Mielipide

HPK:n pelaaja-arvostelut 2001-2002

LIIGA / Kolumni
Ritaripaidat aloittivat kauden 2001-2002 räväkästi ja pitivät hyvän tahtinsa loppuun asti. Kauteen mahtui paljon hyvää ja vähemmän huonoa; oli uusia tulijoita, profiilin nostajia, taitavia ulkomaalaisia, vääntäjiä sekä lahjakkaita nuoria. Seinä tuli vastaan vasta pudotuspeleissä, kun Jokerit pudotti Kerhon pronssiotteluun. Tässä pelaaja-arvostelut kaudelta 2001-2002!

Maalivahdit - loukkaantumisia ja läpilyöntejä

1 Zdenek Smid, 7

Smid tuli haarniskapaitoihin Tsekeistä, Karlovy Varyn joukkueesta. Nuorena pelaajana Smid sai harteilleen suuret paineet ja se osittain näkyi miehen otteissa. Aloitti kauden loistavasti pelaamalla nollapelin TPS:ää vastaan Turussa, mutta sen jälkeen notkahti pahasti. Helposti polvilleen menevä maalivahti ja siksi ylös suunnatut laukaukset upposivat luvattoman helposti miehen selän taakse.

Nuori maalivahtilupaus oli juuri saamassa oman pelinsä raiteilleen, kun ikävä loukkaantuminen lopetti Smidin kauden HPK:ssa. Smid tervehtyi vielä pelikuntoon, mutta korvaajaksi oli jo ehditty hankkia Mika Pietilä Ilveksestä ja niin miehen tie vei Ruotsin Luulajaan. Jälkeenpäin on puhuttu, että miehellä olisi jo Hämeenlinnaan tullessaan ollut ongelmia polviensa kanssa, tai etteivät ne ainakaan ole täysin kunnossa olleet. Ei jatka HPK:ssa kaudella 2002-2003.

27 Mika Pietilä, 7½

Pietilä saapui jo ennalta tuttuun ritaripaitaan Ilveksestä, kun manselaiset palkkasivat ykkösvahdikseen Bruce Racinen. Body oli selvä vahvistus Kerhon maalinsuulle ja pystyi kokemuksellaan rauhoittamaan maalivahtitilannetta. Siltikin miehelle tuli liikaa nukahduksia ja turhia riskinottoja, jotka kostautuivat. Epävarmuutta otteissa. Runkosarjan mies pelasi vaihtelevasti ja parhaat pelinsä ikäänkuin näytöksi Ilvestä vastaan.

Pudotuspeleissä Pietilä oli lähes maaginen ja masensi hyvällä prosentilla Ilveksen hyökkääjät. Valitettavasti Body joutui jättämään kauden kesken, kun maalinedustilanteen seurauksena mieheltä meni olkapää sijoiltaan. Joutui jännittämään tärkeimmät ottelut katsomosta. Jatkaa uraansa Englannissa.

34 Joni Puurula, 8½

Joni on huikee jamppa! Pelasi koko kaudella vain 17 ottelua pudotuspelit mukaanlukien, mutta onnistui saamaan koko kotiyleisön taaksensa loistavien otteiden ansiosta. Alkukausi Jonilla meni täysin penkin alle, kun mies sai maajoukkueleiriltä ruokamyrkytyksen, joka lamaannutti miehen liikuntakyvyn lähes kokonaan. Yli puolet kaudesta itseään parannellut Puurula palasi kaukaloon nälkäisenä ja se näkyi myös katsomoon. Debyytti-ottelu alkoi pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Lukkoa vastaan ensimmäinen miestä kohti lauottu veto livahti sisään. Sen jälkeen Joni oli tilanteen herra ja hävisi ensimmäisen ottelunsa vasta Jokereita vastaan pudotupeleissä!

