Mielipide

Börje Salming teki NHL:stä kansainvälisen

NHL / Kolumni
Torstaina keskuudestamme poistunut Börje Salming oli kiekkosuuruus, jonka merkitystä nykykiekolle ei voi aliarvioida.

Kun Börje Salmingin NHL-ura alkoi vuonna 1973, sarja oli täysin erilainen kuin nyt. NHL:ssä ei ollut esimerkiksi pelannut yhtäkään Suomessa kiekko-oppinsa saanutta pelaajaa.

Muutama ruotsalaispelaaja oli käynyt yrittämässä onneaan rapakon takana, mutta tulokset eivät olleet mairittelevia, sillä eurooppalaiset tulivat puheissa vain viemään kanadalaisille tarkoitettuja työpaikkoja.

Pelaajisto muodostui lähes yksinomaan kanadalaisista, ja sikäläinen tieto eurooppalaisesta kiekosta oli varsin vähäistä, vaikka Kanadan NHL-tähdet olivatkin käyneet tiukan taiston Neuvostoliittoa vastaan vuotta aiemmin.

Eurooppalaisilla oli myös maine pehmeinä pelaajina, mutta Salming muutti sitäkin mielikuvaa. Mikä tärkeintä, seurana oli kirkkaiden valojen Toronto Maple Leafs.

Monet tuon ajan valmentajat halveksivat eurooppalaisia, mutta fanit rakastivat Salmingia.

Salming nousi esiin jo ensimmäisissä harjoitusotteluissaan, joissa hän näytti osaamista niin hyökkäys- ja puolustuspelaamisessaan kuin kovalla taklauspelillään.

Eurooppalaisilla oli myös maine pehmeinä pelaajina, mutta Salming muutti sitäkin mielikuvaa.

Paras esimerkki saatiin Kanada Cupissa vuonna 1976, kun Kanada kohtasi Ruotsin Maple Leaf Gardensissa. Kaikista pelaajista suurimmat suosionosoitukset sai kotihallissaan esiintynyt Salming.

Salming jäi urallaan ilman Stanley Cupia ja parhaan puolustajan palkintoa Norris Trophya, mutta hänet valittiin ykkös- ja kakkostähdistöön yhteensä kuusi kertaa.

Noihin aikoihin saattoi ehkä ajatella, että eurooppalaisia sorrettiin valinnoissa, mutta Salmingin uran jälkeen palkinto on tullut 12 kertaa Eurooppaan viidelle eri pelaajalle, joten nykyään eurooppalaiset ovat tulleet osaksi NHL-kulttuuria.

Salming valittiin Hockey Hall of Fameen heti kolmen vuoden kuluttua uran päättymisestä, ensimmäisenä NHL:ssä meritoituneena eurooppalaispelaajana.

Vielä pari viikkoa sitten Salming palasi Torontoon, kun kolme tuoreinta ruotsalaispelaajaa aateloitiin kunniagalleriaan. Suosio oli tallella, kun heikkokuntoinen legenda tervehti toisen kotikaupunkinsa yleisöä vielä kerran.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös