Mielipide

Elitserien täynnä yllätyksiä

LIIGA / Kolumni
Ruotsin Elitserienin piti tällä kaudella olla kahden dream teamin välinen taistelu mestaruudesta. Färjestadin ja Frölundan piti olla alusta asti selkeästi muiden yläpuolella. Toisin kuitenkin kävi.

Naapurimaamme pääsarjaa Elitserieniä on pelattu reilut kymmenen kierrosta. Jo nyt voi hyvällä syyllä sanoa, että sarjan etukäteisennustukset voi heittää ainakin runkosarjan osalta romukoppaan. Asiantuntijoiden veikkaukset ovat pitäneet kaikkea muuta kuin kutinsa. Elitserien-kausi onkin alkanut varsin mielenkiintoisissa merkeissä.

Viime kaudella pahasti flopannut Timrå on uusinut kasvonsa täydellisesti. Pikkukaupungin ylpeys on aloittanut sarjan suvereenilla hallinnalla. Tilillä vain kaksi tappiota - ja kahdeksan pisteen karkumatka kakkosena olevaan Linköpingiin.

näkökulma

Mielenkiintoinen Elitserien
[lue lisää]

Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Timrån suuri vahvuus on joukkueen tasaisuus. Pelaajamateriaali on varsin nimetöntä, mutta joukkue taistelee sitäkin suuremmalla sydämellä. Suurelle yleisölle varsin tuntemattoman Kent Johanssonin valmentama ryhmä uusi katastrofin jälkeen lähes puoli joukkuettaan. Alkukauden tulokset osoittavat, että joukkueessa tehty rakennemuutos on onnistunut.

Timrån ykköskenttä on ollut alkukaudella varsin tehokas. Maajoukkuepeleistä tutut Timo Pärssinen ja Jonathan Hedström ovat olleet joukkueen tehokkaimmat pelaajat. Hedström on Elitserienin pistepörssissä neljäntenä tehoilla 6+9=15. Joukkueen loistavasta alkukaudesta huolimatta ykkösketjun sentteri Riku Hahl kritisoi viime viikolla kentällisensä peliä ja ilmoitti, että jatkossa on pystyttävä parempaan.

Teinisensaatio nosti kiekkokuumeen Gävleen

Alkukaudet suurimmat yllättäjät ovat kuitenkin Brynäs ja Skellefteå. Kummankin ennustettiin jäävän pudotuspelien ulkopuolelle ja moni oli valmis tarjoamaan Skellefteålle pikaista paluuta sarjaporrasta alemmas. Mitä vielä, monen vuoden tauon jälkeen pääsarjaan selviytynyt Skellefteå on vetänyt korville kaikkia epäilijöitä. Peräti 13 syöttöpistettä keränneen Anders Söderbergin johdolla Skellefteå on taulukossa neljäntenä.

Gävlen ylpeys Brynäs on viettänyt useamman laihan vuoden putkeen, eikä suurta riemukulkua ennustettu tällekään kaudelle. Brynäs on kuitenkin kivunnut jo kolmanneksi ja tasainen joukkue jatkaa vakuuttavia esityksiään. Brynäsissä on paljon samaa kuin Timråssa: joukkueessa ei ole neljää ketjullista maailmantähtiä, mutta sitäkin kovempi pelihuumori.

Brynäsin riveistä löytyy kuitenkin Elitserienin valovoimaisin kiekkoilija. 19-vuotiaaseen Nicklas Bäckströmiin eivät riitä enää mitkään ylisanat. Jo viime kaudella maajoukkueeseen kivunnut teinisensaatio on paukutellut kolmessatoista ottelussa 20 tehopistettä ja johtaa Elitserienin pistepörssiä. Bäckström on Ruotsin kiekkoilun suurin tulevaisuuden tähti ja takuuvarma NHL-pelaaja.

Lähes yhtä suuri sensaatio on ollut tshekkiläinen Pavel Brendl. NHL-työsulkukaudella Mestiksessä asti Joensuussa pelannut Brendl on ollut todellinen maalivahtien kauhu. Harri Rindellin valmentamaa Moraa edustavalla Brendlillä on tilillään jo 14 täysosumaa ja miehellä on selkeä kaula Håkan Loob- palkinnon (paras maalintekijä) saajaksi.