Pudotuspeleissä Puurula torjui kahdeksassa ottelussa torjuntaprosentilla 93,60! Pääsi uuniin, kun Pietilä loukkasi olkapäänsä ja pelasi itsensä välittömästi hämeenlinnalaisten sydämiin torjumalla "kylmiltään" David Nemirovskyn läpiajon ja rankkarin samassa ottelussa. Ylisanoja nuoresta miehestä on vaikea keksiä, tulevaisuudessa Puurulalla on mahdollisuudet kuinka korkealle tahansa! Jatkaa ensi kaudella Kerhon ykkösvahtina.

33 Hannu Toivonen, -

Onneksi HPK:lla on tämän tason tulevaisuuden lupaus kasvamassa korkoa! Toivonen pääsi myös maistelemaan kansainvälisiä tuulia poikien MM-turnauksessa. Hämeenlinnalaisten oma kasvatti, joka pääsi kuin takaportista mukaan karkeloihin, kun loukkaantumiset astuivat kuvaan. Ei kuitenkaan saanut pelata yhtäkään ottelua, mutta tulevaisuudessa Toivonenkin maalin suulla tullaan näkemään.

Iso, hyvin liikkuva ja peittävä maalivahti, joka solmi ritareiden kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Ensi kaudella miehelle ollaan oletettavasti suunniteltu kakkosvahdin roolia. Varataan NHL:ään kesällä, todennäköisesti alhaisella varausnumerolla.

Puolustajat - kokemusta ja nuoruutta hyvässä suhteessa

4 Kimmo Peltonen, 9

Kippari on aina kippari, mutta Peltonen osoitti viimeistään viime kaudella olevansa kapteeni isolla K:lla. Pelasi koko kauden varmuudella eikä ottanut turhia riskejä omassa päässä. Huonona päivänä sai omalla esimerkillään joukkueen pelaamaan ja tsemppaamaan. Maajoukkuekutsukin kauden aikana kävi, mutta suunnitelmat vesitti lievä loukkaantuminen.

Pudotuspelit loppuivat rannemurtumaan viimeisessä Jokerit-pelissä, joka siirsi miehen loppukaudeksi Radio Jannen kommentaattoriksi. Sääli, sillä kapteenia olisi kipeästi tarvittu ratkaisevilla minuuteilla. Loistava kausi ja loistava tulevaisuus edessä. Ensi kaudella TPS:n mies.

5 Aki Heino, 7

Heino sai jälleen kerran mahdollisuuden näyttää taitonsa ritaripaidassa, kun mies nostettiin Forssasta puolustuksen avuksi. Siihen mennessä Heino oli ollut Mestiksen ehdottomasti paras puolustaja ja kaikesta huomasi miehen olevan väärässä sarjassa. Alku meni hyvin, mutta loppua kohden alkoi hiipumaan. Väsymystä? Kaiken kaikkiaan hyvä kiekollinen puolustaja, joka osaa myös laukoa. Kokemus tuonee varmuutta - ensi kausi näyttää uran suunnan. Jatkaa Kerhossa ensi kauden.

6 Vladimir Sicak, 8

Sicak oli melkoinen tuntemattomuus tullessaan HPK:hon ja alkukauden jälkeen moni fani olisi toivonut miehelle kengän kuvaa takamukseen. Mitä vielä, mies paransi otteitaan kuin sika juoksuaan mitä pidemmälle kausi eteni. Sicak osoitti jokaiselle olevansa erittäin nopea ja taitava puolustaja, joka omaa hyvän pelikäsityksen ja laukauksen. Itse varmuus loppukaudesta ja mielestäni yksi tärkeimmistä, ellei tärkein puolustaja Tuulolan ja Peltosen ohella.

Sopeutuminen otti oman aikansa ja Sicakin hankinta saattoikin tähdätä ensi kauteen. Ensi kaudella läpimurto, varaa kehittyä vielä monessakin suhteessa. Jos kehittyminen jatkuu samanlaisena, saattaa Sicak olla ensi kaudella yksi SM-liigan parhaimmista puolustajista. Teki jatkosopimuksen hämeenlinnalaisten kanssa.

”Sicak teki huikean nousun. Syksy ei näyttänyt ollenkaan siltä mitä sitten keväällä nähtiin. Jos joukkue sai häneltä viime kaudella paljon, niin hän sai myös itselleen viime kaudesta paljon”, Korpela kertasi Sicakin loistavaa nousua.

