Mielipide

Uskaltaakohan tänään taklata?

LIIGA / Kolumni
Viime aikoina SM-liigan tuomaritoiminta on jälleen kerran herättänyt paljon tunteita. Nyt tapetilla ovat olleet eritoten puhtaista taklauksista jaettavat jäähyt.

Adam Masuhrin saama pelirangaistus Max Wärniin kohdistuneesta puhtaasta taklauksesta ei ollut mikään poikkeus. Samuli Kivimäen pelirangaistus puhtaasta taklauksesta Johan Larssoniin ei ollut mikään poikkeus. Lista tämän kauden puhtaista taklauksista jaettuihin jäähyihin on pitkä ja surullinen.

Kaikkein huolestuttavinta tässä on kuitenkin se, ettei asiaan reagoida millään tavalla. Kukaan ei halua ottaa vastuuta ja astua esiin. Myöntää, että homma ei toimi. Kansa vaatii vastauksia. Turhaan. Asiasta vaietaan ja mitään ei asian edistämiseksi tapahdu.

Pelaajilla on omat keskinäiset kirjoittamattomat sääntönsä. Nyt tuntuu että liigalla ja tuomareilla on myös omansa. Säännöissä oleva linjaus, jossa taklattavan loukkaantuessa epäpuhtaan taklauksen johdosta taklaajalle tuomitaan ulosajo, on saanut tuomareiden keskuudessa ikään kuin uuden kirjoittamattoman pykälän. Nykyään ulosajo tuomitaan vaikka taklauksessa ei rikettä olisikaan.

Jos tuomari ei kunnolla näe taklausta, mutta pelaaja loukkaantuu, tuomitaan ulosajo ihan kuin varmuuden vuoksi. Tuomarit eivät uskalla ottaa riskiä, että taklauksessa olikin rike ja se jää tuomitsematta. Valitaan se pienempi paha, että nyt tulikin tuomittua puhtaasta taklauksesta jäähy.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Liigaan on jo pitkään aika ajoin vaadittu ammattituomareita. Itse en näe tässä ratkaisua asiaan. Miksi tuomareilla ei ole ison jäähyn kohdalla mahdollisuutta tarkastaa tilannetta videolta? Kukaan tuskin panee pahakseen nopeaa videotarkistusta, jos sen avulla saadaan jokin tolkku näihin tuomioihin.

Liigalla on nyt viimeinen aika reagoida. Jatkuvasti nousevan pelinopeuden vuoksi virhetuomiot tulevat vain lisääntymään.

SM-liigan johdon on nyt aika astua esiin. Ottaa vastuuta, ja antaa heidänkin palkkansa maksavalle kiekkoyleisölle mitä se haluaa. Antaa tuomareille mahdollisuus katsoa videolta ne taklaustilanteet, joita eivät varmaksi kerkeä näkemään. 

» Lähetä palautetta toimitukselle