Mielipide

Jortikka, Summanen, Westerlund vai Eloranta?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kalervo Kummola raotti hieman salaisuuden verhoa maajoukkueen uuden päävalmentajan valinnan ympäriltä. Hän nimesi neljä ehdokasta joista uusi valmentaja valitaan.

Aravirralla jatkoaika menossa



Alkuperäisen suunnitelman mukaan ensi keväänä piti pelata MM-kisat Tsekeissä uuden päävalmentajan alaisuudessa, mutta niin ei käynytkään.

- Aravirran viimeinen kausi piti olla 2001-2002, ja Ruotsissa piti olla viimeinen MM-kisa Aralle. Mutta kun MM-kisojen järjestystä piti vaihtaa Tsekkien kanssa, tarjosin Aralle mahdollisuutta vetää kotikisat.

Uuden päävalmentajan pestin kestoakin on jo jatkettu kesken valintaprosessin. Näin valmentaja pääsee kokemaan MM-kisat, World Cupin ja Olympialaiset.

- Seuraava pesti piti alunperin olla kaksi vuotta, mutta ajattelimme hieman nostaa homman kiinnostavutta ja nyt tässä on tarjolla erittäin mielenkiintoinen kolmen vuoden jakso.

Vain suomalainen valmentaja kelpaa



Tällä kertaa Suomen maajoukkueelle haettiin valmentajaa vain suomalaisten valmentajien joukosta. Vaikka ulkomailta olisi vapautumassa koviakin nimiä, Kummola halusi keskittyä vain kotimaisiin vaihtoehtoihin.

- Ensisijaisesti haemme suomalaista valmentajaa, niinsanottua mediavalmentajaa. Ehkä ihan yhtä sanavalmista kuin Aravirta emme löydä.

Kummola löysi Aravirran toimista pientä huomautettavaa jo tässä vaiheessa, mikä on ehkä hivenen yllättävää Aran kauden ollessa vielä pahasti kesken.

- Vertauksena nykyiseen valmentajaan ehkä kokeiltavien pelaajien määrä voisi olla pienempi. Ja ehkä viisikkopelaamista, suomalaista mallia pitäisi toteuttaa enemmän.

Kummola myös nimesi valmentajakandidaatit, sekä sulki pois muutamat mediassa spekuloidut nimet.

- Muutaman kandidaatin kanssa on neuvoteltu. Jortikka, Summanen, Westerlund ja Eloranta. Mediassa on ollut myös nimiä joiden kanssa ei ole neuvoteltu, eli Tamminen ja Rautakorpi sekä Kari Jalonen. En tiedä olisivatko nämä miehet olleet edes halukkaita.

Maajoukkueen johdossa tulee olemaan vaihtuvuutta. Joukkueenjohtaja vaihtuu samalla kuin päävalmentaja, ja riippuen uudesta valmentajasta myös koko valmennustiimi voi vaihtua. Kummolalla oli kuitenkin ehdotelmia valmennustiimin rakentamiseen.

- Meillä vaihtuu myös joukkueenjohtaja, eli Hexi Riihiranta lopettaa. Eli vaihtuvuutta tulee aika paljon. Toivoisinkin, että jompikumpi, Jari Kurri tai Hannu Virta voisivat jatkaa uudessa valmennustiimissä.

Ulkomaisista nimistä Kummolan mielessä oli käynyt vain Vladimir Jursinov senior. Kummolalla on ollut selkeät ajatukset siitä joukosta ketkä tulevat valinnassa olemaan mukana.

- Siinä mielessä prosessi ei ole ollut hankala, koska mielenkiintoa tehtävään on. Ei ole tarvinnut baaritiskeiltä etsiä sopivaa ehdokasta.

- Ulkomaalainen valmentaja ei ole missään vaiheessa ollut harkinnan alla. Lähivuosina Vladimir Jursinov on palaamassa Suomeen, mutta silti ajattelimme että on kunnianosoitus suomalaiselle valmennusportaalle että valitsemme suomalaisen valmentajan.

Pelasiko Eloranta itsensä pelistä ulos?



Aravirran ylimääräisen vuoden varmistuessa ilmeisesti päävalmentajan paikalle silloin kaavaillun Kari Elorannan piti tyytyä kakkosvalmentajan pestiin. Hänet piti ajaa liiton ja maajoukkueen kuvioihin sisään tällä kaudella, ja sitten mahdollisesti sorvata päävalmentajan sopimus ensi kaudeksi.

- Alunperin oli ajatuksena, että Eloranta on tämän kauden Aravirran kakkosvalmentajana ja olisi sitten noussut ehkä päävalmentajaksi. Mutta hän päättikin lähteä Sveitsiin.

Mikä sitten ratkaisi asian?

- Raha.

Kummola oli ilmeestään huolimatta melko diplomaattinen sanoissaan.

- En usko että tästä tuli kuitenkaan Elorannalle painolastia ajatellen tätä valintaa.

Myös muilla valmentajaehdokkailla on menneisyydessään pieniä kahnauksia liiton kanssa.

- Jos tarkoitetaan Jortikan törttöilyä Bernin kisoissa 12 vuotta sitten, niin se ei ainakaan ole painolastina. Sen verran on vettä virrannut Aurajoessa.

Ja tietenkin lehdistö spekuloi jo seuraavan päävalmentajan seuraajaa...

- Tulevaisuudessahan Aravirta voi taas valmentaa maajoukkuetta. Never say never.

Päävalmentajan nimi julki lähiaikoina



Päävalmentajalle tehdään suoraan kolmen vuoden sopimus. Eli liitto luottaa siihen että kaikki menee hyvin.

- Mitään optioita sopimuksessa ei ole. Siitä lähdetään että se on kolmen vuoden pesti. Mutta onhan sitä ennenkin potkuja annettu. Liitto kuitenkin maksaa kolmen vuoden ajan palkkaa.

Aikataulusta Kummola suostui kertomaan hieman.

- 30. marraskuuta liittohallitus kokoontuu Turussa. Huono päivä tiedottamisen kannalta, koska päivä on lauantai. Ajatus on kypsynyt siihen, että pyritään ratkaisuun viimeistään tässä liittohallituksen kokouksessa.

Rahastakin oli tietenkin puhe. On arvuuteltu, riittääkö maajoukkueeen valmentajalle pelkkä kunnia, kun jotkut seurajoukkueetkin maksavat valmentajalleen paremmin.

- Uuden valmentajan palkka on todennäköisesti pienempi kuin Aravirralla. Ja tiedän että liigajoukkueet maksavat paremmin päävalmentajalle kuin maajoukkue. Raha ei kuitenkaan ole noussut valmentajaehdokkaille ensimmäisenä esille. Se on hyvä asia.

Eikä Kummola suostunut kertomaan nimeä, vaikka mieli teki.

- Mielelläni kertoisin nimen, mutta joudutte vielä ainakin kaksi viikkoa odottamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle