oli vauhtia ja kamppailua, vaikka ei hyvillä maalipaikoilla juhlittukaan.

Toisessa erässä saatiin maalipaikkoja ja nähtiin neljä maalia. JYP aloitti maalinteon ylivoimalla, kun kiekon maaliin laukoi Reid Gardiner. Seuraavankin maalin iski kotijoukkue, kun se pääsi kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen ja kiekon pisti maaliin Aaro Vidgren. Myös HPK:n tasoitusmaali 2–2 oli kahdella yhtä vastaan -hyökkäys, jonka päätti maaliin Danick Martel. Vieraiden Samuli Aaltonen laukoi vielä tolppaan ennen kuin Roni Ahonen vei vieraat pukukoppimaalilla johtoon.

Sami Niku tasoitti ottelun kolmannessa erässä, mutta HPK sai erän loppuun ylivoiman ja käytti sen hyväkseen. HPK voitti ottelun Martelin ylivoimamaalilla 4–3.

05.15 0–1 Eetu Tuulola (Nurmi)
23.17 1–1 Reid Gardiner (Puustinen, Niku) yv
28.07 2–1 Aaro Vidgren (Petman, Eronen)
30.02 2–2 Danick Martel (Pihlström, Nenonen)
39.05 2–3 Rony Ahonen (Huttunen)
48.08 3–3 Sami Niku (Gardiner, Smith)
58.45 3–4 Danick Martel (Nikkilä, Nenonen) yv

Jukurit 2,00 – 2,96 KooKoo

Pelicans selvästi Ässiä parempi – Bryggmanin veivaus jäi voittomaaliksi

Pelicans ei antanut Ässille revanssia, vaan jätti pisteet Lahteen selvin 5–2-lukemin. Yhteensä neljä Pelicans-pelaajaa saalisti ottelussa kaksi tehopistettä. Ottelun voittomaalin taituroi Lars Bryggman.

Pelicansin ja Ässien välinen kamppailu tarjosi useamman hienon osuman, joista voittomaaliksi jäi Lars Bryggmanin mallikas veivaus toisessa erässä. Toisesta erästä muodostui ottelun kulminaatiopiste Pelicansin otettua ottelun vahvemmin komentoonsa ja edettyään kahden maalin johtoon. Ottelussa nähtiin myös Liiga-kauden ja Liiga-uran avausosumat.

LÄHTÖKOHDAT

Pelicansin kolmen ottelun voittoputki katkesi tapaninpäivänä Mikkelissä Jukureiden oltua parempi maalein 4–1. Ässät saapui Lahteen kahden ottelun voittoputkessa kukistettuaan molemmat tamperelaisjoukkueet: Ilveksen jatkoajalla ja Tapparan voittomaalikilpailussa. Kaksi viikkoa sitten Porissa Pelicans nollasi Ässät 2–0-luvuin.

Tasaisesti alkanut kamppailu kääntyi toisessa erässä kotijoukkueen eduksi. Maaleja Pelicans onnistui viimeistelemään erässä vain yhden vastustajaansa enemmän. Maalipaikkoja isännillä riitti useampaankin osumaan, mutta eleettömästi torjunut Karolus Kaarlehto piti lukemat siedettävinä.

Pelicansille toisessa erässä osuivat Liiga-debyytissään maalannut Tim Lindfors sekä Lars Bryggman. Ässien maalista vastasi Libor Zábranský

Patrik Carlssonin 4–1-maali kolmannen erän puolivälissä siirsi kotijoukkueen turvallisesti edelle, vaikka Patrik Juhola onnistui vielä kaventamaan. Kavennuksesta huolimatta Ässät ei saanut kunnollista kiriä aikaan. Loppulukemat 5–2 viimeisteli tyhjään maaliin kauden ensimmäisensä tehnyt Ryan Lasch.

13.30 1–0 Jesse Kiiskinen (Salminen, Utunen)
22.57 2–0 Tim Lindfors (Enlund, Salminen)
26.10 2–1 Libor Zabransky (Davidsson, Davidsson)
37.18 3–1 Lars Bryggman (Horky, Schnarr)
49.56 4–1 Patrik Carlsson (Lasch, Kral)
52.39 4–2 Patrik Juhola (Salmela)
58.24 5–2 Ryan Lasch (Enlund, Schnarr) tm

JYP 3,38 – 1,40 HPK

Ilves rutiinivoittoon SaiPasta Jonas Gunnarssonin johdolla

Ilves ei häikäissyt, mutta teki riittävän Lappeenrannan torstai-illassa.

Ottelu oli lähes kauttaaltaan vierasjoukkue Ilveksen hallintaa. Kotijoukkue SaiPalla oli omat paikkansa käynnistää mahdollinen loppukiri, mutta sellaista joukkue ei saanut aikaiseksi. Ottelun avainpelaaja oli Ilves-maalilla nollapelin torjunut Jonas Gunnarsson. Ilves nappasi Lappeenrannasta mukaansa kotimatkalle kolme sarjapistettä.

LÄHTÖKOHDAT

Tapaninpäivänä pelatulla liigakierroksella kotijoukkue SaiPa oli hävinnyt vieraskaukalossa KooKoolle lukemin 4–5. Samalla ottelukierroksella vierasjoukkue Ilves oli voittanut Nokia-areenalla TPS:n 4–3.

Ensimmäinen erä oli tasainen, mutta maalinteosta vastasi Ilves. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin vierasjoukkueen johtoasemassa 1–0.

Toinen erä oli vierasjoukkueen hallintaa, vaikka SaiPalla oli myös omat maalintekopaikkansa. SaiPan jättäessä käyttämättä omat paikkansa Ilves rankaisi omista paikoistaan. Kahden erän jälkeen Ilveksen johto oli jo kolme maalia.

Kolmas erä oli lähinnä pelailua, eikä SaiPa onnistunut käynnistymään loppukiriä tai uhkaamaan Ilveksen johtoasemaa.

04.01 0–1 Matias Mäntykivi (Ikonen, Clendening)
38.48 0–2 Oula Palve (Meskanen, Gunnarsson)
39.27 0–3 Simon Stransky (Friman, Palve) vt