7 Janne Juppo, -

Oli mukana muutamassa ottelussa ja peliaika jäi minimaaliseksi. Ura tuntuu juuttuneen paikalleen. Vauhtia Mestiksestä ja ura nousuun! Potentiaalia ainakin on kasvaa liigapuolustajaksi, sen osoitti harjoitusottelut. Töitä, töitä ja töitä!

10 Sebastian Sulku, 8

Sai pelata ehjän kauden, muttei ollut missään vaiheessa niin vakuuttavassa vedossa kuin vuosi sitten ennen loukkaantumistaan. Otteet heittelivät liikaa. Silti yksi puolustuksen tärkeimmistä lenkeistä, joka muodosti Teemu Aallon kanssa loistavan kanuunaparin hyökkäyssiniviivalle. Sikakatsomon ikisuosikki joutui hyvästelemään oman katsomonsa kauden jälkeen, sillä mies siirtyy ensi kaudeksi Espoon Bluesin riveihin.

12 Markus Kankaanperä, 8-

Vahva peruspelaaja. Vaihtoi Jyväskylän ja Jypin ritaripaitaan ja sai pelattua itselleen monia ihailijoita Hämeenlinnan Ritarihallista. Aiheutti ihastusta ja vihastusta taklaamalla kiistanalaisessa tilanteessa Jokereiden Frank Banhamin tajuttomaksi. Ei ollut floppi, niinkuin monet uskalsivat epäillä. Sen sijaan Kankaanperä pelasi varmaa puolustuspeliä ja käytti hyväkseen fyysisyyttään.

Myöhemmin Jalonen nosti Kangen myös hyökkääjäksi, jonka tontin mies hoiti tyylikkäästi ammattilaisen otteella. Oli ketjussa tilaa tekevä laitahyökkääjä ja onnistui siinä moitteetta. Valitettavasti Ritarihallissa ei saada enää ensi kaudella nauttia Kankaanperän pelaamisesta, sillä mies solmi sopimuksen Helsingin Jokereiden kanssa.

31 Teppo Tuomanen, -

Nuori pelaaja, jolla Jupon tavoin mahdollisuudet kehittyä pelimieheksi. Oli kaudella joukkueen mukana 14:ssa ottelussa, mutta ei saanut peliaikaa sen enempää kuin Juppokaan. Puolustaja, joka osaa hyökätä ja tehdä maaleja. A-junioreissa hyvää jälkeä! Mestis kutsuu?

36 Marko Tuulola, 9

Puolustuksen ehdoton ikoni! Jo pisteiden katselu kertoo, miksi Tuuski on elintärkeä pelaaja joukkueellensa. Myös +/- -tilastossa puolustajien eliittiä. Oli koko kauden itse varmuus ja teki jokaisen hommansa äärimmäisen huolellisesti ja nöyrästi. Joukkuepelaaja isolla J:llä, joka jo kokemuksellaan tuo erittäin paljon joukkueen kuin joukkueen peräpäähän. Koko kaudella Tuulola pelasi oikeastaan vain kolmen pelin jakson, jossa peli oli sekaisin ja siitä jäi jotakin moitittavaa!

Pääsi mukaan Ruotsin MM-kisoihin ja jatkoi siellä siitä mihin kotijäillä jäi: tarkkaa, huolellista ja varmaa pelaamista, joka herätti myös väen NHL:n puolella. MM-kisojen jälkeen NHL-peikko on vaaninut ja vaanii edelleen. Jos saa rahakkaan tarjouksen rapakon takaa, niin mies lähtenee kokeilemaan, mutta muuten jatkaa ritareiden puolustuspään keulahahmona vielä seuraavat kaksi vuotta!

38 Teemu Aalto, 8½

Aalto sai vielä yhden mahdollisuuden näyttää omaavansa liigatason puolustajan taidot. Viimein mies teki läpimurtonsa ja alkoi väläyttelemään osaamistaan. Jukka Jalonen teki miehen työn antaessaan miehelle tarpeeksi vastuuta. Oli ylivoimalla usein pitelemätön kovan kutinsa takia. Kiekko ei enää polttanut lavassa, vaan kiekollinenkin varmuus löytyi. Teki Kerhon kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen, joten miehen rooli noussee entisestään, kun Sulku ja Peltonen suuntaavat katseensa muihin seuroihin. Oli viime kaudella tärkeä lenkki ritareiden viivapelotteena.

43 Tuukka Mäkelä, 7

Lähti kauteen hämeenlinnalaisten seitsemäntenä puolustajana eikä oikeastaan saanut kovinkaan paljoa vastuuta alakerrassa. Erittäin aggressiivinen ja iso pelaaja, jolla ongelmana on huono liikkuvuus. Otti tyhmiä riskejä ryntäilemällä ja hakemalla tyhmiä taklauksia vastustajan siniviivalle asti. Ajoi itsensä usein ulos tilanteesta. Silti kehityskelpoinen pelimies, mutta järkeä täytyy saada lisää, varsinkin kun ensi kaudella rooli kasvaa.

Hyökkääjät - taitoa, liikkuvuutta ja mielikuvitusta

8 Eero Somervuori, 9

Somervuori ehdittiin jo moneen otteeseen ristiä ikuiseksi lupaukseksi, mutta mies jatkoi menneellä kaudella siitä mihin sitä edellisellä jäi. Sai kesän aikana rutkasti lisää voimaa ja massaa, joten voimasuhteiltaankin Eero pärjäsi liigassa. Vauhtikone, joka ei hyytynyt kertaakaan kauden aikana. Luisteli ja liikkui useasti ketjukavereidensakin edestä ja oli myös siksi todella vaarallinen kaveri hyökkäyspäässä. Ylsi samaan maalimäärään kuin Pavel Rosa kautta aiemmin. Uuden teletappiketjun vauhdinpitäjä. Jatkaa HPK:ssa ensi kaudellakin.

11 Erkki Rajamäki, 9

Illasta toiseen väsymätön raataja ja vääntäjä, joka harjoittelee hullun lailla eikä anna periksi. Heti harjoituskauden jälkeen oli selvää, että Rajamäestä on muotoutumassa Rinkelinmäen suuri suosikki aggressiivisen pelityylin takia. Pelasi koko kauden erittäin kovalla sykkeellä eikä antanut vastustajalle mitään ilmaiseksi ja kiitti saamastaan vastuusta. Isoksi ja vahvaksi pelimieheksi Rajamäki omaa yllättävän hyvät kädet. Mahdollisuudet kehittyä pelaajana vaikka kuinka pitkälle. Ensi kaudella ritareiden riveissä.

14 Eric Perrin, 8

Perrin tuli siirtorajan viime hetkellä Kerhoon ykkösnyrkin pelintekijäksi Santalan kärsiessä loukkaantumisesta. Ehti pelaamaan 12 ottelua ja tehden niissä 15 pistettä. Oli ennakko-odotuksista huolimatta erittäin kova vahvistus hyökkäyspäähän ja mies pelasikin ensimmäiset viisi ottelua Kerhon sinisissä aivan hurmiossa. Tahti kuitenkin hyytyi mitä pidemmälle pudotuspelejä ja kautta edettiin. Laadukas vahvistus joukkueeseen kuin joukkueeseen, joka jaksaa tehdä töitä nöyrästi ja kunnolla. Ensi kauden seurasta ei ole tietoa, mutta ei näillä näkymin jatka Kerhon paidassa.

15 Kasper Kenig, 7½

Nuori lupaus, joka pelasi ihan kelvollisen kauden. Oli kasvanut pelaajana kesän aikana aimo harppauksen eteenpäin. Sai vastuuta jossain vaiheessa jopa ykkösketjussa ja jälki oli sen mukaista. Viimeinen läpilyönti jäi edelleen tekemättä ja se vaatii ainakin lisää voimaa. Kaksinkamppailuissa hampaaton. Kompensoi kuitenkin voimanpuutteen nopeudella ja on itsekin sanonut, että sen minkä häviää voimassa, voittaa nopeudessa. Erittäin lahjakas nuori urheilija. Ensi kaudella edelleen hämeenlinnalaisten mies.

