Mielipide

Kommentti: Sullivanilta karkasi käskytys lapasesta

NHL / Kolumni
Winnipeg Jetsin ja Pittsburgh Penguinsin maaliskuisesta runkosarjakohtaamisesta tuli lopulta vieläkin kuumempi kuin etukäteen saattoi kuvitella. Romuluinen Tom Sestito varasti show'n, mutta syyttävä sormi osoittaa Penguinsin penkin taakse.

Jevgeni Malkin taklasi vähintään kyseenalaisesti Jets-kapteeni Blake Wheeleriä joukkueiden edellisessä kohtaamisessa helmikuussa. Tuolloin ottelun tuomaristo piti Malkinin taklausta puhtaana, kuten piti liigan kurinpitoelinkin, joka perusteli julkisesti ja rationaalisesti päätöstään olla ottamatta Malkinin taklausta käsiteltäväkseen.

Tilanne aiheutti kuitenkin jonkin verran ihmettelyä ja tuohtumusta Jets-leirissä etenkin hieman myöhemmin tapahtuneen Jacob Trouban tapauksen jälkeen. Trouballe langetettiin lyhyt pelikielto päähän kohdistuneesta taklauksesta tilanteessa, joka Winnipegissä tulkittiin identtiseksi Malkinin taklauksen kanssa.

Miksi Trouba, muttei Malkin, Winnipegissä ihmeteltiin.

Penguins ampui itsesuojeluvaistonsa kanssa pahasti yli

Viime yön kohtaamista odotettiin siis jännittyneinä. Oli ennakoitavissa, että Jets saattaisi ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja muistuttaa Malkinia pelisäännöistä. Koodia olisi kunnioitettava.

Penguins päätti laittaa kovan kovaa vastaan, mutta ampui itsesuojeluvaistonsa kanssa pahasti yli. Roolit vaihtuivat, kun Penguinsin Jetsiä varten NHL-kokoonpanoonsa nostamasta Tom Sestitosta tehtiin tähtipelaajien puolustajan sijaan pienempiensä jahtaaja.

Malkin ja Wheeler hoitivat velvollisuutensa pois jo kolmen peliminuutin jälkeen, kun tähtipelaajat pudottivat hanskansa ja nahistelivat itselleen viiden minuutin rangaistukset.

Mutta Sestiton, ja nähtävästi marionetti-Sestitoa vaihtoaitiosta ohjailleen Penguins-päävalmentaja Mike Sullivanin, mielestä tapaus ei ollut vielä loppuunkäsitelty.

Sestito marssitettiin heti seuraavassa vaihdossa jäälle kohtaamaan Jetsin kovanyrkki Chris Thorburn.

Okei, isotkin pojat tappelevat. Joko nyt riittäisi?

Ei riittänyt.

Kymmenkunta minuuttia myöhemmin Sestito oli komennettu jälleen kaukaloon. Kiekon lipuessa kohti Jets-päätyä Sestito huutelee toiselle jääkaapin kokoiselle mörölle, Jetsin Dustin Byfuglienille, ilmeisenä aikeenaan heilutella nyrkkejään vielä Jets-pakinkin kanssa.

Byfuglien ei lämpene kutsulle. Sen sijaan osansa Sestitosta saa viattomana sivullisena Jets-pakki Tobias Enström, joka kiekkoa kulmasta hakiessaan saa selkäänsä Sestiton ruman taklauksen laidan lähettyvillä.

ilman mikesullivaneja ei olisi tomsestitojakaan

Enström törmää pää edellä laitaan ja satuttaa tilanteessa kasvojaan. Hänet toimitettiin sairaalaan tutkittavaksi ja hoidettavaksi.

Sestiton ruma ja tarpeeton päällekarkaus saa miettimään, mitä Penguins vielä saattoi tilanteessa hakea? Se oli jo puolustanut mainettaan ikiaikaisen kirjoittamattoman säännön mukaisesti ja Jets oli Wheelerin johdolla saanut kostonsa. Mitä Sestiton ja ennen kaikkea, mitä Sullivanin päässä vielä liikkui?

Oliko suunnitelmana haastaa vielä Byfuglienkin ja näin ottaa hänet pelistä pois? Oliko Enströmin yliajo sattumaa tai vahinko, kömpelön luistelun ja adrenaliinimyrskyn aiheuttaman innokkuuden syytä? Vai oliko todella tarkoitus vahingoittaa sivullista uhria, vastustajan taitopelaajaa?

Sestito saanee tekosistaan yhteydenoton liigan kurinpitäjältä, mutta olisiko paikallaan ottaa puhelu myös Sullivanille?

Sillä ilman mikesullivaneja ei olisi tomsestitojakaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle