Mielipide

Raskaasti tappiollinen Blues hakee urheilullista menestystä

LIIGA / Kolumni
Espoon Blues teki vuonna 2006 tappiota yli kolme miljoonaa euroa. Bluesin toimitusjohtaja Tom Kivimäen mukaan tappiot johtuvat kauden 2005–06 kevään epäonnistumisesta sekä suurista pelaajapalkkioista. Tulevaisuudessa espoolaisseura tähtää taloutensa tervehdyttämiseen hakemalla urheilullista menestystä ja yleisömäärän kasvua.

Espoon Bluesin toimintaa pyörittävä Blues Hockey Oy teki edellisellä tilikaudellaan jättitappiot. Yhtiön tulos oli 3,1 miljoonaa euroa pakkasella. Jussi Salonojan Erja-yhtymän antama konserniavustus pienensi tappion 2,65 miljoonaan euroon.

Blues Hockeyn tilikausi on kalenterivuosi, joten lukuun sisältyy sekä viime että toissa kauden toimintaa. Vuoden 2006 aikana Blues Hockeyn liikevaihto oli 3,4 miljoonaa euroa. Bluesin toimitusjohtaja Tom Kivimäki näkee valtaisien tappioiden taustalla suuret pelaajapalkkiot sekä huonon menestyksen aiheuttaman yleisökadon toissa keväänä.

– Kauden 2005–06 yleisömäärät eivät olleet panostuksiin nähden vielä lainkaan balanssissa. Sillä kaudella tulokset olivat heikkoja urheilullisesti, joten yleisömäärätkin olivat pieniä. Tämän vuoksi olimme lipputuotoissa selkeästi matalalla tasolla, Kivimäki kertoo.

– Tappiot muodostuvat siitä, että joukkueeseen on panostettu mittavasti rahaa, jotta saavuttaisimme urheilullista menestystä. Toisaalta tämä meidän panostus ei ole tuottanut meille toivottua yleisömäärää, kun verrataan esimerkiksi paikalliskilpailijoihimme Jokereihin ja HIFK:hon.

Suurimman osan Blues Hockeyn kuluista muodostavat pelaajapalkkiot, joita Blues on ilmoittanut pyrkivänsä pienentämään jo tämän kauden aikana.

– Olemme tuoneet pelaajabudjettia 15 prosenttia alaspäin viimevuotisesta, euroissa tämä tarkoittaa 400–500 tuhatta euroa, Kivimäki kertoo.

Ensi kauden suunnitelmia talouden tervehdyttämisen osalta ei vielä ole Bluesissa lyöty lukkoon, mutta kovin radikaaleihin ratkaisuihin seurassa ei olla ryhtymässä.

– Ensi vuoden budjettia ei ole vielä hallituksessa käsitelty pelaajien osalta. Joukkueen rungon kanssa on olemassa useampivuotisia sopimuksia, jotka pitää ottaa huomioon. Kauden jälkeen tulemme tarkistamaan, mikä on panostuksemme ensi vuoteen, Kivimäki kertoo.

Kivimäki näkee Blues Hockeyn taloudellisen tilanteen paranemisen mahdolliseksi, mutta haastavaksi tehtäväksi.

– Tarkoituksena on tulevaisuudessa tervehdyttää taloutta sillä tavalla, että panos–tuotossuhde säilyy oikeanlaisena. Ainoa keino tähän on saada kulut kuriin ja tulot kasvamaan. Uskomme ja toivomme, että yleisömäärät kasvavat. Jos näin ei käy, joudumme ajamaan kuluja alas.

Mikäli Blues ei onnistu katsojamääriensä kasvattamisessa, vaihtoehdot ovat vähissä.

– Ainoa osa-alue, jossa kuluja voidaan vähentää, on pelaajapalkkiot, Kivimäki toteaa.

Alhaiset yleisömäärät tunnuksenomaisia kauden alulle

Viime kaudella Bluesin urheilullinen menestys oli parempi kuin vuosiin. Vielä toistaiseksi kevään välieräpaikka ei ole konkretisoitunut yleisöryntäyksenä Bluesin kotiotteluihin. Kivimäki ei kuitenkaan näe syytä huoleen.

– Tälle kaudelle olemme budjetoineet 4800 katsojan mukaan. Nyt yleisökeskiarvo on noin 4000, mutta tämä ei ole vielä millään tavalla hälyttävää. Edelliset neljä kautta kauden ensimmäiset pelit ovat olleet poikkeuksetta yleisömäärältään alhaisia. Vasta marraskuun aikana yleisömäärät ovat alkaneet nousta. Lisäksi kaikki paikallispelit ovat vielä pelaamatta, Kivimäki muistuttaa.

Kivimäellä riittää luottoa siihen, että joukkueen urheilullinen menestys heijastuu katsojamääriin pidemmällä aikavälillä.

– Meidän markkinointi tekee kyllä kaikkensa. Urheilullinen menestys on kuitenkin markkinoinnillisista asioista se kovin juttu urheilussa. Uskomme ja toivomme, että tämä kausi on urheilullisesti erittäin hyvä. Sitä kautta me saamme uskottavuutta ja jatkuvuutta meidän tekemiseen.

Kivimäen peräämän urheilullisen menestyksen mittarina voi hyvin pitää seurahistorian kaikkien aikojen ensimmäisen mitalin saavuttamista. Kivimäen mielestä mitali toisi kaivatun piristysruiskeen seuran talouteen.

– Jos tällä kaudella mitali saataisiin, se lisäisi jatkuvuutta ja uskottavuutta konkreettisesti, mikä heijastuisi lopulta katsojamääriin, Kivimäki uskoo.

Espoolaisseuran rahakirstunvartijan mukaan Bluesilla on vielä pelimerkkejä pinottavaksi urheilullisen menestyksen saavuttamiseksi.

– Meillä ei tällä hetkellä ole suurta tarvetta lähteä hakemaan vahvistuksia, sillä pelit ovat kulkeneet hyvin. Jos tarvetta kuitenkin tulee loukkaantumisten tai jonkin mielenkiintoisen tarjouksen kautta, niin kyllä meillä on vielä vähän mahdollisuus reagoida, Kivimäki laskee.

» Lähetä palautetta toimitukselle