Frölunda ja HV-71 rypevät

Jos ovat pienillä resursseilla operoivat joukkueen olleet sarjan ehdottomia yllättäjiä, on suurseurojen alkukausi mennyt täysin penkin alle. Elitserienin kestomenestyjä Frölunda Indians lähti hakemaan revanssia viime kauden finaalitappiolle. Matka ei ole alkanut kovinkaan kummoisesti, joukkue on taulukossa toiseksi viimeisenä ja tuska kasvaa Scandinavium-hallissa kierros kierrokselta.

Frölundan ongelmat ovat monitahoiset. Joukkue satsasi rajusti uusiin vahvistuksiin ja hommasi riveihinsä mm. huippuhyökkääjät Steve Kariyan ja Martin Cibakin. Köysi kolmatta kauttaan joukkuetta valmentavan Stephan Lundin kaulalla kiristyy uhkaavasti, mikäli tulokset ei parannu merkittävästi. Frölundan kokenut maalivahti Tommy Salo ei ole kyennyt vielä pelaamaan ja joukkueen maalia on vartioinut 18-vuotias Joel Gistedt.

Paljon paremmin ei mene Jönköpingissäkään. Ruotsin jättiläisiin kuuluva HV-71 on sarjan tilastokärjessä. Seuran kannalta valitettavaa vaan on, että kyseessä on jäähytilasto. Mika Hannula johtaa, Andreas Jämtin on toisena ja sarjan kovin gooni Lance Ward viidentenä. HV-71:n materiaalilla nykyinen sijoitus pudotuspeliviivan tuntumassa on häpeällinen.

Suomalaisnurkkaus

Elitserienin suomalaispelaajien määrä on tälläkin kaudella totutun suuri. Pelaajat ovat hyvin erilaisissa rooleissa. Osa suomalaisista on omassa joukkueessaan selkeästi vastuunkantajana, mutta toisaalta sarjasta löytyy myös useampia pienen roolin suomalaispelaajia. Tämän mahdollistaa se, ettei Elitserienissä ole ulkomaalaiskiintiöitä EU-pelaajille.

haastatteluja

Niinimäki viihtyy Luulajassa
[lue lisää]



Tuokko uskoo Moran jaksavan
[lue lisää]

Kenellekään ei liene yllätys, että suomalaisten sisäisen pistepörssin kärkinimenä on Tomi Kallio. Frölundan surkeasta alkukaudesta huolimatta turkulaisen luistin kulkee entiseen malliin. Neljässätoista ottelussa Kallio on kerännyt yhtä monta tehopistettä ja keikkuu sarjan kokonaispörssissä viidentenä.

Suomalaisittain suurin yllätys on Luulajan Jesse Niinimäki. Moni kiekkotietäjä ehti jo tuomita Niinimäen olevan menneen talven lumia, kun NHL-ura tyssäsi kättelyssä eikä onnistumisia tullut SM-liigassakaan. Niinimäki löysi kuitenkin uuden kipinän Pohjois-Ruotsista ja tällä hetkellä hymy on palannut temperamentisen tamperelaisen kasvoille. Niinimäki on Luulajan paras maalintekijä ja koko sarjan pörssissä upeasti viidentenä.

Täksi kaudeksi lahden taakse siirtyneet Janne Niskala ja Esa Pirnes ovat olleet Färjestadissa alkukierroksilla ilmiliekeissä. Pirnes on raivannut paikkansa kivikovassa FBK:ssa hyökkäävään rooliin, mikä on näkynyt hyvinä tehoina. Mikäli Elitserienissä olisi joukkueen parhaalla pistemiehellä kultainen kypärä, löytyisi se Pirneksen päästä. Färjestadin pistepörssissä on sinivalkoisilla kaksoisjohto, sillä joukkueen puolustuksen johtajaksi noussut Janne Niskala on vain pisteen Pirnestä perässä.

Kaikille suomalaisille ei alkukausi ole kuitenkaan ollut ruusuilla tanssimista. Taitava Antti Virtanen sai potkut Skellefteåsta jo viime viikolla. Parhaillaan Virtanen oleskelee Jyväskylässä ja odottaa sopivia tarjouksia eurooppalaisilta seuroilta.

Frölundan isolla rahalla New York Islandersista hankkima järkälemäinen puolustaja Tomi Pettinen on puolestaan joutunut sijaiskärsijäksi joukkueen surkeassa tilanteessa. Pettinen joutui vähän aikaa sitten jo katsomoon, eivätkä miehen esitykset ole tyydyttäneet seurajohtoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle