Mielipide

Jääkiekkovaltakunnan ukkosenjohdattimet

LIIGA / Kolumni
SM-liigaristeilyllä käytävällä kävelee vastaan tutun näköisiä herroja. Jotkut heistä tunnistaa välittömästi. Toisten kohdalla miettii: olikos toi nyt se Pelicansin kakkosvalmentaja, iltapäivälehden kiekkoväkivaltatoimittaja vai TPS:n uusi tiedottaja? Vastaan käveli pari ensin mainittua, Upi Helkovaara ja Harry Harkimo, joten täytyihän sitä kysyä herroilta parista asiasta.

Tunnettavuuden lisäksi heillä on muitakin yhteisiä ominaisuuksia. Yksi niistä on se, että jääkiekkokeskusteluissa harvoin kiitellään kumpaakaan. Sen sijaan kun jossain tapahtuu liikaa tai liian vähän, on syy usein jommassa kummassa herroista. Harkimo ilmoitti juuri eroavansa SM-liigan puheenjohtajan tehtävistä. Toimitusjohtaja Helkovaara on ollut hommissa jo neljätoista kautta ja ura jatkuu. Kuinka siis tästä eteenpäin?

Upi ja uusi kausi?

- Kauteen lähtö on alkanut meikäläisen osalta jo vuosi sitten. Nyt lähdetään jo katsomaan seuraavan kauden peli-päiviä ja tehdään hallinnollisia päätöksiä sen suhteen että kuinka se menee.

Taiteilija vai byrokraatti?

- Meillä on luovia ihmisiä paljon hallinnossa, sekä johtoryhmässä että hallituksessa. Toimitusjohtajan tehtävä on esitellä asioita ja panna tehtyjä päätöksiä toimeen. Hallinnollista rutiiniahan tämä monilta osilta on.

- Taiteilijat on toisaalla ja minun tehtäväni on luoda olosuhteita näille taiteilijoille. Kyllä hallinnointi on byrokraatin hommaa. Jonkun on katsottava tehtyjen päätösten perään ja luotava niitä olosuhteita.

Positiivinen palaute, voiko sellaista olla?

- Tässä hommassa on tämmöinen laki, että silloin kun ei kuulu mitään, voi tehdä johtopäätöksen, että asiat ovat hoi-tuneet suhteellisen hyvin. Ei minulla ole pahemmin muistikuvaa että ulkopuolelta olisi tullut suoranaisesti myönteistä palautetta.

-Meidän tää oma väki tietää, että minkälaisesta hommasta on kyse ja se että mulla nyt alkoi viidestoista kausi on nyt kai jonkinlainen vastaus tässä. Meillä on ollut tässä jääkiekossa ketteryyttä tehdä aika nopeitakin henkilöjärjestelyjä jos tarvetta on nähty.

Vastuuta nuorille

- Ei meiltä pelaajat kesken lopu vaikka viime kauden jälkeen moni lähtikin. Meillä on taitavia ja hyviä pelaajia tulos-sa, joille pitää vain uskaltaa antaa tilaisuus nousta sille tasolle johon heillä on mahdollisuus päästä.

- Mä väitän, että iso osa näistä joiden perään nyt itketään, on sellaisia joista ei neljä vuotta sitten kukaan tiennyt mitään. Veikkaanpa, tai sanon että tiedän, että vuoden vaihteessa meillä on uudet tähdet.

-Ajan antamisesta, josta paljon puhutaan, mua on aina kiusannut sellainen seurajohtajiin ja valmentajiin liittyvä homma. Me ollaan saatettu ottaa tuolta AHL:sta vaikka minkälainen kampurajalka, tommonen ulkolainen äijä tohon. Sitten puhutaan että pitää antaa aikaa suomalaiseen liigaan totutteluun viis, kuus, kymmenen kierrosta.

- Oma junnu saa aikaa kaks-kolme vaihtoa ja jos se epäonistuu niin pois vaan tuosta. Sille nuorelle kaverille on annettava se tilaisuus kunnolla ja luotava sellainen mielentila, että se pystyy näyttämään taitonsa eikä ole sellaisessa paineessa ettei moni meistä osaisi vessaan sellaisessa painetilassa mitä niille nuorille luodaan.

Ei arviota Harkimon kauden onnistumisesta?

- Minun tehtäväni ei ole toimitusjohtajana arvioida puheenjohtajan toimia. Mutta voin todeta sen, että ei meidän yhteistyössä ole ongelmia ollut, kyllä meidän yhteistyömme on toiminut.

Harkimo ja eron syyt?

- Mulla on yksinkertaisesti liikaa hommia ja jostain päästä täytyy vähentää. Viime aikoina olen ehtinyt olemaan lasten kanssa aika vähän ja tajunnut kuinka iso merkitys sillä on, perustelee Harkimo viitaten viime aikoina kovasti julkisuudessakin olleisiin yksityiselämänsä käänteisiin.

- Tämä on vain yksi askel. On paljon muitakin asioita joita tulen vähentämään. Ei mulla olisi mitään ammatillisia syitö lopettaa SM-liigan puheenjohtajana, vaan syyt on ihan henkilökohtaisia.

SM-liigahallituksen toimivuus?

- Ei tuolla hallituksessa paljon äänestellä, kyllä siellä päätökset tehdään melko yksimielisesti. Ehkä ongelmat on joskus siinä kun eletään sitä kiihkeintä play-off-vaihetta niin kaikenlaista voi sattua. Ehkä se oman edun tavoittelu tulee joskus pintaan.

- Rapatessa roiskuu. Jos sä oot liigahallituksen puheenjohtaja ja ajattelet liigaa niin aina sä loukkaat jossain päätöksissä jotain, mutta ei niitä kauhean paljon ole.

Kaksoisroolissa ristiriitaa?

- Ei ole ollut mitään ristiriitaa, vaikka olen toiminut samaan aikaan SM-liigan puheenjohtajana ja Jokereissa. Olen lähtenyt siitä, että kun toimin liigapuheenjohtajana, niin ajattelen silloin liigan etua enkä Jokereitten etua. Virmanen saa sitten hoitaa Jokereiden edut.

- Virmanen on ammattitaitoinen kaveri, joka on ollut tossa monta vuotta ja varmasti on vaikea löytää solidaarisempaa ja ammattitaitoisempaa kaveria tohon hommaan. Mielestäni esimerkillinen liigajohtaja.

Tämän vuoden tavoitteita Jokereissa?

- Tänä vuonna meillä on selvä tavoite kasvattaa näistä nuorista kavereista liigapelureita. Jos emme olisi näin toimineet, he olisivat lähteneet kaikki pois ja olisimme joutuneet ostamaan pelaajat muualta. Joinain kausina tehdään erilaisia päätöksiä kuin toisina ja nyt meillä on tällainen tavoite. Aina ei voi voittaa liigamestaruuksia.

- Olemme saaneet uudesta linjasta positiivista palautetta faneilta ja kaikki ovat siitä tosi innoissaan, että me nostetaan omia pelaajia. Se vain sattuu olemaan niin, että joskus sulla on niitä hyviä nuoria pelaajia, joita sä voit nostaa, ja joskus sulla ei oo.

SM-liigan uudeksi puheenjohtajaksi on veikkailtu mm Oulun Kärpät Oy:n puheenjohtaja Seppo Arposta. Sellaisen puheenjohtajan löytyminen, jolla ei olisi tai olisi aiemmin ollut mitään sidoksia mihinkään seuraan, on Suomen kokoisessa maassa melko mahdotonta.

» Lähetä palautetta toimitukselle