16 Olli Sillanpää, 8

Sillanpää oli kasvanut myös kesän aikana pelimiehen mittoihin ja hän voi hyvinkin olla seuraava läpilyönnin tekevä pelaaja. Jaksoi luistella ja vääntää - teki omaa näkymätöntä työtänsä. Rooli ei ollut kovinkaan näkyvä ja siksi tehopisteet jäivät vähäisiksi. Paremmassa ketjussa olisi nakuttanut 20 pistettä varmuudella. Ensi kauden yllättäjä ja HPK:n paidassa.

19 Vladimir Vujtek, 9½

Vujtek oli todellakin niin hyvä, mitä ennen kautta monet puhuivat. Liigan taitavin pelaaja, joka teki kauden aikana kiekon kanssa lähes mitä halusi. Arvosanana olisi voinut olla kymppi, mutta välillä Vujtek löysäili tsekkiläiseen tapaan. Ritareiden hyökkäyksen ehdoton maestro, jonka ketjukavereiksi pystyy laittamaan kenet vain.

Pelasi koko kaudella vain 45 ottelua ja teki niissä pisteitä 58! Voitti HPK:n sisäisen pistepörssin ja pelasi yli kymmenen ottelua vähemmän kuin toiseksi tullut Antti Miettinen. Tällaisia jääkiekkoilijoita ei tule edes kerran kymmenessä vuodessa, Vujtek on kiekkoilijana ainutlaatuinen. Jatkaa ensi kauden Kerhon riveissä.

” Eihän Vujtekin kohdalla paljon muuta voi käyttää kuin pelkkiä superlatiiveja. Vielä se, että hän on kaiken taitonsa lisäksi äärimmäisen hyvä joukkuepelaaja. Aina kun hän puhuu, niin ensimmäinen ajatus on miten joukkue menestyy, miten joukkue jaksaa”, suitsutti HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela Vladiaattoria.

20 Antti Miettinen, 10

Sieltä se pieni ponnistaa. Miettinen on kasvanut kahdessa vuodessa yhdeksi Suomen parhaimmista hyökkääjistä. Jaksoi raataa koko kauden ja teki töitä nöyrästi ylös- ja alaspäin. Kukapa olisi uskonut, että Miettinen on kauden jälkeen HPK:n sisäisen pistepörssin toinen Vujtekin jälkeen. Uudenlainen moderni hyökkääjä, jonka vahvuuksiin kuuluu joka osa-alue hyvässä suhteessa. Täyden kympin kausi huipentui Ruotsin MM-kisoihin. Ihme on, jos Dallas ei Miettistä kaappaa. Muussa tapauksessa mies jatkaa ritareiden puolesta.

21 Mike Harder, 4

Tuli Hämeenlinnaan koeajalle mahdolliseksi Santalan paikan paikkaajaksi, mutta osoittautui täysin raakileeksi. Tuskin olisi mahtunut siinä kunnossa pelaamaan edes F-junioreihin.

22 Tommi Santala, 10

Santala aloitti ykkösnyrkin sentterinä ja osoitti olevansa yksi Suomen parhaista. Kausi meni kuitenkin täysin poskelleen, kun TPS vastaa kotipelissä mies loukkasi akillesjänteensä niin pahasti, että se jouduttiin leikkaamaan. Kautta oli ehditty pelata vain 17 kierrosta. Sen jälkeen Santala ei enää päässytkään pelaamaan, vaan joutui parantelemaan jalkansa kuntoon.

On keskushyökkääjänä ärsyttäjä, voimakas, taitava, hyvä aloittaja sekä omaa hyvän laukauksen. Ensi kaudella mies jatkaa Kerhossa - toivottavasti mies jatkaa siitä mihin alkukaudella jäi.

23 Tomas Kucharcik, 9

Sympaattinen tsekki oli kakkosketjun sentterinä vertaansa vailla. Jaksoi vääntää kulmissa ja tehdä tilaa Vujtekille. Siinä sivussa teki myös 41 pistettä. Todellinen joukkuepelaaja, joka antoi illasta toiseen 110% panoksensa joukkueen menestymisen eteen. Löysi muutaman alavireisen kauden jälkeen uuden vaihteen Hämeenlinnasta ja jatkaa siitä myös ensi kaudella.

”Nimenomaan joukkueen eteen töitä tekevä pelaaja. Näkymättömämmässä roolissa sinällään, mutta äärimmäisen tärkeässä sellaisessa. Kova taistelija, vääntäjä ja kääntäjä. Alusti monta maalia periksiantamattomuudellaan”, Korpela kehui Kucharcikin taisteluasennetta.

25 Harri Suutarinen, 7

Suutarinen oli koko kauden pääasiassa nelosketjun sentterinä, joten rooli jäi hyvin pieneksi. Loukkasi leukansa pahoin Pauli Levokarin taklauksen seurauksena juuri kun oli löytämässä pelinsä hyvään vireeseen. Sama vamma esti miehen pääsyn nuorten MM-kisoihin. Voimaa ja järkeä lisää, niin hyvää tulee. Jatkaa ensi kaudella HPK:ssa.

26 Janne Laakkonen, 8

Laakkonen ei aluksi meinannut saada pelipaikkaa pelaavasta kokoonpanosta ja kävi hakemassa vauhtia KalPan riveistä kesken kauden. Tuo aika osoittautui tarpeelliseksi, sillä sen jälkeen pieni väkkärä pelasi elämänsä kauden. Osaa harhauttaa, käsitellä kiekkoa ja luistella - Laakkonen omaa paljon samoja piirteitä pelaamisessaan kuin Timo Pärssinen. Ensi kaudella edelleen Hämeenlinnassa ja ilmeisesti alkaa pelaamaan keskushyökkääjänä.

28 Jarkko Savijoki, 6

Jakke ei oikeastaan missään vaiheessa kautta löytänyt sitä punaista lankaa. Joutui pelaamaan koko kauden nelosketjussa nuorien kaverien kanssa ja tärkein tehtävä miehellä taisikin olla vain esimerkin näyttäminen. Ikä alkaa painaa. Pelasi välillä ihan kelpo otteluita, mutta yleisesti mies oli unessa melkein koko kauden. Ei jatka ritareissa.

29 Zdenek Nedved, 7

Nedved oli alkukauden ja pitkästi yli puolenvälin aivan hukassa. Mies surffaili kentällä ilman minkäänlaista päämäärää eikä saanut kiekkoa edes tyhjään maaliin. Vaivasiko itseluottamuksen puute, mutta mies ei saanut oikeastaan mitään aikaan. Potentiaalia olisi ollut paljon parempaan ja tasoltaan eheämpään kauteen. Mitä pidemmälle kausi eteni, sitä paremmin mies alkoi pelaamaan. Loppukaudesta ja pudotuspeleissä Nedved oli erittäin tärkeä pelaaja ns. tseking-linessa. Ei jatka Hämeenlinnassa.

32 Janne Lahti, 6

Nuori hyökkääjä, joka ei ollut vielä valmis SM-liigaan. Tulevaisuudessa on parannettava liikkuvuutta ja saatava lisää voimaa. Rooli tuskin kasvaa ensi kaudelle, joten miehen kehittymistä odotellaan aivan rauhassa. Jatkaa HPK:ssa.

51 Pasi Määttänen, 9

Määttänen oli Miettisen ja Somervuoren ohella kauden ylisuorittaja. Mies istutettiin keskushyökkääjän tontille, jossa Määttänen oppi erittäin nopeasti pelaamaan. Muodosti tärkeillä hetkillä Vujtekin kanssa kaksikon, joka masensi muutaman kerran vastustajan viime hetken maalilla. Luisteli ja taisteli. Olisi ollut tarpeellinen lenkki ensi kauden hyökkäykseen, mutta mies päätti suunnata Hämeenlinnasta Ruotsin maalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös